Obvestilo medijem: Festival Lutke 2022 Imate težave s prikazom sporočila? Odprite sporočilo v brskalniku.

Slovenska premiera predstave Moby Dick

Spoštovani,

v Cankarjevem domu v Ljubljani bo v sredo, 3. novembra 2021, ob 19. uri slovenska premiera uprizoritve Moby Dick, ki je nastala v koprodukciji francoske gledališke skupine Plexus Polaire z dvajsetimi evropskimi producenti, med katerimi je tudi Lutkovno gledališče Ljubljana. Ponovitve bodo 4. novembra ob 12.30 in 5. novembra ob 10. uri za šole ter 4. novembra ob 19. uri za izven. Predstava bo v angleškem in slovenskem jeziku z nadnapisi. Primerna je za odraslo občinstvo in mlade od 12. leta dalje.

Moby Dick je lutkovno glasbeni spektakel mednarodno uveljavljene norveške režiserke Yngvild Aspeli, ki jo je navdahnila brezčasna klasika ameriškega pisatelja Hermana Melvillea iz leta 1851. Vnemirljiva zgodba o lovu na velikanskega belega kita je eno največjih del svetovne literature. Je zgodba o mornarju, ki vodi vojno proti bitju, tako velikemu, nevarnemu in neznanemu, kot je morje samo. 

Pustolovska pripoved o neusmiljenih lovcih na slovečega belega kita obravnava boj med človekom in naravo. Zgodba o kitolovski odpravi je hkrati tudi zgodba o obsesiji, blaznosti in maščevanju. Je pripoved, ki se bere kot preroška karta, ki pljuje prek človekovih dejanj do ključnih vprašanj o etiki in morali. Melvillov jezik in slog ustvarjalci prenašajo v vizualno zanimivo uprizoritev, v kateri sedem igralcev, med njimi slovenska igralca Maja Kunšič in Primož Ekart, s petdesetimi lutkami oblikuje mistične animirane forme, ki nas popeljejo na valove silovitih podob enega največjih literarnih simbolov – belega kita.

>> Več informacij in fotografije

 Lep pozdrav,


Petra Škofic

Lutkovno gledališče Ljubljana
Odnosi z javnostmi
01 548 4543, 041 691 102

 

  Facebook Vimeo Twitter Pinterest Instagram Tumblr