IZPOSTAVLJAMO: Amazonke

Nisem divja žival, ki jo je treba ukrotiti. Sem preprosto svobodna.

Vabljeni, da se nam pridružite na raziskovanju življenja starodavnih bojevnic Amazonk in spoznajte njihove zgodbe to soboto. 1. 6. 2024, ob 18.00 na Odru pod zvezdami!

Uprizoritev Amazonke avtorjev Júlie Sándor in Jaše Kocelija, ki se podpisuje tudi pod režijo, je gledališka arheologija in raziskuje življenja mitskih starodavnih bojevnic, ki so živele v eni najbolj egalitarnih družb v človeški zgodovini. Združuje mite in legende kavkaških ljudstev z ohranjenimi zapisi o slavnih bojevnicah in novimi znanstvenimi odkritji ter jim dodaja avtorska besedila sodelujočih. 

Amazonke pripovedujejo zgodbo o emancipaciji ženske izpod absolutistične nadvlade moškega in o njihovi enakopravnosti z moškimi. Predstava tako povzema njihovo življenje in dogodke, v katerih so jih moški vedno znova izzvali na dvoboje ter tako podcenjevali njihovo moč. Prikazuje njihove običaje, priprave na vojno, govori o starodavnih zapisih, v katerih se pojavljajo, ter o številnih imenih, ki so jim bila dodeljena. 

V uprizoritvi nastopajo ženske štirih različnih generacij, ki z občinstvom delijo zgodbe, dileme, spretnosti, izkušnje in vizije. Amazonke so Jožica Avbelj, Asja Kahrimanović,  ter Ivana Pinterič / Anna Katarina Vavti.

Uprizoritev je primerna za mlade od 12. leta dalje in odrasle.

Veselimo se vašega obiska in medijske podpore!  Facebook Vimeo Twitter Pinterest Instagram Tumblr  

Naše ustvarjanje podpirajo: ustanoviteljica javnega zavoda Mestna občina Ljubljana, sofinancer Ministrstvo za kulturo, sponzorja Telekom Slovenije in Zavarovalnica Triglav

Če ne želite več prejemati naših novic, sledite odjavi