Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Lutkovno gledališče Ljubljana v svoj repertoar redno umešča uprizoritve, namenjene srednješolcem in občinstvu, starejšemu od 15. leta. 

KATALOG UPRIZORITEV 15+

410 kilometrov


Zgodba o Karlu Žlábku in njegovem edinstvenem, ambicioznem projektu ponuja vzvod za misel o pogumu, ki ga danes zahteva svet od posameznika, ki si upa misliti boljšo prihodnost.

  • Uprizoritev je umeščena v tekmovalni program 53. Tedna slovenske drame.

Več o uprizoritvi

»S prepletanjem avtobiografskega in fiktivnega, intimnega in historičnega, kolektiv ustvarjalcev iz muzeja navidez naključnih in hudomušnih objektov domiselno napleta vzporedni pripovedi o večstokilometrski razdalji in odnosih, ujetih vanjo. Filipovo prvoosebno pripovedovanje se oblikuje med simpatičnim dialogom s soigralcem Gašperjem ter med vinjetami objektnega gledališča, kjer se v predmetih srečata osebni in kolektivni spomin, vse skupaj pa je prežeto z mešanico prizemljene resnosti in mladostnega humorja.« – mnenje strokovne komisije platforme Zlata paličica

Razmetana soba


Uprizoritev Razmetana soba spomine uprizarja prek medija predmetnega gledališča, z uporabo in animacijo vsakdanjih predmetov, ki vzbujajo in manifestirajo nostalgične asociacije. 

  • Uprizoritev je umeščena v spremljevalni program 53. Tedna slovenske drame.

»S postopki avtorskega in predmetnega gledališča soavtorja Klemen Kovačič in Nik Žnidaršič predstava Razmetana soba spominja na listanje po starih albumih, le da tokrat pregledovanje fotografij zamenja brskanje po zaprašenih kotičkih neke (otroške) sobe, polne že dolgo pozabljenih predmetov. V mozaiku krajših odrskih prizorov se univerzalna zgodba odraščanja od otroštva preko mladostništva do zgodnje odraslosti zrcali skozi dogodke, ki so prepoznavni skoraj vsakemu (rojstni dnevi, prve ljubezni …), a mednje prepleta tudi partikularnosti, ki razkrivajo osebno plat pripovedi.« – mnenje strokovne komisije platforme Zlata paličica

Macbeth


Ta nesmiselna bitka za oblast, ki je, kot zapiše režiser Matteo Spiazzi, »neplodna in nesposobna ustvariti karkoli, tako kot zveza med Lady Macbeth in Macbethom«, na odru zaživi kot bitka kovinskih predmetov, v zgodovini pogosto povezanih z oblastjo; mnogokrat predstavljajo celo njen simbol in sredstvo za osvajanje. 

»[…] gre za estetsko dovršeno predstavo, v kateri so vsi elementi, vključno z lučjo (Uroš Istenič, Matteo Spiazzi) in glasbo (Aleš Erjavec), zelo organsko prepleteni in prepričljivo součinkujejo. Predstava ima lep tek, močno atmosfero in ponudi izviren pristop h klasični drami velikega formata.«  Anja Radaljac, Macbeth: rjaveča predstava, Delo, 13. 3. 2023

Posvetitev pomladi


Lutkovni balet je nastal na glasbo ruskega skladatelja Igorja Stravinskega, ki je eno najbolj kontroverznih skladb v zgodovini glasbene umetnosti napisal v začetku 20. stoletja. 

  • Uprizoritev je bila umeščena v spremljevalni program 54. Festivala Borštnikovo srečanje.

»Posvetitev pomladi v gledališču lutk v izvedbi celotnega ustvarjalnega tima Matjaža Fariča je veličastni umetniški presežek in je pretresljiva poema, ki v svoji odrski metafori kar realno poslika naš, tuzemeljski čas.« – Daliborka Podboj, Parada plesa, 30. 3. 2019

Da te ni sram


Da te ni sram je uprizoritev neskončnega scrollanja in generiranja vsebin, avatarjev, emojijev, trapa, stand-upa, videospotov in storyjev, ki na prelomu virtualnega, pravljičnega in sedanjega išče prostor brez sramu.

Tihožitje


Lutkovna predstava Tihožitje naslavlja težko ulovljivo vprašanje pojava življenja. Z radikalnimi uprizoritvenimi pristopi skuša režiser Tin Grabnar skupaj s soustvarjalci razumeti tisto, kar nas dela žive.

  • Uprizoritev je na 11. Bienalu lutkovnih ustvarjalcev Slovenije prejela nagrado za najboljšo animacijo in lutkovno tehnologijo.

»Tako je nekakšen fenomen te predstave, da je hkrati kolektivna, a tudi izrazito individualna izkušnja, kar je posledica tega, da je velik del njene vsebine v (z)možnosti gledalčeve kontemplacije.« - Tjaša Pirnar, »Vprašanje življenja in smrti, ki presega gledališko realnost« ECPCP, 22.3.2021 

Temnica


Predmetno-glasbeni kabaret, narejen po motivih Stanovitnega kositrnega vojaka Hansa Christiana Andersena, ki velja za eno njegovih najbolj znanih zgodb.
»Ustvarjalci v polnovrednem pomenu (Gašper Malnar, Filip Šebšajevič, Miha Arh, Asja Kahrimanović Babnik, vsi našteti so z režiserjem prej že sodelovali), saj prikazujejo svoje animatorske, igralske in glasbene veščine, popeljejo gledalce v fotografski laboratorij. Vsak predmet (žlica, vrtavka, papir, pinceta, domine, granitna kocka, lijak, pločevinka, svetilka itd.) pomeni možnost ponovnega odkrivanja in iskanje njegovih snovnih, zvočnih in pomenskih lastnosti. Vsak predmet lahko pove svojo zgodbo in je uporabljen za poustvarjanje Andersenove zgodbe o kositrnem vojaku in papirnati balerini.« – Maša Jazbec, Delo, 23. 9. 2022

Moč


Lutkovna miniaturka Moč je svojevrsten lutkovni nokturno, intimna meditacija in kontemplacija o vzvodih družbenih razmerij. Preizprašuje različne motive moči in šibkosti, javnega in zasebnega.
»To je predstava kot je še nismo videli, navdušuje od začetka do konca in se razteza od čarobnega do grozljivega.« – The QR, 16. 2. 2023

Seansa Bulgakov


Gre za rekonstrukcijo Bulgakovovega romana Mojster in Margareta, postavljeno na dinamiki kontrastov med burko in abstraktnimi slikami gledališča objekta, ki so ostale na pogorišču zmede, ki jo je za seboj pustil Satan s svojimi pajdaši. 

  • Uprizoritev je prejela nagrado za najboljšo mladinsko predstavo po mnenju mladinske žirije na festivalu Zlata paličica 2019 in nagrado za animacijo na 10. bienalu lutkovnih ustvarjalcev Slovenije.

»Uprizoritev presune z živostjo in domiselnim oblikovanjem uprizoritvenega dogajanja, ki tvori odprte pomenske mreže, polne vtisov in miselnih impulzov.« – mnenje strokovne komisije platforme Zlata paličica

Obisk srednješolskih skupin

Informacije in rezervacije

Špela Juntes 

T 01 300 09 76 
organizacija@lgl.si 

Lutkovno gledališče Ljubljana 
Krekov trg 2
1000 Ljubljana 
T 01 300 09 82 / 080 20 04  

Spletna prodaja vstopnic

POKROVITELJA GLEDALIŠČA