PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Lutkovni muzej

Lutkovni muzej
Lutkovni muzej, skupni projekt Lutkovnega gledališča Ljubljana in Ljubljanskega gradu, letos praznuje že četrto leto svojega obstoja. V Lutkovnem gledališču Ljubljana je bil ustanovljen muzejski oddelek, ki predstavlja pionirsko delo za slovensko lutkovno umetnost, saj lutkarstvo pri nas doslej še ni doživelo strokovne obravnave, in poleg razstave slovenskih lutk postopoma vpeljuje tudi sistemsko skrb za slovensko lutkovno dediščino. Muzejska zbirka hrani številne predmete, poleg lutk so v njej tudi scenski elementi, tehnične skice, dokumenti ipd. Muzej pripravlja in izvaja vrsto ustvarjalnih delavnic, pedagoške programe in se povezuje na mednarodni ravni.

Na Ljubljanskem gradu si obiskovalci lahko ogledajo stalno razstavo lutk Podobe slovenske lutkovne umetnosti, 1910–1990. Stalna razstava se z izbranimi deli poklanja velikim lutkovnim imenom in uprizoritvam, ki so v preteklem stoletju nastajale znotraj različnih tokov lutkovne umetnosti na Slovenskem. In čeprav je seznam zanimivih uprizoritev ter eksponatov nedvomno obsežnejši od izbora, ki smo ga snovalci muzeja lahko umestili na razstavo, je vsaka v muzeju predstavljena uprizoritev prinesla določeno spremembo: v načinu tehnologije, likovne zasnove, obravnave gledališkega prostora ... ali pa se je močno dotaknila gledalcev ter vplivala na njihovo percepcijo lutkovnega gledališča in je zato ni mogoče spregledati. V muzeju so tako na ogled: Gašperček Larifari, Pavliha, Žogica Marogica, partizanske lutke, Kljukec s strehe, Sapramiška in mnoge druge.

Več o Lutkovnem muzeju in njegovi dejavnosti na: www.lutkovnimuzej.si. Film o Lutkovnem muzeju si lahko ogledate na: vimeo.com/msumofpuppetry.
ODPRAŠENO
Začasne razstave v preddverju Velikega odra LGL / prost vstop

Nadaljevanje in podaljšek stalne razstave muzeja na Ljubljanskem gradu predstavlja sklop začasnih razstav, imenovanih Odprašeno. Začasne razstave nastajajo zaradi bogastva gradiva lutkovne kulturne dediščine, ki ga Lutkovni muzej hrani v svojih depojih in arhivih in ki ga ni mogel vključiti v svojo stalno muzejsko postavitev na Ljubljanskem gradu. S tem skuša zapolniti vrzel, spomniti na pozabljeno dediščino, prvič pokazati zapostavljene predmete in pokazati tiste, ki niso mogli postati del stalne postavitve. V prvi sezoni razstav Odprašeno so si obiskovalci lahko ogledali razstave, ki so se spominjale prvih in največjih predstav in lutkarjev Lutkovnega gledališča Ljubljana: Sovica Oka (1972), Jože Pengov - Utrinki, Martin Krpan (1951), Mali princ (1979), Dva potepina (1959) in Zlata ribica (1953) - Morsko slavje. V sodelovanju s spletnim portalom Sigledal so razstave po zaključku na ogled tudi v digitalni obliki. Tako omogočamo slovenski lutkovni dediščini še večjo in trajno dostopnost.
OGLEDI LUTKOVNEGA MUZEJA NA LJUBLJANSKEM GRADU

Izbirate med različnimi vodenimi ogledi Lutkovnega muzeja, ki jih lahko kombinirate s predstavami in z delavnicami.
ZAVOZLANKE
Lutkovna detektivka
4+, V, OŠ 1 / 60 minut / 4 evre na osebo

Ponoči so Lutkovni muzej obiskali nepridipravi in odnesli več dragocenosti. Potrebujemo hrabre pomočnike pri iskanju lutk in razpletanju napete lutkovne detektivke! Otroci pri lutkovnih junakih, kot so Gašperček, Žogica Marogica, Ostržek, Pavliha ter drugi lutkovni Kljukci, iščejo namige, ki vodijo do ukradenih lutk. Ko jih najdejo, z njimi zaigrajo na muzejskih odrih. Tako skozi igro spoznavajo slovensko lutkovno zgodovino, različne lutkovne tehnike in širijo znanje o lutkovni umetnosti.
LUTKO • TECH
Spoznajmo lutkovne tehnike
4+, V, OŠ 1, 2 / 60 minut / 4 evre na osebo

Lutkovni muzej hrani najstarejše slovenske lutke. So vse enake? Kako z njimi ravnamo, kako jih poimenujemo in kako oživljamo? Otroci skupaj s slovenskimi lutkovnimi junaki spoznajo lastnosti in razlike med lutkovnimi tehnikami (marionete, ročne lutke, senčne lutke ...) ter hkrati veliko izvedo o slovenski lutkovni zgodovini, lutkovnih uspešnicah, najpomembnejših ustvarjalcih in posebnostih slovenskega lutkarstva v širšem evropskem kontekstu. Po ogledu se tudi sami preizkusijo kot lutkarji na muzejskih odrih.
LUTKOLOGIJA
Po dolgem in počez o lutkovni umetnosti
12+, OŠ 3, SŠ / 60 minut / 4 evre na osebo

Kdo pravi, da so lutke le za otroke? Lutkovna umetnost je prava znanost in resna umetnost, ki ima pri nas več kot stoletno tradicijo. Lutkarstvo se vseskozi prepleta z glasbo, literaturo, slikarstvom, kiparstvom, zgodovino … in tako ustvarja prave celostne umetnine. Ko lutke dobi v roke restavrator, pa mu pomaga celo naravoslovje. Učenci odkrivajo lutkovno umetnost z različnih vidikov, skozi zgodbe o lutkovnih predstavah, umetnikih in literarnih predlogah ter spoznavajo ljudsko tradicijo, zgodovino in umetnost.
KOMBINACIJE
Z ODRA V MUZEJ
Lutkovna ali dramska predstava + vodeni ogled Lutkovnega muzeja
V, OŠ, SŠ / 120 minut / 10 evre na osebo z vključeno vožnjo z vzpenjačo 

Po ogledu katere koli lutkovne ali dramske predstave s programa Lutkovnega gledališča Ljubljana sledi ogled muzejske razstave na Ljubljanskem gradu. Na izbiro so različni vodeni ogledi Lutkovnega muzeja.
70 LET SKRIVNOSTI
Vodeni ogled gledališča in Lutkovnega muzeja
4+, V, OŠ, SŠ / 90 minut / 10 evre na osebo z vključeno vožnjo z vzpenjačo

Lutkovno gledališče Ljubljana je lansko sezono praznovalo že 70 let obstoja. Za nami je prvih 70 let predstav, pravljic, spominov in skrivnosti, ki bi jih radi delili z vami. Vodeni ogled, naslovljen 70 let skrivnosti, se začne z raziskovanjem skritih kotičkov Lutkovnega gledališča Ljubljana, v katerem si bomo ogledali različne prostore gledališča in prisluhnili starim zgodbam o njegovih začetkih. Potem se bomo z vzpenjačo povzpeli na Ljubljanski grad in obiskali Lutkovni muzej, v katerem so na ogled nekatere naše najstarejše lutke. V sedmih desetletjih so tudi one doživele in preživele mnogo zanimivega in presenetljivega: prve uspehe, pisma oboževalcev, poti v tujino, uničujoč požar, ki je med drugim vzel Zvezdico Zaspanko, številne selitve, popotovanja z »modrim avtobusom« in še in še. Na zvočno-vizualnem potovanju v preteklost 70 let skrivnosti se bomo srečali s 70 leti slovenske lutkovne zgodovine: si jo ogledali, se je dotikali in ji prisluhnili.
Informacije in prodaja:
Špela Juntes
T 01 300 09 76 

E organizacija@lgl.si