OBVESTILO MEDIJEM: Lutkovno gledališče Ljubljana sezono zaključuje z gostovanji ter s pripravami na festival LUTKE

Lutkovno gledališče Ljubljana zaključuje sezono z gostovanji po zunanjih prizoriščih. S predstavo Zajčkova hišica bomo v petek, 5. julija, gostovali v znameniti Vili Manin, eni najpomembnejših beneških vil iz 18. stoletja v Passariano di Codroipo v Furlaniji Julijski Krajini. Predstava je premiero doživela leta 2018 in je delo treh uspešnih ustvarjalk: pisateljice Anje Štefan, ilustratorke in oblikovalke Hane Stupica ter igralke in režiserke Martine Maurič Lazar. 

Sledilo bo gostovanje v Arboretumu Volčji Potok, ki je že tradicionalno prizorišče predstav Lutkovnega gledališča Ljubljana. V nedeljo ob 11. uri bo na sporedu predstava Medved in mali avtorice Katje Gehrmann in režiserke Ivane Djilas.

V naslednjem mesecu pa sledi finska turneja, kamor se na festival odpravljamo z večkrat nagrajenima predstavama Tunel avtorja in režiserja Mihe Goloba in Seansa Bulgakov režiserja in avtorja priredbe Matije Solceta, predstava Škrt škrt kra čof pa bo gostovala na zunanjem prizorišču Muzeja Sartorio v Trstu. 

Gledališče tudi zaključuje priprave na 17. mednarodni bienalni festival sodobne lutkovne umetnosti LUTKE 2024, ki se bo odvijal med 25. in 28. septembrom na različnih prizoriščih v Ljubljani. Selektorski izbor direktorja LGL Uroša Korenčana, umetniškega vodje LGL Mareta Bulca in dramaturga LGL Benjamina Zajca bo razprostrl najboljše, kar je v zadnjih letih nastalo v mednarodnem lutkovnem prostoru. Selekcijo zaznamuje kombinacija animacijskih presežkov v klasičnih tehnikah (ročne lutke, mimične lutke, senčno gledališče) in raziskovanje novih lutkovnih tendenc, ki poglobljeno raziskujejo potenciale snovi in predmetov, da postanejo odrski subjekti – lutke. Letošnji nabor tako nudi preplet preteklost in sedanjost ter prikazuje prefinjenost klasičnih tehnik, obenem pa pogumno sprejema prihodnost z inovativnimi pristopi, ki lutkovno umetnost dvigujejo v nove in vznemirljive višave. Nabor predstavlja pričevanje o trajni ustvarjalnosti in iznajdljivosti lutkarjev, ki še naprej iščejo sveže in domiselne načine pripovedovanja zgodb in navduševanja občinstva. 

Program je že objavljen na spletni strani https://www.festival-lutke.com/  Facebook Vimeo Twitter Pinterest Instagram Tumblr  

Naše ustvarjanje podpirajo: ustanoviteljica javnega zavoda Mestna občina Ljubljana, sofinancer Ministrstvo za kulturo, sponzorja Telekom Slovenije in Zavarovalnica Triglav

Če neželite več prejemati naših novic, sledite odjavi