Obvestilo medijem: Dogodki ob 70-letnici LGL Imate težave s prikazom sporočila? Odprite sporočilo v brskalniku.


Lutkovno gledališče Ljubljana bo v tem tednu v znamenju 70. obletnice gledališča. Za družine bo danes, ob 17. uri javno vodstvo po stalni razstavi v Lutkovnem muzeju in zaodrju Lutkovnega gledališča Ljubljana. Ogled se bo začel z raziskovanjem skritih kotičkov Lutkovnega gledališča Ljubljana, kjer si bodo obiskovalci ogledali različne prostore gledališča in prisluhnili starim zgodbam o začetkih našega gledališča. Potem se bodo z vzpenjačo povzpeli na Ljubljanski grad, kjer se nahaja Lutkovni muzej in v katerem so na ogled najstarejše lutke – v 70 letih so tudi one doživele in preživele mnogo zanimivega in presenetljivega: prve uspehe, pisma oboževalcev, poti v tujino, uničujoč požar, ki je med drugim vzel Zvezdico Zaspanko, mnoge selitve, popotovanja z "modrim avtobusom" in še in še. Na zvočno-vizualnem potovanju v preteklost 70 let skrivnostise bodo obiskovalci srečali s 70 leti slovenske lutkovne zgodovine.

V preddverju Velikega odra bo od 25. oktobra do 19. novembra na ogled razstava Martin Krpan iz sklopa Odprašeno, na kateri bodo na ogled nekatere lutke in rekviziti iz predstave Martin Krpan iz leta 1950. Ker Mestno lutkovno gledališče sprva še ni imelo svojih likovnih ustvarjalcev, so izdelavo lutk za predstavo zaupali Šoli za umetno obrt pod vodstvom kiparja Boža Pengova in kiparke Ajše Pengov. Tehnično zasnovo za lutke je prevzel Ciril Jagodic, vse kostume pa je ustvarila Mija Jarc, ena od začetnic slovenske kostumografije. Na razstavi predstavljamo Martina Krpana, kočijaža ter cesarja in ministra Gregorja, ki sta med najbolj izrazitimi figurami v predstavi. Poleg lutk razstavljamo tudi nekaj kopij skic za scenografijo, ki jo je izdelal nekdanji sokolski lutkar in scenograf Lado Skrušny, ter nekaj bolje ohranjenih, izjemno povednih in odlično izdelanih scenskih rekvizitov, kot so sani in pohištvo dunajskega dvora v izdelavi Janka Vertina. Martin Krpan iz leta 1950 je ena prvih predstav Lutkovnega gledališča Ljubljana, ustanovljenega dve leti prej.

Nova uprizoritev Martina Krpana v režiji Tina Grabnarja bo premiero doživela v četrtek, 25. oktobra 2018, ob 18. uri, na Velikem odru. Martin Krpan, ki s svojo kobilo skrivoma tihotapi sol, bleščeče cesarsko življenje na dunajskem dvoru, nonšalantno sekanje prečudovite dvorne lipe in divji dvoboji ponujajo čudovito izhodišče za lutkovno ustvarjanje. Uporabljena je tradicionalna tehnika ročnih lutk. Zgodba se odvija na klasičnem prizorišču za ročne lutke imenovanem kastelet. Igrajo: Zala Ana Štiglic, Martina Maurič Lazar in Maja Kunšič.

V petek, 26. oktobra, ob 17. uri vabimo otroke na doživljajsko delavnico, na kater nas bo Martin Krpan popeljal na dolgo popotovanje ne le od svojega domačega praga do dunajskega dvora, ampak tudi skozi 70 let delovanja Lutkovnega gledališča.
Lep pozdrav,


Petra Škofic

Odnosi z javnostmi
Lutkovno gledališče Ljubljana
Tel. 01 548 4543, 041 691 102

 

  Facebook Vimeo Twitter Pinterest Instagram Tumblr  

Naše ustvarjanje podpirajo: ustanoviteljica javnega zavoda Mestna občina Ljubljana, sofinancer Ministrstvo za kulturo, sponzorja Telekom Slovenije in Zavarovalnica Triglav. Medijski pokrovitelj jubilejne sezone ob 70. obletnici gledališča RTV Slovenija. Če ne želite več prejemati naših informacij, sledite odjavi