Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Lutkovni muzej

Lutkovni muzej

> Spletna stran Lutkovnega muzeja

Lutkarstvo ima velik pomen za slovensko kulturo in je pomemben del naše kulturne dediščine. V poklon našim velikim lutkarskim umetnikom in imenitni, več kot stoletje dolgi tradiciji, je Lutkovno gledališče Ljubljana konec maja 2015 v sodelovanju z Ljubljanskim gradom odprlo prvi lutkovni muzej pri nas. Odprtje muzeja predstavlja pionirsko delo za slovensko lutkovno umetnost, saj lutkarstvo pri nas še ni doživelo strokovne obravnave in poleg razstave slovenskih lutk vzpostavlja tudi sistemsko skrb za področje slovenske lutkovne dediščine. Muzej hrani obsežno zbirko predmetov iz slovenske lutkovne zgodovine – poleg lutk so v zbirki tudi scenski elementi, tehnične skice, arhivski dokumenti ipd. Muzej pripravlja ustvarjalne delavnice, pedagoške programe in se z različnimi projekti povezuje tudi na mednarodni ravni.

Za obiskovalce najzanimivejša sta veččutna stalna razstava nad Stanovsko dvorano Ljubljanskega gradu, kjer si lahko ogledajo mejnike slovenske lutkovne umetnosti in se preizkusijo v lutkovnih veščinah, ter Grajsko gledališče, kjer Lutkovno gledališče Ljubljana ob posebnih termin uprizarja lutkotečne, po izvirniku obnovljene lutkovne predstave. Do obeh lokacij s Krekovega trga vzdolž vzpenjače vodi tudi Lutkovna pot – umetniška postavitev z mehanično vodenimi lutkovnimi instalacijami, ki simbolno povezuje obe sodelujoči instituciji (Lutkovno gledališče Ljubljana in Ljubljanski grad). Razstavo tako povezuje z gledališko stroko ter vabi k obisku Lutkovnega muzeja.

> Vodeni ogledi za skupinske obiske, šolske skupine in vrtce
Za skupinske obiske in vodene oglede se je potrebno dogovoriti vnaprej. Ponujamo različne vodene oglede, nekatere v kombinaciji z ogledom lutkovne predstave. Glede na vaša pričakovanja vodene oglede tudi prilagodimo. Več o načrtovanju skupinskih obiskov

> Odpiralni čas stalne razstave na Ljubljanskem gradu 
Januar, februar, marec, november > 10:00–18:00
April, maj, oktober > 9:00–20:00
Junij, julij, avgust, september > 9:00–21:00
December > 10:00–19:00

Vstopnice lahko kupite v Info centru na Ljubljanskem gradu ali na Spodnji postaji tirne vzpenjače na Krekovem trgu.

> Informacije o muzeju in o muzejski zbirki 
Lutkovni muzej, Lutkovno gledališče Ljubljana, Krekov trg 2, 1000 Ljubljana T +386 (0)1 300 09 75, E muzej@lgl.si

Razstave Odprašeno

filePath

> Spletna stran sklopa razstav Odprašeno 

V preddverju Velikega odra LGL Lutkovni muzej - oddelek Lutkovnega gledališča Ljubljana pripravlja sklop začasnih razstav. Nastajajo zaradi bogastva gradiva lutkovne kulturne dediščine, ki ga muzej hrani v svojih arhivih in depojih in ki ga ni mogel vključiti v svojo stalno muzejsko postavitev na Ljubljanskem gradu. Doslej so bile na ogled razstave Sovica Oka (1972), Jože Pengov - utrinki, Mali princ (1979), Dva potepina (1959) in Zlata ribica - Morsko slavje (1953).

Odprašeno: Pravljica o carju Saltanu (1985)

Na oder Lutkovnega gledališča Ljubljana je Pravljico o carju Saltanu že v petdesetih letih 20. stoletja želel postaviti veliki režiser Jože Pengov. Skice za predstavo (serijo desetih izjemnih akvarelov) je napravil eden naših največjih slikarjev Tone Kralj. Ker je bil takratni marionetni oder veliko premajhen, je Pengov odstopil od uprizoritve. Pravljica je morala na svojo uprizoritev počakati nadaljnjih 30 let, ko je gledališče dobilo primernejši prostor - Mestni dom leta 1984, ki je s svojim velikim odrom dovoljeval uprizoritev te veličastne epske pravljice v režiji Edija Majarona. Glave lutk je oblikovala Mara Kralj, Anja Dolenc pa je poskrbela za kostume. 

Kako izgledajo izvirne lutke dveh Kraljev iz leta 1985, si lahko ogledate od 1. januarja 2020 do 1. marca 2020 v preddverju Velikega odra Lutkovnega gledališča Ljubljana uro pred vsako predstavo in po dogovoru.