Skip to main content
Kraljestvo
FONT
SIZE

CTRL+ FOR LARGER
CTRL- FOR SMALLER

LARGE/SMALL
STYLE

Mentors

V našem gledališču pripravljamo kulturne programe za osnovne in srednje šole, ki poleg predstav vsebujejo tudi pogovore z ustvarjalci. Programi so namenjeni seznanjanju otrok z lutkovno in dramsko umetnostjo, lutkovno dediščino in glasbo, pripravljamo pa jih v sodelovanju s Hišo eksperimentov, Ljubljanskim gradom in agencijo Celinka.

Zvezdica zaspanka
Zvezdica zaspanka
Zvezdica zaspanka

Splošni kulturni program

Za učence prve, druge in tretje triade OŠ ter dijake SŠ

Po ogledu izbrane predstave iz programa LGL sledi pogovor z ustvarjalci o tematiki in sporočilu predstave, različnih lutkovnih tehnikah, celovitem procesu nastajanja predstave ter poklicih in nalogah v lutkovnem oziroma dramskem gledališču. Predviden čas trajanja 90 minut, cena predstave in pogovora 5 € (lutkovne predstave) in 6,5 € (dramske predstave) na udeleženca.

Gledališče o medsebojnih odnosih

Za učence druge in tretje triade OŠ ter dijake SŠ

Po izbrani dramski predstavi sledi vodeni pogovor s strokovnjaki o različnih aktualnih temah, ki otroke in mladostnike spodbujajo k zavedanju sebe in drugih ter k lastnemu ustvarjanju.

Prov hudo: Pogovor o odnosih v družini, ločitvi staršev, prijateljstvu, prehodu iz otroštva v najstništvo.
Brez: Pogovor o prestopništvu ter medvrstniškem nasilju, odnosih v družini in prijateljstvu.
Boksarsko srce: Pogovor o nasilju, prestopništvu, agresiji, tretjem življenjskem obdobju ter o prijateljstvu med različnimi generacijami.
Kamni: Pogovor o nasilju, prestopništvu in agresiji.
Zlati šus:Pogovor o drogah, različnih odvisnostih, odraščanju, prijateljstvu.
Leonce in Lena:Pogovor o mladih v sodobni družbi.

Predviden čas trajanja pogovora 45 minut, cena predstave 5,5 € na udeleženca, cena posameznega predavanja 130 €.

Lutkoteka LGL

Za učence druge in tretje triade OŠ ter dijake SŠ

Po ogledu predstav Doktor Faust in Sovji grad, dveh v celoti ohranjenih predstav iz bogate lutkovne zapuščine Milana Klemenčiča, pionirja slovenskega lutkarstva, sledi pogovor z ustvarjalci predstave o slovenski lutkovni zgodovini in marionetah ter ogled zaodrja, lutk in mehanizmov. Število oseb do 50 učencev, predviden čas trajanja 90 minut, predvidena cena 6,5 € na udeleženca.

Gledališče in Glasba

Izgubljeni ton

Animirana zvočna predstava
Za učence prve in druge triade OŠ

Po ogledu animirane zvočne predstave Izgubljeni ton sledi pogovor z ustvarjalci in predstavitev izvirnih glasbenih inštrumentov, ki so hkrati tudi lutke in scenski elementi. Učenci se nato sprehodijo do Hiše eksperimentov, kjer obiščejo interaktivno, z eksperimenti obogateno dogodivščino Zvokologijo. Na stalni razstavi interaktivnih postavitev skozi igro spoznavajo tudi druge nove resnice s področja znanosti in tehnike. Predviden čas trajanja do 3 ure, cena 10 € na udeleženca. V sodelovanju s Hišo eksperimentov.

Sozvočje sveta

Glasbena pustolovščina
Za učence druge in tretje triade OŠ ter dijake SŠ

V virtuozni in hudomušni glasbeni pustolovščini, ki je preplet delavnice in koncerta, vrhunska glasbenika Boštjan Gombač in Janez Dovč na igriv način predstavljata slovensko in tujo ljudsko dediščino, od Irske, preko Slovenije, do Balkana. Z raziskovanjem zvočnosti raznih uporabnih predmetov in igrač poslušalcem razkrivata številne neznane zmožnosti že znanih instrumentov.

Nastopata Boštjan Gombač (vokal, klarinet, piščali, pojoča žaga in zvočila) in Janez Dovč (harmonika, vokal, zvočila). Predviden čas trajanja 60 minut, cena 5,5 € na udeleženca. V sodelovanju s Celinko.

Trubar in drugi trubadurji slovenske kulture

Glasbena predstava
Za učence tretje triade OŠ ter dijake SŠ

Skupina Jararaja, po uspehu skladbe Trubar, nastale ob 500. obletnici rojstva Primoža Trubarja, nadaljuje z upesnjevanjem in uglasbitvijo pomembnih ustvarjalcev slovenske kulture. V glasbeni predstavi, polni duhovitih besedil, raznovrstne avtorske glasbe in video projekcij, oživljajo predvsem tiste, ki so bili upodobljeni na slovenskem tolarju. Besede, glasba in podobe bodo mladim ne samo popestrile učni proces temveč poglobile tudi odnos do ključnih osebnosti slovenske kulture in njihove lastne ustvarjalnosti. Nastopajo Gregor Budal (vokal, klarinet), Vasilij Centrih (vokal, violina), Janez Dovč (vokal, harmonika),  Petra Trobec (vokal, kontrabas) in Sergej Ranđelović (vokal, tolkala). Predviden čas trajanja 60 minut, cena 5,5 € na udeleženca. V sodelovanju s Celinko.

Moja Ljubljana

Za učence druge in tretje triade OŠ ter dijake SŠ

Prva triada OŠ

Po ogledu izbrane lutkovne ali dramske predstave v LGL se otroci skupaj z grajskim zmajčkom z vzpenjačo odpeljejo na ljubljanski grad, kjer v različnih grajskih skrivališčih (Lapidarij, Kazamate) iščejo njegov zaklad. 

Druga triada OŠ

Po ogledu izbrane lutkovne ali dramske predstave v LGL se otroci z vzpenjačo odpeljejo na ljubljanski grad, kjer spoznajo vznemirljivo preteklost gradu in grajske okolice. Ob tem spoznajo namen in vlogo gradu nekoč in danes, seznanijo pa se tudi z marsikatero zanimivo legendo, ki je povezana z ljubljanskim gradom. Obiščejo sodobno zasnovano stalno razstavo Slovenska zgodovina, v Virtualnem gradu pa se odpravijo na virtualen sprehod po grajski zgodovini.

Tretja triada OŠ in SŠ

Po ogledu izbrane lutkovne ali dramske predstave v LGL se učenci peš sprehodijo na ljubljanski grad. Na poti si ogledajo pomembne mestne stavbe ter del mestnega obzidja. Na gradu obiščejo sodobno zasnovano stalno razstavo Slovenska zgodovina, ki obiskovalce seznanja z drobci slovenske zgodovine od prazgodovine pa vse do danes, v Virtualnem gradu pa se odpravijo na virtualen sprehod po grajski zgodovini.

Predviden čas trajanja do 4 ure (vključena animacija in čas za malico), cena 10 € na udeleženca. V sodelovanju z Ljubljanskim gradom.

Za dodatne informacije smo vam na voljo na organizacija@lgl.si ali po telefonu +386 1 300 09 74.