Koroški kulturni dnevi v Ljubljani 2024


Slovensko lutkarstvo na avstrijskem Koroškem živi že pol stoletja in ob tej častitljivi obletnici koroške lutkovne ustvarjalce vabimo v naš lutkovni hram. Na naših odrih bodo odigrali svoje uprizoritve, predvajali dokumentarni film ter postavili razstavo lutk, ki so plemenitile njihovo delo zadnjih petdeset let.

Koroško manjšinsko lutkarstvo odlikuje borba za preživetje slovenskega jezika, kar se kaže predvsem v uporniških vsebinah njihovih predstav. Jubilejna uprizoritev, ki prihaja na naš oder Mrličožerec se tako ukvarja s tematiko represije slovenskega jezika in kulture na Koroškem. Mlada ekipa blesti v animaciji, večglasnosti in s satiričnim podtonom, pod katerega se podpisuje mlada režiserka Ana Grilc.

Po izteku bogatega programa vas vabimo, da se s koroškimi lutkarji podružite ob pogači in živi glasbi v preddverju Velikega odra LGL.


***

Sobota, 13. 4. 2024 ob 15.00, Mali oder LGL

Sneguljčica

Lutke Srce 1, SPD Srce Dobrla vas
Znana Grimmova igra s srečnim koncem v priredbi Matevža Gregoriča in Mateje Šušteršič. Primerna je tudi za najmlajše otroke, trajanje 30 minut. 
Režija: Matevž Gregorič, mentorstvo: Gitti Neuwersch, Ksenija Krznar in Daliborka Soldo.

Vsem dobro znani pravljici smo dodali nov uvod in v zapletu so oživeli še drugi liki, ki sta jih v prvotni zgodbi brata Grimm morda pozabila ... A brez skrbi, tudi naša pravljica se s pomočjo gledalcev konča, kot se mora. Živela sta srečno do konca svojih dni.

 

Sobota, 13. 4. 2024 ob 17.00, Mali oder LGL

Generalka

Lutke Srce 2, SPD Srce Dobrla vas
Igra: Matevž Gregorič in skupina. Primerna za otroke od 5. leta starosti, trajanje 40 minut. 
Režija: Matevž Gregorič, mentorstvo: Ines Lesjak in Rosana Pucher. 

Kaj se zgodi, če režiser ne pride na zadnjo vajo pred premiero, generalko?
Avtorska lutkovno igrana predstava, v kateri se mladi ustvarjalci preigravajo skozi vsakodnevne situacije in s pomočjo lutk odstirajo prizore, ki jih v najrazličnejših oblikah doživljajo v svojem odraščanju. Mobing, medvrstniško nasilje, medsebojni odnosi, socialna omrežja, influencerji/vplivneži, mobilniki, igrice... Zmeda že na generalki, kaj bo šele na premieri in v resničnem življenju?


Sobota, 13. 4. 2024 ob 17.00, Šentjakobski oder LGL

Resistance Puppetry – the documentary

Večjezični dokumentarni film o uporniškem lutkarstvu Resistance Puppetry – the documentary (2022). Trajanje 45 minut, s podnapisi, za odrasle.
Režiserka: Sabina Zwitter-Grilc.
V glavnih vlogah: Panda in Mitja Solce. 

Napovednik filma dostopen na: Resistance Puppetry- the documentary- slovenski trailer (youtube.com)


Sobota, 13. 4. 2024 ob 19.00, Šentjakobski oder LGL

Mrličožerec

Lutke Mladje KDZ z lutkovno predstavo za odrasle Mrličožerec po nagrajeni noveli Ane Grilc iz leta 2020. Dolžina predstave 60 minut. 
Režija: Ana Grilc in Julija Urban. 

Satirični obračun s koroško protislovensko tradicijo (1900-2022); prepoznavanje znakov desničarskih skrajnih idej in prepoznavanje možnosti za upor je pogosto vseživljenjska dejavnost, zlasti za mlade slovenske manjšine.

 

Sobota, 13. 4. 2024 ob 20.30, preddverje Velikega odra LGL

Jubilejna fešta z glasbo v živo ob 50-letnici Lutk Mladje KDZ - Koroške dijaške zveze in s tem tudi slovenskega lutkarstva na avstrijskem Koroškem.


Rezervacija brezplačnih vstopnic: natasa.stergar@guest.arnes.si ter na blagajni Lutkovnega gledališča Ljubljana.  Facebook Vimeo Twitter Pinterest Instagram Tumblr  

Naše ustvarjanje podpirajo: ustanoviteljica javnega zavoda Mestna občina Ljubljana, sofinancer Ministrstvo za kulturo, sponzorja Telekom Slovenije in Zavarovalnica Triglav

Če neželite več prejemati naših novic, sledite odjavi