OBVESTILO MEDIJEM: LGL v naslednji sezoni z enajstimi novimi uprizoritvami

Spoštovani,

ker spodnje sporočilo zaradi prevelike priponke ni prispelo na večje število naslovov, ga pošiljamo ponovno. Opravičujemo se za dvojno pošiljanje in prosimo za razumevanje. 

V Lutkovnem gledališču Ljubljana bomo v sezoni 2023/2024 uprizorili enajst lutkovnih in dramskih uprizoritev, ki se starostno razpenjajo od otroških, čez mladinske pa do lutkovnih uprizoritev za odraslo občinstvo. Od teh bodo tri ustvarili mladi, prihajajoči ustvarjalci v sklopu programa BiTeater. Kot pravi umetniški vodja Mare Bulc, »nove sezone ne povezujemo z eno samo rdečo nitjo, temveč jo pletemo z mnogimi samosvojimi nitkami in veselimi nitmi, z igrivimi cvirenčki in rahločutnimi cvirni, z ljubečimi vrvicami in odločnimi vrvmi, ki se najrazličnejših barv, odtenkov in oblik prepletajo v mavrični klobčič domišljije.«

Sezono bomo otvorili s plesno-glasbeno uprizoritvijo Polna luna, za katero je besedilo po naročilu spisal priznani slovenski dramaturg in pisatelj Nebojša Pop Tasić. Uprizoritev, ki bo namenjena publiki od 4. leta starosti, bo režiral koreograf Sebastjan Starič in bo igrivo spregovorila o svetu, o katerem sanjamo, ko zaspimo. V septembru bomo publiki od 5. leta dalje namenili še Galop, ki je nastal izpod peresa Ane Duše in Tina Grabnarja, tudi režiserja uprizoritve. V tehnikah senčnega gledališča se bo izrisala zgodba o dečku in njegovem konju, s katerim se podata na pot iskanja pravega pomena prijateljstva.

Oktobra bo Jaša Koceli v koprodukciji z Gledališčem za otroke Kragujevac iz Srbije pripravil igrano-dokumentarno uprizoritev Amazonke, namenjeno mladinski publiki od 12. leta starosti. Razkošna uprizoritev bo razpirala in v sodobnost vpenjala nova odkritja, ki potrjujejo resničen zgodovinski obstoj starodavnih ženskih bojevnic. V uprizoritvi se bosta članicama igralskega ansambla LGL Nini Ivanič in Zali Ani Štiglic kot gostji pridružili legendarna Jožica Avbelj in na avdiciji izbrana najstniška igralka. V istem mesecu se na naš oder vrača Ivana Djilas, ki bo po uspešnicah Medved in mali, Škrt škrt kra čof! in Obisk režirala Mala vrla viteza norveškega pisatelja Bjørna F. Rørvika. Dramska predstava, namenjena občinstvu od 5. leta, bo spregovorila o drugačnih vitezih in nenavadni princesi.

Februarja bomo z mimičnimi lutkami uprizorili pripetljaje simpatičnih junakov zgodb pisatelja Sebastijana Preglja in ilustratorja Igorja Šinkovca Medo in Pujsi, ki ju poznamo iz otroške revije Cicido, letos pa so pri Mladinski knjigi izšle tudi v knjižni obliki. Uprizoritev bo režiral umetniški vodja LGL Mare Bulc.

Marca nas pričakujeta dve uprizoritvi, namenjeni otrokom od 3. leta starosti. V naše gledališče prihaja uveljavljeni češki režiser Jakub Maksymov, ki bo v avtorski lutkovni uprizoritvi Rokologija spregovoril o zgodbah človeških rok, njihovih gestah in lastnostih. V režijskem debiju pa se bo predstavila prvakinja našega igralskega ansambla Asja Kahrimanović Babnik, ki bo na oder postavila tenkočutno zgodbo Mišek Julijan Joa Todd-Stantona. Uprizoritev, osnovana na temah premagovanja strahu, bogastva prijateljstva in medsebojnih odnosov, bo nastajala v tehnikah namiznih in mimičnih lutk.

Aprila pa bo zadnjo premiero sezone Samson in Roberto režirala Nika Bezeljak. Lutkovna predstava po zgodbah norveškega pisatelja Ingvarja Ambjørnsena, namenjena občinstvu od 9. leta dalje, bo z velikimi mimičnimi lutkami in lutkami na palicah spregovorila o nepismenem psu Samsonu in pametnemu mačku Robertu, ki v podedovanem penzionu v fjordu gostita nenavadne goste z roba družbe. 

Po uspešnih aktualnih uprizoritvah, ki sta nastali v sklopu BiTeatra, 410 kilometrov in Razmetana soba, tudi v naslednji sezoni nadaljujemo s to programsko shemo, ki mladim avtorjem omogoča prvo profesionalno avtorsko snovanje in raziskovanje znotraj širokega polja sodobne lutkovne umetnosti. Oktobra bo po likovni zasnovi Katarine Planinc študentka režije na AGRFT UL Lucija Trobec režirala Desetnico, intimno lutkovno uprizoritev z namiznimi lutkami, namenjeno otrokom od 6. leta dalje. Februarja bo Mia Skrbinac po motivih udarnega romana Agote Kristof Šolski zvezek ustvarila lutkovno uprizoritev za mladinsko in odraslo občinstvo, ki bo spregovorila o mladoletnih dvojčkih, ki pri babici poskušata preživeti vojno. Januarja pa bo Martin Mlakar v uprizoritvi Kidričeva 29c skozi predmetno gledališče prevpraševal prostor mladostnih spominov na dedka. Uprizoritev bo namenjena mladinski in odrasli publiki.

Na tej povezavi si lahko preberete več o posameznih uprizoritvah, ki jih dopolnjujejo likovne interpretacije članice igralskega ansambla LGL Maje Kunšič. 

Tudi v prihodnji sezoni se veselimo našega ponovnega druženja v kraljestvu domišljije.

 

FOTO: Urška BoljkovacLep pozdrav,

Neža Sluga

Odnosi z javnostmi
Lutkovno gledališče Ljubljana

 

  Facebook Vimeo Twitter Pinterest Instagram Tumblr  

Naše ustvarjanje podpirajo: ustanoviteljica javnega zavoda Mestna občina Ljubljana, sofinancer Ministrstvo za kulturo, sponzorja Telekom Slovenije in Zavarovalnica Triglav. Če ne želite več prejemati naših informacij, sledite odjavi