PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Vihar v glaviPredstava je na voljo samo za spletni ogled za šole, trajanje 75 min

  12+
Vihar v glavi, foto Matej Povše
Gledališko avanturo Vihar v glavi je režiser Primož Ekart zasnoval na podlagi dramskega besedila Brainstorm avtorjev Neda Glasierja in Emily Lim. Originalno besedilo je nastalo v londonski produkcijski hiši Company Three v sodelovanju s trinajstimi najstniki-igralci, ideja zanj pa je izhajala iz najnovejših znanstvenih odkritij na področju nevroznanosti oz. ugotovitev o tem, kako se delovanje možganov v najstniški dobi razlikuje od njihovega delovanja pri odrasli osebi. Kar 86 milijard nevronov v tem obdobju sproža najrazličnejše dnevne spremembe, hkrati pa omogoča mladostniško eksplozijo kreativnosti, drznosti, vznemirjenja in poguma.

Ustvarjalna ekipa predstave je leta 2017 prek avdicije, na katero se je prijavilo več kot 100 mladih, izbrala skupino sedemnajstih mladostnikov med 14. in 19. letom. Besedilo slovenske uprizoritve je nastajalo sproti, tekom šestmesečnega procesa, v njem pa se originalna predloga prepleta z osebnimi izkušnjami in zgodbami sodelujočih najstnikov. Predstava tako poleg znanstvenega vpogleda v delovanje možganov razpira tudi čustveni svet mladih, predvsem v odnosu do staršev, pa tudi svet njihovih želja, pričakovanj, strahov in upanj za prihodnost. 

S tem ko je k sodelovanju predstave povabilo najstnike, se Lutkovno gledališče Ljubljana tudi na ustvarjalni ravni obrača k mladim, za katere tudi sicer ustvarja znaten del svojega programa. Z režiserjem Primožem Ekartom, dramaturginjo Ano Duša in koreografom Sebastjanom Staričem so mladi igralci v ustvarjalnem procesu urili svoje telo in glas, se učili različnih gledaliških tehnik in improvizacij ter skozi različne faze ustvarjanja spoznavali celovit gledališki proces.


»Ustvarjalnost in pogum pa sta stvari, ki sta bistveni tudi v gledališču. Moja želja je, da bi skupaj z najstniki, ki bi se zbrali v gledališko skupino, ustvarili predstavo o njih samih, o njihovem življenju, izkušnjah, strahovih in željah, upanjih, jezi in uporu, nerazumevanju odraslih, radosti in veselju, skratka o viharju, ki divja v njihovih možganih in srcih. Želim si, da bi skozi gledališče našli pot za svojo ustvarjalnost, da bi to lahko bil kanal za izražanje vsega tistega, česar v vsakdanjem življenju ne morejo ali ne znajo izraziti. Rad bi, da bi skozi gledališče govorili o spremembah, ki se jim dogajajo in da bi to govorili tako svojim sovrstnikom kot njihovim staršem, učiteljem, odraslim, ki jih njihov svet utegne zanimati. Rad bi ponudil jezik, gledališki jezik, ki bi ga razumeli tako najstniki, ki ga nujno potrebujejo, ker morajo izraziti vihar v glavi, kot tisti, ki si želimo najstnikom stati ob strani.« 
Primož Ekart, režiser

Primož Ekart, igralec, gledališki režiser in producent je diplomiral iz dramske igre na AGRFT v Ljubljani. Igral je v več kot 80 gledaliških predstavah, nekaj celovečernih filmih, TV nadaljevankah, radijskih igrah in predstavah uličnega gledališča. V zadnjem času se posveča predvsem gledališki režiji. Za svojo predstavo Nemoč v izvedbi zavoda Imaginarni in v koprodukciji Mini teatra Ljubljana je na 52. Borštnikovem srečanju leta 2017 prejel Borštnikovo nagrado za najboljšo uprizoritev.


Premiera: 24. april 2018, Oder pod zvezdami LGL
Možen je samo spletni ogled za šole

Medijski pokrovitelj predstave je revija Mladina.

Avtorji: Ned Glasier, Emily Lim in Company Three
Režija: Primož Ekart
Igrajo (vsi k. g.): Jaka Babič, Neža Dvorščak, Matic Eržen, Nace Korošec, Julita Kropec, Tilen Lajevec, Ana Logar, Aja Markovič, Ronja Matijevec Jerman, Maks Mihajlović, Jon Napotnik, Sergej Osterc, Ana Pribošič, Alica Ela Rogelj / Manca Bertoncelj, Aleksandra Staroveški, Svit Stefanija
Dramaturgija: Ana Duša
Prevod in priredba: Primož Ekart, Ana Duša, skupina Vihar v glavi
Scenografija: Damir Leventić
Kostumografija: Maja Mirković
Koreografija: Sebastjan Starič
Avtorska glasba: Koala Voice
Oblikovanje luči: Igor Remeta
Asistentki režije: Ana Kozina, Helena Šukljan
Video: Marko Milohnič
Vodja predstave: Emil Koprivc
Producentka: Ana Rokvić Pinterič
Scenski mojster in rekviziter: David Kraševec
Lučno vodstvo: Danilo Korelec
Scenski tehnik: Darko Nedeljković
Garderoberka: Daša Jordanovski
Posebna zahvala: dr. Damjan Osredkar
Vsa zasedba
Kritike