PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

GROZNOVILCA


Uprizoritev Groznovilca je nastala po predlogi fantastične pripovedi Jane Bauer Groznovilca v Hudi hosti, ki je leta 2011 izšla pri založbi KUD Sodobnost International. Gre za otroški roman, sestavljen iz enajstih zaokroženih kratkih zgodb, ki se gradijo na karakterni, situacijski in deloma tudi jezikovni komiki. Delo kot celota tvori tradicionalno zgradbo pravljice: uvod (odhod od doma), jedro (zaporedje fantastičnih dogodivščin) in zaključek (vrnitev domov) ter temelji na vsevključenosti in enodimenzionalnosti. 

Na tej povezavi pisateljica Jana Bauer opiše nastanek zgodb o Groznovilci.

Knjiga je bila ovenčana z nominacijama za nagradi desetnica in večernica (2012) ter znakom kakovosti zlata hruška. Do sedaj je bila prevedena že v 17 jezikov, na Hrvaškem se je uvrstila na listo dobrih knjig, ki jo pripravljajo zagrebške knjižnice, v Nemčiji pa je v zvočni različici postala knjiga meseca po presoji Nemške akademije za otroško in mladinsko literaturo (maj 2019). Zgodbe iz Hude hoste so blestele tudi na peti ediciji makedonskega festivala Druga zgodba (2020), ki je bila v celoti posvečena Groznovilci in Jani Bauer, prejemnici glavne festivalske nagrade.

Po uspehu prve knjige, je avtorica napisala nadaljevanje groznovilčinih pustolovščin Groznovilca in divja zima, v kateri se živali Hude hoste odpravijo v groznovilčino deželo, da bi groznovilco pripeljali nazaj v svojo hosto. Skozi pripoved se srečajo s kupom človeških zablod, od globoke vraževernosti do ljubosumja in zapečkarstva pa tudi s slovenskimi ljudskimi običaji, kot sta praznovanje pusta in jurjevanje. Tudi drugi del je bil nominiran za nagradi desetnica in večernica (2018) ter pridobil znak kakovosti zlata hruška. Delo je bilo leto po nastanku prevedeno v hrvaščino, poljščino in litovščino, pripravlja pa se še prevod v makedonščino, španščino, ukrajinščino in latvijščino.

Na tej povezavi pisateljica Jana Bauer razkrije, kakšne pustolovščine v prihodnosti čakajo Groznovilco in prebivalce Hude hoste. 

Obe knjižni izdaji zgodb je ilustrirala angleška umetnica Caroline Thaw, ki se ukvarja z gledališko scenografijo, kostumografijo in ilustracijo. Izoblikovala je svojevrsten prepoznaven poetični slog, ki temelji na kombinaciji tuša, barvic in tehnike gavš. Groznovilca v Hudi hosti je bila njena prva ilustrirana knjiga, v kateri njene ilustracije smiselno členijo besedilo ter ga bogatijo.


Gledališki list, ki je izšel ob predstavi, bo otrokom zanimiv pripomoček za dodatno spoznavanje glavnih junakov predstave in njihove Hude hoste ter za beleženje vtisov o predstavi.

O DOŽIVLJANJU PREDSTAVE

 • Vam je bila predstava všeč? Zakaj?

 • Ali bi v predstavi kaj spremenili?

 • Kakšna je bila v predstavi scenografija? Na kaj vas je spominjala?

 • Ali vam je bila glasba v predstavi všeč?

 • Kakšna je Groznovilca? Ali je tipična vila?

 • Zakaj je prišla v Hudo hosto?

 • Zakaj se druži z Južnim vetrom?

 • Kakšni pa so prebivalci Hude hoste?

 • Kako prebivalci hoste opišejo Groznovilco?

 • Ste se s katerim od likov lahko poistovetili?

 • Kakšne spremembe v Hudo hosto prinese Groznovilca?

 • Zakaj hoče Jež Groznovilco pregnati iz Hude hoste? Se njegov odnos do nje na koncu spremeni?

 • V predstavi ima pomembno vlogo tudi koreografija gibanja igralcev. Kako se značilnosti likov kažejo preko gibov? Kako pa govorijo?

ATIPIČNA JUNAKINJA


Groznovilca je atipična/netipična literarna junakinja, saj ne upošteva pravil in preko negativne izkušnje pride do pozitivnih spoznanj. Je samosvoja, pogumna, včasih predrzna, a tudi živahna in prijateljska. S svojim prihodom v Hudo hosto razburka ustaljene odnose v živalski skupnosti, a jo svojim pogumom in iznajdljivostjo tudi obogati.

 • Zakaj pravimo, da je Groznovilca atipična?

 • Ali poznate še kakšnega atipičnega junaka (npr. Vila Malina, Kosovirja na leteči žlici)?

Na tej povezavi pisateljica Jana Bauer opiše svojo najljubšo Groznovilčino dogodivščino. Katera pa je vaša najljubša?
PROSTOR DOGAJANJA
HUDA HOSTA


Hosta v pravljicah je skrivnosten gozd, poln preizkušenj in skrivnosti, skozi katere mora glavni lik prodreti, da najde lasten smisel. V evropskem pravljičnem izročilu je značilna t.i. začarana hosta (tudi čarobni gozd), v katero se junak poda potem, ko je primoran zapustiti dom.

 • Poznate še kakšno takšno pravljico? (Sneguljčica, Rdeča kapica, Janko in Metka, Špicparkeljc ...).

V Hudo hosto čarovnijo prinese šele prihod groznovilce, ki s svojimi vragolijami in čarobno mivko zmoti mir ustaljenega gozdnega prebivalca.

 • Razmislite, kako so ustvarjalci v predstavi prikazali Hudo hosto pred prihodom Groznovilce in s kakšnimi metodami so pokazali pojav magičnega.

ANIMIRANA SCENA


Večino scene predstavljajo animacije, ki se predvajajo na ozadju in ki jih je iz ilustracij Barbare Stupica ustvaril Jure Lavrin. Animacije nam v predstavi povedo, kje poteka dogajanje (gozd, Groznovilčina duplina) in ali je noč ali dan. Animacije pa tudi sopripovedujejo zgodbo in so aktivni del dogajanja na odru (npr. pokažejo balon s čajnikom, ki se približuje Hudi hosti, pokažejo čudežni učinek čarobne mivke).

 • Ali otroci že vedo, kako nastaja risana animacija?

Za animacijo balona s čajnikom, ki se približuje Hudi hosti, je ilustratorka narisala veliko sličic. Da si boste laže predstavljali: za eno sekundo takšne animacije potrebujemo 24 sličic. Na prvi je bil balon čisto majhen in v ozadju, na naslednji je bil že malo večji, na zadnji je bil balon v ospredju in zelo velik. Animator je vse te sličice združil, in ko se hitro nanizajo pred nami, imamo občutek, kot da se balon s čajnikom giblje in leti proti nam.

 • Se otroci spomnijo, kakšna so bile animacije v predstavi? Kakšne barve je ilustratorka uporabila pri svojih ilustracijah Hude hoste?

 • Katera prizorišča so bila prikazana na platnu na ozadju?

 • Kako smo gledalci vedeli, da se nočni prizor z Divjalom dogaja v Groznovilčini duplini? Kako so igralci skupaj z animacijo ustvarili občutek gibanja? Npr. v prizoru, ko Groznovilca hodi skozi gozd in najde čudežno mivko, ali živali, ki bežijo, ko se Hudi hosti približuje čajnik? Kako se premikajo igralci? Ali stojijo na mestu?

Na tej povezavi si lahko ogledate kako poteka ustvarjanje risane animacije s telefonom.

O LUTKAH


V predstavi nastopajo tudi marionete na dolgih nitih, za katere pravimo, da so kraljice vseh lutk. Čeprav imajo vajeti v rokah lutkarji, jih na odru ne vidite, saj stojijo na marionetnem mostu. To je poseben most, ki se nahaja nad odrom, animatorji pa iz njega animirajo lutke na dolgih nitih tako, da iz publike vidimo samo lutko in vodilne niti, ki se dvigajo nekam visoko gor.

 • Kateri liki in predmeti v predstavi nastopajo v obliki marionete na dolgih nitih?
 • Zakaj mislite, da se je ustvarjalna ekipa odločila, da bodo za te like/predmete uporabili lutke?

S pomočjo posnetka na tej povezavi lahko tudi sami izdelate preprosto marioneto. 

PREBIVALCI HUDE HOSTE


V Hudi hosti živi veliko živali, ki imajo značilne osebnostne lastnosti. Sova in Medved sta preudarna in razgledana, Veverica je zmedena in govori v tretji osebi, Jež je nejevoljen, Polh len, Polž pa je, kot zanj velevajo zakoni narave, počasen. Vse te živali tvorijo gozdno skupnost, ki je gmota različnih osebnosti, njihovih posebnosti, želja in navad, zato je Huda hosta mesto neštetih prepirov, pa tudi prijateljstva in domiselnih avantur.

A kljub močnim razlikam, se živali med sabo poznajo in sprejemajo druga drugo takšne, kot so, z dobrimi in slabimi lastnostmi. Ko v Hudo hosto prileti groznovilčin čajnik, njihove primarne karakterne lastnosti sprožijo različne odzive na spremembo.

 • Razmislite, kako se vsaka od živali odzove na Groznovilčin prihod? Koga Groznovilca najbolj moti? Zakaj? Kdo jo toplo sprejme?

 • Katera lastnost je skupna vsem prebivalcem Hude hoste?

Prvoten odziv na spremembe pri vseh prebivalcih Hude hoste je strah. Na začetku se ustrašijo letečega predmeta, ki leti proti njim. Veverica misli, da je bomba. Živali se bojijo Divjala, ker tako grozno ropota, na koncu pa se izkaže, da se Divjalo boji njih.

 • Živali v Hudi hosti Divjalo obišče vsako leto in vsako leto se ga prestrašijo. Kako se živali v Hudi hosti soočajo s strahom?

 • Ali Groznovilca strah razume drugače od živali v Hudi hosti?

Jež poskuša Groznovilco večkrat prestrašiti in jo tako odgnati iz Hude hoste.

 • Na kakšne načine poskuša Jež odgnati Groznovilco?

 • Zakaj mislite, da njegovi poskusi spodletijo?

 • Katere glavne lastnosti Groznovilce se izrišejo preko njenega odnosa z Ježem?

 • S čim se Groznovilca prikupi prebivalcem Hude hoste?

 • Kako bi opisali razvoj odnosa med prebivalci Hude hoste in Groznovilco?

O (ŽIVALSKIH) ZNAČAJIH


V predstavi nastopajo gozdne živali, Groznovilca in Divjalo. Kakšne značajske lastnosti imajo? Ali imajo samo pozitivne lastnosti? Poglejmo seznam spodnjih lastnosti in dodajmo tudi nove. Za katere živali iz predstave so značilne?

Lahko naredimo plakat in k posameznim lastnostim prilepimo risbe likov iz predstave. Ali bi posamezno lastnost pripisali več živalim? Ali ima posamezni lik iz predstave več lastnosti s seznama?

Seznam
prijazen/prijazna
rad/rada pomaga drugim
vesel/vesela
prebrisan/prebrisana
ubogljiv/ubogljiva
užaljen/užaljena
pameten/pametna
jezen/jezna
nagajiv/nagajiva
nesramen/nesramna
ljubezniv/ljubezniva
zmeden/zmedena
rad/rada ukazuje drugim
zaspan/zaspana
pogumen/pogumna prestrašen/prestrašena
strašen/strašna
vljuden/vljudna (govori prosim in hvala) družaben/družabna (se rad druži s prijatelji) ima bujno domišljijo
zgovoren/zgovorna
molčeč/molčeča

 • Kaj pa mi ljudje? Ali imamo lahko samo dobre ali samo slabe lastnosti? Smo lahko npr. hkrati pogumni in nas je strah?

O DRUGAČNOSTI


Živali se med sabo poznajo in sprejemajo druga drugo takšne kot so, z dobrimi in slabimi lastnostmi. Polž in Jež sta prijatelja. Ali to pomeni, da se vedno strinjata o vsem? Ali to pomeni, da si nikoli ne nagajata?

 • Kako se živali na začetku vedejo do Groznovilce? Zakaj mislite, da je tako? Jih je strah? Jim je Groznovilca podobna?

 • Zakaj hoče jež Groznovilco pregnati iz Hude hoste? Se njegov odnos do nje na koncu spremeni?

Jež v predstavi reče: »Vse bolj je, kot še ni bilo, in vse manj, kot je bilo.«

 • Kakšne spremembe v Hudo hosto prinese Groznovilca? Ali je za živali zabavneje, ker je v Hudi hosti tudi Groznovilca?

Tudi ljudje smo si med seboj različni. Imamo različne barve kože, las, oči, različne značajske lastnosti, talente in sposobnosti, različne navade, se različno oblačimo, govorimo. Ali smo prijatelji samo s tistimi, ki so nam podobni? Zakaj je dobro, da smo si različni? Kako nas različnost bogati?

Na tej povezavi pisateljica Jana Bauer opiše sporočilnost Groznovilce in njenih dogodivščin. 

So tudi otroci kdaj prišli med ljudi, ki jih še niso poznali? Npr. v novo skupino v vrtcu ali v nov razred. Kako so se počutili? Kako so našli prijatelje?
Je kdaj v njihovo skupino prišel nov otrok? Kako so poskrbeli, da se je dobro počutil med njimi?

O STRAHU


Vsako žival je v predstavi kdaj strah. Na začetku se ustrašijo letečega predmeta, ki leti proti njim. Veverica misli, da je bomba. Živali se bojijo Divjala, ker tako grozno ropota, na koncu pa se izkaže, da se Divjalo boji njih.

 • Bi se živali tako bale Divjala, če bi vedele, kakšno je? Bi se Divjalo balo njih? Ali Groznovilce ni nič strah, ko ga gre v temi iskat?

 • Česa pa je otrok najbolj strah? Kako se soočijo s svojim strahom?

Jež se odloči, da bo Groznovilco prestrašil, da bo pobegnila iz Hude hoste. Obleče se v Ježnega Ježuma. Groznovilca pa se v zameno obleče v Groznovito Grozlo.

 • Če bi se otroci preoblekli v strah, kako bi ga poimenovali? 

 • Poskusimo iz svojega imena izpeljati strašno ime za strašni strah.

MAGIČNOST PRIPOVEDOVANJA


Zgodba groznovilce se še dodatno zaplete, ko Polž narobe razume njen stavek »Grem po hruško«.

 • Zakaj mislite, da je Polž narobe razumel besedo hruška?
 • Poiščite še kakšno besedo, ki se rima z besedo hruška in razmislite, kako bi se zgodba razvila, če bi Polž slišal vašo besedo.
 • Poznate še kakšne besede, ki bi jih lahko zaradi rimanja narobe razumeli (npr. kost/most, trava/krava, hiška/miška, klovn/čoln ...)?

V igri pošasti med Ježem in Groznovilco si oba izmislita povedna imena svojih izmišljenih grozot. Kaj nam o teh pošastih povedo njihova imena (Ježni Ježum, Groznovito Grozlo)?

 • Ste v predstavi opazili še kakšno besedno igro in pregovore?
 • Zakaj mislite, da je avtorica Groznovilci nadela ime Ježumila?
 • Ali ima Jež res steklino?

Na tej povezavi pisateljica Jana Bauer spregovori o slogu in procesu pisanja. 
DEJAVNOSTI PO PREDSTAVI


Gibajmo se
Poskusite ponoviti način gibanja igralcev na odru, npr. gibanje veverice, polha, polža, ježa, medveda.

Značilen način gibanja imamo tudi ljudje, vsak se giblje malo po svoje. Nekateri ljudje, kadar govorimo, veliko premikamo roke, nekateri malo. Nekateri hodimo hitro in delamo kratke korake, nekateri delamo dolge korake.

Opazujte tudi same sebe; kako se vaše gibanje spreminja? Kako hodite, se premikate, kadar ste veseli? Kako pa hodite, kadar ste utrujeni ali zaspani? Kako se gibljete, kadar ste na igrišču? Kaj pa, kadar hodite po cesti? Kako hodite po globokem snegu? Kako se gibljete po igrišču, ki je polno luž?

 • Kako igralci tečejo, ko se jim približuje leteči čajnik? Poskusite izvesti tek na mestu, kot da pred kom bežimo.


Izdelajmo svoj flipbook in oživimo motive iz Groznovilce
Naredite si knjižico iz listov papirja. In nanje narišite predmete ali osebe iz Groznovilce, ki jih želite animirati. Lahko npr. narišemo balon s čajnikom, ki se približuje, ali pa lešnik ali list, ki pada z drevesa. Na vsak list v knjižici narišite isti predmet ali osebo malo drugače. Če bi radi narisali Groznovilco, ki se nasmehne, ima npr. na začetku resen obraz, na vsaki naslednji sličici bodo njena usta bolj upognjena v nasmeh, na koncu pa se bo na vsa usta smejala.

Ko bodo risbe dokončane, jih s palcem na hitro prelistajmo in nastala bo animacija. Groznovilca se bo nasmehnila.

Na tej povezavi najdete video navodila za izdelavo flipbook


Huda hosta
Velik plakat natišite zemljevid Hude hoste. Kako velika je? Katera drevesa so v Hudi hosti? Kje je čudežna mivka? Kdo vse še prebiva v njej? Kje ima svoj brlog Jež? Kaj pa Medved? Imata Jež in Polh, ki sta prijatelja, blizu svoj brlog? Kje ima svoj brlog Veverica?

Na zemljevid dodajte tudi zvoke in vonje, ki so značilne za Hudo hosto. Po navdih se lahko odpravite v gozd ali pa izhajamo iz predstave. Se spomnite: čarobna mivka smrdi po koloradskih hroščih.

Poskusite si zamisliti, katere zvoke sliši Divjalo, ki ponoči potuje skozi Hudo hosto. Te zvoke dodajte v poseben razdelek: Huda hosta ponoči.

Če bi bil vaš razred Huda hosta, katera žival bi najraje bili? Kje v razredu bi si uredili svoje prebivališče? Kaj bi najraje skupaj počeli, če bi v razred s svojim čajnikom priletela Groznovilca?


Domišljijski esej

 • V obliki dnevnika napišite domišljijski esej o deželi groznovilc in njihovih vsakdanjih aktivnostih. Poskusite upoštevati pripovedni slog avtorice: uporabite kakšen pregovor, rimo, podobno zvočnico ...
 • Kaj bi se zgodilo, če bi živali iz Hude hoste prišle na obisk v deželo groznovilc? Napišite zgodbo, v kateri se Jež, Sova, Medved in Veverica znajdejo pri Groznovilci doma.
 • Groznovilca zelo pogreša svoje sestrične, babico in prababico. Če bi jim pisala pismo iz Hude hoste, kaj bi jim napisala? Narišite in napišite pismo, kot bi ga napisala Groznovilca.


Groznovilca danes

Kako mislite, da je Groznovilca preživela leto 2020. Pripovedujte o njenih podvigih v teh zares čudnih časih. 

Na tej povezavi pisateljica Jana Bauer pove, kako je Groznovilca preživela iztekajoče leto 2020. 


Mladi kritik

Napišite svoje mnenje o predstavi. Vanj vključite, kaj vam je bilo najbolj všeč, kaj vas je zmotilo. Pomagajte si z naslednjimi vprašanji:

 • Kakšni so se vam zdeli kostumi, glasba, animacija?
 • Ali so igralci dobro odigrali svoje vloge?
 • Ali vas je kaj zmedlo? Bi si želeli, da bi bil v predstavi kakšen del daljši/krajši?
 • Ali vam je bilo med predstavo kdaj dolgčas?
 • Kaj je bil vaš najljubši del predstave? Kateri vam je bil najmanj ljub?
 • O kateri tematiki govori predstava?
 • Ali bi si predstavo želeli še enkrat ogledati?
 • Ste opazili, da se predstava ne odvija samo na odru, ampak je prostor dogajanja celotna dvorana. Igralci vstopajo na prizorišče s stranskih vhodov, ki so sicer namenjeni obiskovalcem. Jež ima brlog v zadnjem delu dvorane, za sedeži igralcev, številni dialogi in dogodki se dogajajo ob strani ali za sedeži občinstva. Ste že kdaj gledali predstavo, ki se ni odvijala samo na odru, ampak so gledalci del predstave odigrali tudi med občinstvom?
V KUHINJI HUDE HOSTE


Mavrični napitek

Potrebuješ:
  •  žlico in žličko
  •  5 kozarcev (eden od njih naj bo večji)
  •  kuhinjsko tehtnico
  •  vodo
  •  sladkor
  •  jedilne barve (barve, s katerimi se riše na torte)

Na mizi pripravimo vse potrebščine. Kozarce postavimo v vrsto in jih označimo s številkami od 1 do 5. V štiri kozarce natočimo točno 45 ml vode, peti kozarec pustimo prazen. Vzamemo tehtnico, žlico in sladkor. V prvi kozarec dodamo 15 g sladkorja, v drugega 30 g sladkorja, v tretjega 45 g sladkorja, v četrtega 60 g sladkorja, peti kozarec naj ostane prazen. Sledi delo z barvami. V prvi kozarec dodamo žličko rdeče barve, v drugega dodamo rumeno, v tretjega zeleno in v četrtega modro barvo. Vsebino v vsakem kozarcu posebej dobro premešamo. Končno pride na vrsto peti kozarec. Zdaj počasi pretočimo vse štiri kozarce v petega. Vrstni red pretakanja je pomemben. Prvi je za pretakanje na vrsti četrti kozarec, potem tretji, drugi in prvi. V petem kozarcu je pravkar čudežno nastal mavrični napitek, ki ga lahko brez skrbi poskusiš in ponudiš prijateljem!


Recept za malinov žele
Malinov žele pomaga pri marsikateri tegobi. Na primer, odganja zaspanost, utiša domotožje, napolni trebušček, sklepa prijateljstva ... Ko ti bo kakšen dan težko ali hudo, si pripravi malinov žele, in videl boš, kako grozno super bo!

Sestavine:
  •  100 g malin
  •  4 žlice vode
  •  4 žlice agavinega sirupa
  •  1/3 žlice praška agar agar

Priprava:
Maline zmešamo z mešalnikom in jih pretlačimo skozi gosto sito, da odstranimo vse peške. Vmešamo 4 žlice vode in prašek agar agar ter pri nizki temperaturi segrevamo do vretja. Naj vre eno minuto, potem posodo umaknemo in pustimo, da se zmes rahlo ohladi. Nalijemo jo v modelčke (lahko za led ali piškote) in za eno uro postavimo v hladilnik. Čez eno uro se že sladkamo z malinovim želejem!

PREBERIMO ŠE ...


Poiščimo v knjižnici še druge podobne zgodbe.
Groznovilca potuje s čajnikom, ker zelo rada pije čaj. Ali otroci poznajo še kakšen lik iz pravljice, ki potuje z zanimivim prevoznim sredstvom po zraku?
Taka sta npr. Kosovirja Svetlane Makarovič.
Njune dogodivščine lahko preberemo v knjigah: Kosovirja na leteči žlici (Mladinska knjiga, 1975) in Kam pa kam, Kosovirja? (Mladinska knjiga, 2002).

Dogodivščine in razmišljanja živali imajo glavno mesto tudi v knjigah Toona Tellehena. V slovenščini lahko beremo njegove knjige za otroke: Zabava na luni (Mladinska knjiga, 1999), Mala nočna torta s plameni (Mladinska knjiga, 2004) in Jutri je bila zabava (Mladinska knjiga, 2010).

Kaj pa dogodivščine sladkosnednega medveda Puja in njegovih prijateljev iz Stoletne hoste? Zapisane so v knjigah A. A. Milna: Medved Pu (Mladinska knjiga, 2007) in Hiša na Pujevem oglu (Mladinska knjiga, 2007).

Pedagoško gradivo je pripravila Špela Frlic. Za spletno različico ga je nadgradil Benjamin Zajc.