Nova predstava za mlade Rumena luna Imate težave s prikazom sporočila? Odprite sporočilo v brskalniku.

Spoštovani,

obveščamo vas, da imamo na programu novo predstavo za mlade od 14. leta dalje Rumena luna, ki je nastala po drami škotskega avtorja Davida Greiga in v režiji Primoža Ekarta.

Rumena luna, balada o Lejli in Leeju, je ljubezenska zgodba. Je zgodba o dveh najstnikih, ki se najdeta v trenutku, ko se enemu izmed njiju življenje usodno obrne na glavo. Lee ima 17 let, živi sam z mamo in njenim fantom ter s spominom na očeta, ki je odšel, ko je imel Lee pet let. Za sabo je pustil kapo z našitim jelenom in razglednico graščine v škotskem višavju – “Moj oče je kralj Glasgowa,” pravi Lee, “in to je njegova graščina.” In v to graščino se zateče v trenutku najhujše stiske. Na poti se mu nepričakovano pridruži Lejla – “tiha Lejla,” muslimanka, ki nikoli ne govori. Dekle iz dobro situirane družine, ki si želi, da bi jo svet opazil. Da bi jo ljudje opazili, da bi jo poslušali, da bi jih zanimalo, kdo je. Lejla in Lee najdeta drug drugega, a nad njima se zgrinjajo temni oblaki: sledi jima preteklost, ki ji je težko ubežati. 

Kljub težkim temam, ki se jih besedilo dotika, pa uprizoritev pripoveduje predvsem o ljubezni, ki se zgodi med dvema najstnikoma z obrobja družbe, je nekakšen "road movie" z elementi komedije, tragedije in melodrame. Narativnost besedila neprestano prehaja iz dramskega v epsko, iz dialogov v notranje monologe in iz didaskalij v prozne opise dogajanja. Takšno besedilo je bilo izvrstno izhodišče za uprizoritev, ki je odprta za uporabo zelo raznovrstnih in netipičnih gledaliških sredstev.

Predstava je na sporedu v Plesnem in gledališkem centru (Kardeljeva ploščad 28a, vhod z Dimičeve) Srednje vzgojiteljske šole, gimnazije in umetniške gimnazija Ljubljana, ki je tudi koproducent predstave. 

Režiser Primož Ekart, prevajalka Tina Mahkota, dramaturginja in pedagoginja Ana Duša,  scenograf Damir Leventić, kostumografka Vasilija Fišer, avtorji glasbe Koala Voice, glasbena oblikovalka Darja Hlavka Godina, koreografka Rosana Hribar, oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak, lektorica Maja Cerar.

Igrajo Rok Kunaver, Jan Bučar, Alenka Tetičkovič, Neža Dvorščak k. g./Ronja Matijevec Jerman k. g., Tibor Anželj k. g./Maks Mihajlović k. g.  Facebook Vimeo Twitter Pinterest Instagram Tumblr  

Naše ustvarjanje podpirajo: ustanoviteljica javnega zavoda Mestna občina Ljubljana, sofinancer Ministrstvo za kulturo, sponzorja Telekom Slovenije in Zavarovalnica Triglav. Če ne želite prejemati naših vabil, sledite odjavi