PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Vodeni ogledi

Raziskovalni sprehod po gledališču, ki ga lahko povežete tudi s predstavami in z delavnicami.
Skriti kotički
SKRITI KOTIČKI
Vodeni ogled gledališča
4+, V, OŠ, SŠ / 60 minut  / 4 evre na osebo

Gledališče nista samo dvorana in oder. Gledališče živi tudi v zaodrju, zato bomo raziskali vse kotičke gledališča, ki so za obiskovalce predstav navadno skriti. Obiskali bomo različne gledališke odre, lutkovno delavnico, maskirnico, tonsko kabino in zaodrje. Ustavili se bomo tudi pri Martinu Krpanu, ki že več kot tri desetletja s strešnega okna veselo pozdravlja mimoidoče.

Pogled v zaodrje bo udeležence spodbudil k razmisleku o pomenu interdisciplinarnega dela, ki je ključno za delovanje gledališč. Ogledi so namenjeni vsem starostnim skupinam in so vsakokrat prilagojeni občinstvu.
OGLEDI LUTKOVNEGA MUZEJA NA LJUBLJANSKEM GRADU

Izbirate med različnimi vodenimi ogledi Lutkovnega muzeja, ki jih lahko kombinirate s predstavami in z delavnicami.
Zavozlanke
ZAVOZLANKE
Lutkovna detektivka
4+, V, OŠ 1 / 60 minut / 4 evre na osebo, 5,5 evre na osebo z vključeno vožnjo z vzpenjačo

Ponoči so Lutkovni muzej obiskali nepridipravi in odnesli več dragocenosti. Potrebujemo hrabre pomočnike pri iskanju lutk in razpletanju napete lutkovne detektivke! Otroci pri lutkovnih junakih, kot so Gašperček, Žogica Marogica, Ostržek, Pavliha ter drugi lutkovni Kljukci, iščejo namige, ki vodijo do ukradenih lutk. Ko jih najdejo, z njimi zaigrajo na muzejskih odrih. Tako skozi igro spoznavajo slovensko lutkovno zgodovino, različne lutkovne tehnike in širijo znanje o lutkovni umetnosti.
LUTKO • TECH
LUTKO • TECH
Spoznajmo lutkovne tehnike
4+, V, OŠ 1, 2 / 60 minut / 4 evre na osebo, 5,5 evre na osebo z vključeno vožnjo z vzpenjačo

Lutkovni muzej hrani najstarejše slovenske lutke. So vse enake? Kako z njimi ravnamo, kako jih poimenujemo in kako oživljamo? Otroci skupaj s slovenskimi lutkovnimi junaki spoznajo lastnosti in razlike med lutkovnimi tehnikami (marionete, ročne lutke, senčne lutke ...) ter hkrati veliko izvedo o slovenski lutkovni zgodovini, lutkovnih uspešnicah, najpomembnejših ustvarjalcih in posebnostih slovenskega lutkarstva v širšem evropskem kontekstu. Po ogledu se tudi sami preizkusijo kot lutkarji na muzejskih odrih.
LUTKOLOGIJA
Po dolgem in počez o lutkovni umetnosti
12+, OŠ 3, SŠ / 60 minut

Kdo pravi, da so lutke le za otroke? Lutkovna umetnost je prava znanost in resna umetnost, ki ima pri nas več kot stoletno tradicijo. Lutkarstvo se vseskozi prepleta z glasbo, literaturo, slikarstvom, kiparstvom, zgodovino … in tako ustvarja prave celostne umetnine. Ko lutke dobi v roke restavrator, pa mu pomaga celo naravoslovje. Učenci odkrivajo lutkovno umetnost z različnih vidikov, skozi zgodbe o lutkovnih predstavah, umetnikih in literarnih predlogah ter spoznavajo ljudsko tradicijo, zgodovino in umetnost.
70 let skrivnosti
70 LET SKRIVNOSTI
Vodeni ogled gledališča in Lutkovnega muzeja
4+, V, OŠ, SŠ / 90 minut / 10 evre na osebo, z vključeno vožnjo z vzpenjačo

Lutkovno gledališče Ljubljana je lansko sezono praznovalo že 70 let obstoja. Za nami je prvih 70 let predstav, pravljic, spominov in skrivnosti, ki bi jih radi delili z vami. Vodeni ogled, naslovljen 70 let skrivnosti, se začne z raziskovanjem skritih kotičkov Lutkovnega gledališča Ljubljana, v katerem si bomo ogledali različne prostore gledališča in prisluhnili starim zgodbam o njegovih začetkih. Potem se bomo z vzpenjačo povzpeli na Ljubljanski grad in obiskali Lutkovni muzej, v katerem so na ogled nekatere naše najstarejše lutke. V sedmih desetletjih so tudi one doživele in preživele mnogo zanimivega in presenetljivega: prve uspehe, pisma oboževalcev, poti v tujino, uničujoč požar, ki je med drugim vzel Zvezdico Zaspanko, številne selitve, popotovanja z »modrim avtobusom« in še in še. Na zvočno-vizualnem potovanju v preteklost 70 let skrivnosti se bomo srečali s 70 leti slovenske lutkovne zgodovine: si jo ogledali, se je dotikali in ji prisluhnili.
Informacije in prodaja:
Špela Juntes
T 01 300 09 76 

E organizacija@lgl.si