Ptički brez gnezdaDramska predstava, trajanje 0 min

  12+
Ptički brez gnezda
Nekateri ptički brez gnezda imajo prav velike težave. Take, ki se izražajo tudi z nasiljem. Kljub trudu različnih ustanov so zavodi, domovi in varstveni centri pogosto nemočni in tako mladostniki pogosto ostanejo pred zaprtimi vrati. V začaranem krogu ostanejo, dokler ne dobijo pravega zaledja, kjer lahko prejmejo občutek sprejetosti, ljubezen in ustrezno strokovno pomoč.
Po uspešnih, refleksivnih in povezovalnih projektih Vihar v glavi in Pravica biti človek se Lutkovno gledališče Ljubljana tokrat povezuje z Vzgojnim zavodom Planina in njegovimi mladostniki. Vzgojno-izobraževalni zavod je namenjen otrokom in mladostnikom iz vse Slovenije, ki imajo čustvene, vedenjske in psihične motnje, v njem so ranljivi, ranjeni in velikokrat tudi zlorabljeni otroci. Tisti, nad katerimi so v drugih institucijah že obupali. Vzpostavljen imajo pedagoško-zdravstven model, ki zagotavlja intenzivno obravnavo in pomoč na več ravneh.

Predstava, zasnovana kot skupni gledališki laboratorij mladostnikov in mentorjev iz Vzgojnega zavoda Planina ter režiserja Primoža Ekarta, za izhodišče jemlje znano mladinsko povest Ptički brez gnezda Frana Milčinskega. V njej, po svoji mladinski sodni praksi in zanimanju do 'padlih mladostnikov', prestopnikov, obravnava socialno bedo, neizobraženost, pijančevanje, zapuščenost in zanemarjenost mladine. Malo več kot 100 let kasneje se ukvarjamo z enakimi temami, v podobnem kontekstu, a v drugem času. Z vidika današnjih mladostnikov. Poslušamo, kako se oglašajo ptički današnjega časa.

Primož Ekart, igralec, gledališki režiser in producent, je diplomiral iz dramske igre na AGRFT v Ljubljani. Igral je v več kot 80 gledaliških predstavah, nekaj celovečernih filmih, TV-nadaljevankah, radijskih igrah in predstavah uličnega gledališča. V zadnjem času se posveča predvsem gledališki režiji. Nazadnje je v Lutkovnem gledališču Ljubljana deloval z mlado ustvarjalno ekipo gledališko avanturo Vihar v glavi.

Premiera: april 2020, Šentjakobski oder LGL, 
v sodelovanju z Vzgojnim zavodom Planina
Avtor: Fran Milčinski
Režiser: Primož Ekart
Vsa zasedba
Kritike
3 reasons to book on our web site