Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Gledališki bonton

Z obiskom gledališča vzgajamo mlade gledalce, zato je prav, da že z obiskovanjem lutkovnega gledališča počasi osvajajo pravila, ki tudi sicer veljajo v gledališču. Želimo si, da bi se v gledališču tako igralci kot gledalci osredotočili na predstavo, zato je kakršnakoli uporaba mobilnih telefonov, tablic ali računalnikov prepovedana. Prav tako ni dovoljeno fotografirati ali snemati, razen poklona ob koncu predstave.

Na predstave ne zamujamo. Po pričetku predstave vam žal ne moremo zagotoviti vstopa v dvorano, saj bi s tem motili druge gledalce. Zato vas vljudno prosimo, da v gledališče pridete vsaj deset minut pred začetkom predstave ali dogodka.

S prigrizki, pijačo in pogovorom počakamo do konca predstave, saj šumenje in govorjenje motita igralce in ostale obiskovalce. Prosimo vas, da večje torbe, nahrbtnike, dežnike in vrhnja oblačila puščate v garderobi, otroške vozičke pa v preddverju dvoran. Otroški čevlji z lučkami niso najbolj primerno obuvalo za gledališče, saj zaradi svetlobe in utripanja motijo druge gledalce.

Če je otrok nemiren ali joka, zapustimo dvorano in se vanjo vrnemo, ko ga pomirimo. Svetujemo vam, da pred pričetkom predstave z otrokom obiščete toaletne prostore. Če je nujno, pa seveda tudi med predstavo. Pri nekaterih predstavah ločnice med igralci in obiskovalci skorajda ni, zato je bolje, da zaradi varnosti otroci ne pristopajo do scenskih elementov in se jih ne dotikajo.

Sedežni red v nekaterih dvoranah ali na nekaterih predstavah ne velja, kar je označeno v napovedih predstav in na vstopnicah. V takih primerih je zaželeno, da spredaj sedijo manjši otroci, večji in odrasli pa za njimi.

Za vsa pojasnila vam je vedno na voljo naša hostesna služba, ki je tudi dolžna opozoriti gledalce, ki s svojim ravnanjem motijo druge.

Starost otrok

Gledališče je prostor močne izkušnje. Je prostor, kjer se pri razvijajočih otrocih in mladini intenzivirajo vsa čutila: vidijo, slišijo, čutijo, mislijo in doživljajo, s čimer se bogati in krepi tudi njihova zmožnost razumevanja. Vse naše predstave, namenjene otrokom in mladini, ustvarjamo z mislijo na razvojne stopnje naših mladih obiskovalcev, zato je pri vsaki predstavi posebej označena priporočljiva spodnja starostna meja, ki jo skrbno določimo glede na vsebino in dolžino predstave. Vzgojiteljem, učiteljem in staršem svetujemo, da upoštevajo priporočljivo starost otrok, saj bodo otroci le tako lahko spremljali dogajanje in ga polno doživeli. Določene predstave so namenjene le odraslim gledalcem, kar je tudi označeno.

Pohvale in pritožbe

Prizadevamo si, da bi bile naše predstave kakovostne in profesionalno izvedene ter da bi bili zadovoljni z našimi storitvami. Vaše mnenje nam veliko pomeni, zato bomo veseli vsake vaše pohvale, ki nam bo v vzpodbudo, kot tudi pritožbe, ki jo bomo skrbno obravnavali.

Vaše mnenje lahko zapišete v knjigo pohval in pritožb, ki se nahaja na blagajni ali pa nam ga pošljete na elektronski naslov: pr@lgl.si