V želji, da bi ostali zdravi, prosimo, da ob vstopu v gledališče razkužite roke, da do svojega sedeža uporabljate masko ali drugo ustrezno zaščito za usta in nos in da spoštujete priporočeno distanco 1,5 metra.

Rumena luna, balada o Lejli in LijuDramska predstava, trajanje 0 min

  14+
Rumena luna

Po uspešnih, refleksivnih in povezovalnih projektih Vihar v glavi in Pravica biti človek se Lutkovno gledališče Ljubljana tokrat povezuje z Vzgojnim zavodom Planina in njegovimi mladostniki. Vzgojno-izobraževalni zavod je namenjen otrokom in mladostnikom iz vse Slovenije, ki imajo čustvene, vedenjske in psihične motnje, v njem so ranljivi, ranjeni in velikokrat tudi zlorabljeni otroci. Tisti, nad katerimi so v drugih institucijah že obupali. Vzpostavljen imajo pedagoško-zdravstven model, ki zagotavlja intenzivno obravnavo in pomoč na več ravneh. 

Predstava, zasnovana kot skupni gledališki laboratorij mladostnikov in mentorjev iz Vzgojnega zavoda Planina ter režiserja Primoža Ekarta, za izhodišče jemlje besedilo Rumena luna, škotskega avtorja Davida Greiga. Gre za zgodbo o dveh najstnikih, Leili in Leeju, ki bežita pred posledicami umora, ki ga je zagrešil Lee. Lee je iz enostarševske družine, kjer se njegova mama v bolečini depresije zateka v alkoholno omamo, Leila je introvertirana hčerka priseljencev, ki najraje živi v navideznem svetu glamorouznih revij z junaki iz resničnostnih oddaj, svojo tesnobnost pa blaži s samopoškodovanjem. Lee in Leila se srečata po naključju, prepoznata se kot poraženca v vseh pogledih in se odločita, da bosta na begu skupaj poiskala Leejevega očeta, ki je zapustil družino, ko je bil Lee še majhen.

Kljub težkim temam, ki se jih dotika, je besedilo mešanica tragedije, socialne komedije in romantične najstniške melodrame, nekakšen sodoben najstniški Bonnie in Clyde.

Narativnost besedila neprestano prehaja iz dramskega v epsko, iz dialogov v notranje monologe in iz didaskalij v prozne opise dogajanja. Takšno besedilo je izvrstno izhodišče za uprizoritev, ki je odprta za uporabo zelo raznovrstnih in netipičnih gledaliških sredstev.

Primož Ekart, igralec, gledališki režiser in producent, je diplomiral iz dramske igre na AGRFT v Ljubljani. Igral je v več kot 80 gledaliških predstavah, nekaj celovečernih filmih, TV-nadaljevankah, radijskih igrah in predstavah uličnega gledališča. V zadnjem času se posveča predvsem gledališki režiji. Nazadnje je v Lutkovnem gledališču Ljubljana deloval z mlado ustvarjalno ekipo gledališko avanturo Vihar v glavi.

Premiera: 18.4.2020, Oder pod zvezdamiV sodelovanju z Vzgojnim zavodom Planina
Avtor: David Greig
Režiser: Primož Ekart
Prevajalka: Tina Mahkota
Dramaturginja in mentorica ustvarjalnega procesa: Ana Duša
Igrajo: Rok Kunaver, Jan Bučar, Alenka Tetičkovič, Neža Dvorščak k. g., Ronja Matijevec k. g., Tibor Anželj k. g., Maks Mihajlović k. g.
Scenograf: Damir Leventič
Kostumografka: Vasilija Fišer
Avtorji glasbe: Silence, Koala Voice
Koreografinja: Rosana Hribar
Oblikovalec svetlobe: Andrej Hajdinjak
Lektorica: Maja Cerar
Vodja predstave in oblikovalec zvoka: Aca Ilić
Lučni vodja: Srečo Brezovar
Scenski tehnik: Stanko Božanić
Vsa zasedba
Kritike
3 reasons to book on our web site