Lutkovni muzej

Lutkovni muzej
Lutkovni muzej, skupni projekt Lutkovnega gledališča Ljubljana in Ljubljanskega gradu, letos praznuje že četrto leto svojega obstoja. V Lutkovnem gledališču Ljubljana je bil ustanovljen muzejski oddelek, ki predstavlja pionirsko delo za slovensko lutkovno umetnost, saj lutkarstvo pri nas doslej še ni doživelo strokovne obravnave, in poleg razstave slovenskih lutk postopoma vpeljuje tudi sistemsko skrb za slovensko lutkovno dediščino. Muzejska zbirka hrani številne predmete, poleg lutk so v njej tudi scenski elementi, tehnične skice, dokumenti ipd. Muzej pripravlja in izvaja vrsto ustvarjalnih delavnic, pedagoške programe in se povezuje na mednarodni ravni.

Na Ljubljanskem gradu si obiskovalci lahko ogledajo stalno razstavo lutk Podobe slovenske lutkovne umetnosti, 1910–1990. Stalna razstava se z izbranimi deli poklanja velikim lutkovnim imenom in uprizoritvam, ki so v preteklem stoletju nastajale znotraj različnih tokov lutkovne umetnosti na Slovenskem. In čeprav je seznam zanimivih uprizoritev ter eksponatov nedvomno obsežnejši od izbora, ki smo ga snovalci muzeja lahko umestili na razstavo, je vsaka v muzeju predstavljena uprizoritev prinesla določeno spremembo: v načinu tehnologije, likovne zasnove, obravnave gledališkega prostora ... ali pa se je močno dotaknila gledalcev ter vplivala na njihovo percepcijo lutkovnega gledališča in je zato ni mogoče spregledati. V muzeju so tako na ogled: Gašperček Larifari, Pavliha, Žogica Marogica, partizanske lutke, Kljukec s strehe, Sapramiška in mnoge druge.

Več o Lutkovnem muzeju in njegovi dejavnosti na: www.lutkovnimuzej.si.

Film o Lutkovnem muzeju si lahko ogledate na: vimeo.com/msumofpuppetry.
ODPRAŠENO

Nadaljevanje in podaljšek stalne razstave muzeja na Ljubljanskem gradu predstavlja sklop začasnih razstav, imenovanih Odprašeno. Začasne razstave nastajajo zaradi bogastva gradiva lutkovne kulturne dediščine, ki ga Lutkovni muzej hrani v svojih depojih in arhivih in ki ga ni mogel vključiti v svojo stalno muzejsko postavitev na Ljubljanskem gradu. S tem skuša zapolniti vrzel, spomniti na pozabljeno dediščino, prvič pokazati zapostavljene predmete in pokazati tiste, ki niso mogli postati del stalne postavitve.

V prvi sezoni razstav Odprašeno so si obiskovalci lahko ogledali razstave, ki so se spominjale prvih in največjih predstav in lutkarjev Lutkovnega gledališča Ljubljana: Sovica Oka (1972), Jože Pengov - Utrinki, Martin Krpan (1951), Mali princ (1979), Dva potepina (1959) in Zlata ribica (1953) - Morsko slavje.

V sodelovanju s spletnim portalom Sigledal so razstave po zaključku na ogled tudi v digitalni obliki. Tako omogočamo slovenski lutkovni dediščini še večjo in trajno dostopnost.
3 reasons to book on our web site