Knjigarna LGL je tudi poleti odprta vsak dan od 9. do 19. ure, ob sobotah do 13. ure.

Vodeni ogledi

VODENI OGLEDI GLEDALIŠČA
Raziskovalni sprehod po gledališču, ki ga lahko povežete tudi s predstavami in z delavnicami.
Skriti kotički
SKRITI KOTIČKI
V, OŠ, SŠ / 60 min.

Gledališče je veliko več kot le dvorana in oder. Živi tudi v zaodrju. Skupaj raziščemo vse tiste kotičke gledališča, ki za obiskovalce predstav ponavadi ostajajo skriti. Obiščemo različne gledališke odre, pokukamo v lutkovno delavnico, maskirnico, tonsko kabino in zaodrje ... Ustavimo pa se tudi pri Martinu Krpanu, ki s strešnega okna vsako uro veselo pozdravi turiste in Ljubljančane.
VODENI OGLEDI LUTKOVNEGA MUZEJA
Različnimi vodenimi ogledi, ki jih lahko povežete s predstavami in z delavnicami.
Zavozlanke
ZAVOZLANKE
Lutkovna detektivka
V, OŠ 1 / 60 min.

Ponoči so Ljubljanski grad obiskali nepridipravi in iz Lutkovnega muzeja odnesli več dragocenosti, zato so na gradu izdali razglas: Potrebujemo hrabre pomočnike pri iskanju lutk in razpletanju napete lutkovne detektivke! Otroci pri lutkovnih junakih, kot so Gašperček, Žogica Marogica, Ostržek, Pavliha ter drugi lutkovni Kljukci, iščejo namige, ki vodijo do ukradenih lutk. Ko jih najdejo, z njimi zaigrajo na muzejskih odrih. Tako skozi igro spoznavajo slovensko lutkovno zgodovino, različne lutkovne tehnike in širijo znanje o lutkovni umetnosti.
Lutkotech
LUTKO • tech
Spoznajmo lutkovne tehnike
V, OŠ 1, 2 / 60 min.

Lutkovni muzej hrani najstarejše slovenske lutke. So vse enake? Kako z njimi ravnamo, kako jih poimenujemo in kako oživljamo? Otroci skupaj s slovenskimi lutkovnimi junaki spoznajo lastnosti in razlike med lutkovnimi tehnikami (marionete, ročne lutke, senčne lutke ...) ter hkrati veliko izvedo o slovenski lutkovni zgodovini, lutkovnih uspešnicah, najpomembnejših ustvarjalcih in posebnostih slovenskega lutkarstva v širšem evropskem kontekstu. Po ogledu se tudi sami preizkusijo kot lutkarji na muzejskih odrih.
Kako ohranjamo lutke
KAKO OHRANJAMO LUTKE?
Vse o lutkovni muzeologiji
OŠ 2, 3 / 60 min.

Življenje na odru ni lahko. Toliko radovednih pogledov. Toliko predstav. Tudi lutke se z leti utrudijo. Postarajo se, obrabijo in poškodujejo … Takrat zanje poskrbijo muzejski strokovnjaki. Učenci se bodo v muzeju srečali z delom najrazličnejših muzejskih strokovnjakov in njihovim zanimivim delom, predvsem pa s tem, kaj v svoji delavnici restavratorji počnejo z lutkami, ki so zaključile svojo gledališko zgodbo. Vodstvo prek domiselnih pogovorov in igre izpostavlja pomen ohranjanja (lutkovne) kulturne dediščine.
LUTKOLOGIJA
Po dolgem in počez o lutkovni umetnosti
OŠ 3, SŠ / 60 min.

Kdo pravi, da so lutke le za otroke? Lutkovna umetnost je prava znanost in resna umetnost, ki ima pri nas več kot stoletno tradicijo.
Lutkarstvo se vseskozi prepleta z glasbo, literaturo, slikarstvom, kiparstvom, zgodovino … in tako ustvarja prave celostne umetnine. Ko lutke dobi v roke restavrator, pa mu pomaga celo naravoslovje. Učenci odkrivajo lutkovno umetnost z različnih vidikov, skozi zgodbe o lutkovnih predstavah, umetnikih in literarnih predlogah ter spoznavajo ljudsko tradicijo, zgodovino in umetnost.
3 reasons to book on our web site