OBVESTILO MEDIJEM: BIFEST - LGL showcase mladih lutkarjev


V prihodnjih dneh, med 16. in 19. majem 2024, bo v Lutkovnem gledališču Ljubljana potekal BiFest: LGL showcase mladih lutkarjev. Na festivalu bodo na ogled uprizoritve mladih lutkarjev, nastale v okviru programa BiTeater, ki mladim lutkarjem omogoča, da v profesionalnih produkcijskih pogojih zasnujejo in izvedejo avtorski projekt znotraj širokega polja sodobne lutkovne umetnosti. BiFest: LGL showcase mladih lutkarjev, na katerega so vabljeni tudi tuji festivalski programerji, ponuja možnost ogleda petih uprizoritev, ki so v zadnjih dveh letih nastale v okviru programa BiTeater in so od takrat del rednega programa našega gledališča. Na BiFestu se bodo s svojimi avtorskimi uprizoritvami predstavili Martin Mlakar, Mia Skrbinac, Filip Mramor, Katarina Planinc in Klemen Kovačič.

V soboto, 18. 5. 2024 ob 19.30, v preddverju Velikega odra LGL, bo festivalske predstave dodatno obogatila okrogla miza, na kateri bodo mladi lutkarji spregovorili o svoji izkušnji slovenskega lutkovnega prostora. Sogovornice in sogovorniki bodo z odkrito izmenjavo mnenj delili svoje izkušnje na teme izobraževalnega sistema, produkcijskih pogojev in splošnega dojemanja lutkovnih poklicev ter naslovili vpetost lutkarstva v hitro spreminjajočo se gledališko krajino.

Dramaturg LGL Benjamin Zajc se bo pogovarjal z igralcema Mio Skrbinac in Martinom Mlakarjem, vizualno umetnico Karolíno Kotrbovo in dramaturginjama Tajdo Lipicer ter Mašo Radi Buh.

Več o festivalu BiFest: tukaj.

Za akreditacije pišite na pr@lgl.si.


Veseli bomo vašega prihoda in medijske podpore.


Agota Kristof; Benjamin Zajc

ŠOLSKI ZVEZEK / THE NOTEBOOK

15+, 60 min, v slovenščini z angleškimi nadnapisi

16. 5. ob 18.00 & 21.00, Tunel LGL

Šolski zvezek v režijskem debiju Mie Skrbinac je celovito raziskovanje romana Agote Kristof, vizualni prikaz literarne mojstrovine in študija vztrajnega človeškega duha v času neizmernih stisk. Zapleteni preplet preživetja, identitete in razčlovečujočih učinkov vojne, spletenih v enem pretresljivejših del v kanonu sodobnega evropskega romana, se na odru izrisuje kot potopitveno doživetje, ki pritegne v kruto resničnost vojnega časa. Vsaka natančna lutkovna sekvenca služi kot oprijemljiv, dinamičen prikaz stroge proze, ki premika meje tradicionalnega pripovedovanja zgodb ter nenasilno išče vzporednice s trenutnim stanjem duha.

Več informacij o predstavi in fotografije: tukaj.

Martin Mlakar

KIDRIČEVA 29C / 29C KIDRIČ STREET

15+, 60 min, v slovenščini z angleškimi nadnapisi

16. 5. ob 19.30 & 17. 5. ob 20.00, Kulturnica LGL

Kidričeva 29c prek medija predmetnega gledališča uprizarja »glasno tišino«, ki nastane po smrti človeka. Predmete osmisli kot nosilce lastnega ali posredovanega spomina, kot sprožilce, ki govorijo o nekem življenju, a obenem porajajo preplet pripovedovalčeve naivnosti in obžalovanja. In kljub temu da avtor predmete animira, prostoru ne more povrniti življenja, s katerim je bil nekoč prežet.

Več informacij o predstavi in fotografije: tukaj.

Karolína Kotrbová, Gašper Lovrec, Filip Mramor, Jernej Potočan, Domen Novak

410 KILOMETROV / 410 KILOMETRES

15+, 50 min, v slovenščini in češčini z angleškimi nadnapisi

17. 5. ob 18.00 & 18. 5. ob 18.00, Tunel LGL

Če bi se zgodovina zavrtela le za stopinjo drugače, bi se češki inženir Karel Žlábek zapisal vanjo kot eden največjih vizionarjev svojega časa. Poznali bi ga kot avtorja enega najbolj ambicioznih tehnoloških projektov v zgodovini, ki bi Čehom omogočil dostop do morja v štirih urah.

Zgodba o Karlu Žlábku in njegovem edinstvenem, ambicioznem projektu ponuja vzvod za misel o pogumu, ki ga danes zahteva svet od posameznika, ki si upa misliti boljšo prihodnost. Naslavlja nas z vprašanjem: kako sanjati v svetu, v katerem je nemogoče spati?

Več informacij o predstavi in fotografije: tukaj.

Katarina Planinc

DESETNICA / THE TENTH DAUGHTER

6+, 45 min, v slovenščini z angleškimi nadnapisi

18. 5. ob 17.00 & 19. 5. ob 11.00, Kulturnica LGL

Predstava o deklici, ki mora od doma in se na poti srečuje s spoznavanjem sveta in sebe, izhaja iz znane in pretresljive arhetipske teme o desetem otroku istega spola, ki mora od hiše. Uprizoritev Desetnica je imela nenavaden nastanek. Izšla je iz opisanih in narisanih avtorskih »navodil za izvedbo predstave«, ki jih je zasnovala idejna avtorica uprizoritve in avtorica likovne podobe predstave Katarina Planinc v svojem magistrskem delu.

Več informacij o predstavi in fotografije: tukaj.

Klemen Kovačič, Nik Žnidaršič

RAZMETANA SOBA / MESSY ROOM

15+, 75 min, v slovenščini z angleškimi nadnapisi

19. 5. ob 20.00, Mali oder LGL

Spomin je razmetana soba, skozi katero se moramo prebiti, da pridemo do našega izvora, do samih sebe. Ker v vsaki hiši obstaja prostor, ki je namenjen samemu sebi. Uprizoritev Razmetana soba spomine uprizarja prek medija predmetnega gledališča, z uporabo in animacijo vsakdanjih predmetov, ki vzbujajo in manifestirajo nostalgične asociacije.

Več informacij o predstavi in fotografije: tukaj.Lep pozdrav,

Eva Jera Hanžek

Odnosi z javnostmi
Lutkovno gledališče Ljubljana

 

  Facebook Vimeo Twitter Pinterest Instagram Tumblr  

Naše ustvarjanje podpirajo: ustanoviteljica javnega zavoda Mestna občina Ljubljana, sofinancer Ministrstvo za kulturo, sponzorja Telekom Slovenije in Zavarovalnica Triglav

Če neželite več prejemati naših novic, sledite odjavi