PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Moby DickLutkovna predstava, trajanje 0 min

  14+
Foto Christophe Raynaud de Lage
Moby Dick je vizualna uprizoritev norveške režiserke Yngvild Aspeli, ki jo je navdahnilo eno najbolj znanih del ameriškega pisatelja Hermana Melvillea iz leta 1851. Brezčasna klasika, ki opisuje zagrizen boj divjega kapitana Ahaba z belim kitom in se konča s kapitanovo smrtjo ter uničenjem ladje, simbolno predstavlja boj človeka z neobvladljivo usodo.

Zgodba o belem kitu je navdihnila številne umetnike in je prelita na film, v animirane formate, knjige in stripe. Odlikujejo jo ritmizirani stavki, polni okrasja in aluzij na biblične pripovedi, mite ter filozofska in likovna dela. Pustolovska pripoved o neusmiljenih lovcih na slovečega belega kita obravnava boj med človekom in naravo, razmerja med živim in neživim, med sinergijo ali razhajanjem antropomorfnega in zoomorfnega. Zgodba o kitolovski odpravi je hkrati tudi zgodba o obsesiji, blaznosti in maščevanju. “Moby Dick je knjiga, h kateri se znova in znova vračamo, saj vsakič odkrijemo novo plast, ki je privlačna, zabavna in polna mistične modrosti,” je zapisala režiserka Yngvild Aspeli.

Močne podobe, fascinantni liki in surov čudovit ocean literarne predloge ponujajo silovite uprizoritvene vizualne drobce, ki nakazujejo moč globine oceana nasproti krhki ladji, ki pluje po površini. Uprizoritev se poglablja v misteriozni podvodni svet, v katerega kapitan destruktivno usmerja svojo barko. Realizem se prepleta s simboliko – proti neizmerni neskončnosti morja se v človeškem srcu razpirajo vprašanja o obstoju.

Norvežanka Yngvild Aspeli (igralka, režiserka in lutkovna oblikovalka) je diplomirala na École Internationale de Théâtre Jacques Lecoq v Parizu in na Nacionalni univerzi za umetnost Marionnette de Charleville-Mézières (ESNAM). Deluje v Franciji, na Norveškem in v Angliji. Leta 2008 je ustvarila skupino Plexus Polaire, močno ekipo soustvarjalcev, ki jo pri predstavi Moby Dick razširja s šestčlansko mednarodno zasedbo igralcev in igralk iz Francije, Španije, Estonije in Slovenije. Predstava bo premierno uprizorjena oktobra v Nordland Teater (Mo i Rana) na Norveškem. Po ljubljanski premieri, januarja 2021, sledi turneja po Norveški in Franciji.

Premiera november 2021, Cankarjev dom
Svetovna premiera oktober 2020, Nordland Teater (Norveška)

Koprodukcija LGL, Plexus Polaire (Francija) in Nordland Teater (Norveška)

Avtor: Herman Melville
Režiserka: Yngvild Aspeli
Vsa zasedba
Kritike