Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Spremljevalni program

VPLIV SODOBNIH TEHNOLOGIJ NA LUTKOVNO UMETNOST

Petek, 14. 9., 11.00, preddverje Velikega odra LGL

Vpliv novih tehnologij na razvoj in dojemanje sodobne lutkovne umetnosti ter predstavitev raznolikih praks interdisciplinarnih oz. hibridnih oblik sodobnega lutkarstva bodo teme strokovnega omizja, na katerem bodo sodelovali: Renaud Herbin (režiser in director TJP Strasbourg – Centre Dramatique National d’Alsace), Amit Drori (lutkovni umetnik in direktor Hazira – Performance Art Arena) Iz Izraela, Kalle Nio (vizualni umetnik, ustanovitelj gledališke skupine WHS) iz Finske, Alexander Serrano (vizulani umetnik, umetniški vodja in ustanovitelj skupine Agrupaci.n Se.or Serrano) iz Španije, Nicholas Adrien Houtteman (multidisciplinarni umetnik) iz Belgije ter Tin Grabnar (režiser) in Boštjan Čadež (vizualni umetnik) iz Slovenije.

Strokovni pogledi različnih predstavnikov lutkovne umetnosti bodo strnjeni v novi reviji za lutkovno umetnost in gledališče animiranih form LUTKA, ki bo izšla ob koncu leta 2018.

GIBLJIVA SLIKA V PROSTORU

Četrtek, 13. 9. - nedelja 16. 9., 13.00-16.00, preddverje Velikega odra LGL

Finski vizualni umetnik Kalle Nio bo v štiridnevni strokovni delavnici Gibljiva slika v gledališkem prostoru predstavil različne načine uporabe video projekcij. Delavnica je namenjena umetnikom, igralcem in režiserjem, ki pri svojem delu uporabljajo različne načine priprave in prikaza video projekcij. Njen namen je ponuditi osnovno znanje o ustreznih digitalnih orodjih ter prikazati variacije njihove gledališke uporabnosti.

Po uvodnem pregledu različnih načinov uporabe projekcij v predstavah se bodo udeleženci seznanili z osnovnimi tehnikami snemanja in projiciranja slike. V manjših skupinah bodo nadaljevali raziskovanje različnih načinov združevanja projekcij s tridimenzionalnim prostorom in živimi izvajalci. Zadnji dan bodo pripravili tudi kratko predstavitev svojih dognanj. Ob osnovni programski opremi Millumin bodo udeleženci na delavnici uporabljali še nekatere druge oblike video programske opreme. Prijave na: pr@lgl.si do 7.9.2018.

GIBLJIVA SVETLOBA

Petek, 14. 9. - nedelja 16. 9., 16.00 - 19.00, Delavnica LGL


V kreativni delavnici Gibljiva svetloba, ki je namenjena mladim od 12. do 18. Leta, bodo udeleženci pod vodstvom Polone Černe (Lutkovno gledališče Ljubljana) in Nicolasa Adriena Houttemana (Centre de la Marionnette de la Communaut. Fran.aise, Belgija) izdelalovali mini svetlobne objekte ter se seznanjali z osnovami uporabe mikrokontrolerjev arduino in programerske odprtokodne platforme ter z osnovami obdelave lesenih plošč. Prijave na: pr@lgl.si do 7.9.2018.


MALA ŠOLA KRITIKE

Sreda, 12. 9. - nedelja, 16. 9.

Na festivalu bodo sodelovali tudi udeleženci Male šole kreativnega pisanja, ki si bodo ogledali festivalske predstave in jih pod mentorskim vodstvom gledališke kritičarke Zale Dobovšek na delavnicah podrobno analizirali ter pripravljali festivalski spletni časopis.

70 LET SKRIVNOSTI

Sobota, 15. 9. in nedelja, 16. 9., 15.00, LGL in Lutkovni muzej, vstopnica 10 evrov vključuje ogled LGL in Lutkovnega muzeja ter vožnjo z vzpenjačo

Lutkovno gledališče Ljubljana letos praznuje 70 let svojega delovanja. Za nami je prvih 70 let predstav, pravljic, spominov in skrivnosti, ki bi jih radi delili z vami. Vodeni  ogled 70 let skrivnosti se začne z raziskovanjem skritih kotičkov Lutkovnega gledališča Ljubljana, kjer si bomo ogledali različne prostore gledališča in prisluhnili starim zgodbam o začetkih našega gledališča. Potem se bomo z vzpenjačo povzpeli na Ljubljanski grad, kjer se nahaja Lutkovni muzej in v katerem so na ogled nekatere naše najstarejše lutke – v 70 letih so tudi one doživele in preživele mnogo zanimivega in presenetljivega: prve uspehe, pisma oboževalcev, poti v tujino, uničujoč požar, ki je med drugim vzel Zvezdico Zaspanko, mnoge selitve, popotovanja z “modrim avtobusom” in še in še. Na zvočno-vizualnem potovanju v preteklost 70 let skrivnosti se bomo srečali s 70 leti slovenske lutkovne zgodovine, si jo ogledali, se je dotikali in ji prisluhnili.

LUTKOVNI MUZEJ

Sobota, 15. 9. in nedelja, 16. 9., 15.00, LGL in Lutkovni muzej, cena 5 evrov

Lutkovni muzej, skupni projekt Lutkovnega gledališča Ljubljana in Ljubljanskega gradu, je vrata odprl maja 2015. Vzporedno s stalno razstavo lutk na Ljubljanskem gradu je v gledališču začel delovati muzejski oddelek, ki se ukvarja z raziskovanjem lutkovne preteklosti. Muzej hrani obsežno zbirko predmetov iz slovenske lutkovne zgodovine, sodeluje v različnih projektih, pripravlja ustvarjalne delavnice in se povezuje na mednarodni ravni. Najzanimivejši del muzeja je vsekakor stalna razstava, ki obiskovalcem različnih starosti približa slovensko lutkarstvo, največje lutkovne uspešnice, najpomembnejše ustvarjalce in posebnosti slovenskega lutkarstva v širšem kontekstu.

ODTISI

Sobota, 15. 9., 13.00-16.00, preddverje Velikega odra LGL, kreativna delavnica, cena 5 evrov

Lutkovna oblačila so se nekoč spreminjala z modo. Čipka, svila, trakovi, pentlje, niti, obrobe, ovratniki in manšete nam danes pričarajo vzdušje minulih časov. Na festivalski muzejski delavnici bomo raziskovali, kako so bila v preteklosti izdelana lutkovna oblačila. Navdih za nove lutkovne potiske bomo poiskali med najstarejšimi vzorci iz muzejske zbirke. Izdelali bomo štampiljke za tiskanje in z zanimivi zgodovinskimi vzorci potiskali blago malih nahrbtnikov. Ustvarjalna delavnica je del sklopa muzejskih delavnic Druščina mladih muzealcev. Z njimi najmlajše obiskovalce spodbujamo k ohranjanju lutkovne dediščine. 

KOPIPEJST

Nedelja, 16. 9., 11.30, preddverje Velikega odra LGL, ustvarjalna delavnica muzejske kopistike za otroke, 4+, 5 eurov

Življenje na odru ni lahko. Toliko radovedih pogledov. Toliko predstav. Tudi lutke se z leti utrudijo. Postarajo se, obrabijo in poškodujejo ... Takrat na lutkovnem odru zablestijo njihove dvojnice. Muzejski strokovnjaki namreč poskrbijo za kopije, ki so na pogled prav takšne kot originali. Tokrat se bomo vživeli v kopiste in ustvarili kopije lutk iz predstave Sovica Oka. Ustvarjalna delavnica je del sklopa muzejskih delavnic Druščina mladih muzealcev. Z njimi najmlajše obiskovalce spodbujamo k ohranjanju lutkovne dediščine.

MED, CIMET, ROZINE IN ČAS

Sobota, 15. 9., 21.30, Tobačna 5

Med, cimet, rozine in čas, balet belega in totemskega laboda, je soočenje dveh satelitskih krožnikov v dadaistično tvitovskem dialogu z Doepnerjevim robotom Odnos, ki ustvari prostor onstran meja, jezika ali koncepta. Poigrava se z gledalčevo zaznavo dojemanja, tako da v njegovo interpretacijo občasno vtke vrzel. Ustaljenemu razumevanju spodkoplje tla pod nogami in ga vedno znova ujame  v zamiku do fige, do fuge, do njega samega … Mehko in nežno. Koncept in režija: Vlado Repnik Gotvan. Produkcija: Cirkulacaija2 in Tobačna. Več o predstavi.