Sodelovanje Lutkovnega gledališča Ljubljana in Radia Slovenija Imate težave s prikazom sporočila? Odprite sporočilo v brskalniku.

Pravljice na 3. programu Radia Slovenija

Na 3. programu Radia Slovenija - programu ARS smo januarja pričeli s ciklom pravljic iz različnih svetovnih izročil v interpretaciji igralskega ansambla Lutkovnega gledališča Ljubljana. Projekt je nastal kot odziv na epidemijo, ko so gledališča za obiskovalce zaprta. V sodelovanju z Radiem Slovenija in Anjo Štefan, pesnico, pisateljico in raziskovalko pripovednega izročila. smo pripravili cikel pravljic, ki smo ga poimenovali Iz nekoč v danes, spremljamo pa ga vsak večer v živo ob 19. uri. 

Pravljicam iz različnih koncev sveta so sledile pravljice Frana Milčinskega, ki jih bomo poslušali tudi v tem tednu. Sam Milčinski je o njihovem nastanku zapisal: »Zaradi dece – svoje in druge – sem se lotil tudi pravljic. Tiste dni se ni našlo v naših knjigarnah kaj domačih pravljic, razen onih v najpreprostejših Turkovih in Giontinijevih izdajah. Krmili so nam našo deco vobče le z okornimi prevodi Sneguljčice in Pepelke. Pa sem se z vnemo spravil na delo, da priredim izbor slovenskih pravljic. Najprej sem v roko vzel pravljiške snovi iz slovenskih narodnih pesmi. Iz neštetih inačic sem po svoje uredil dvajset pravljičnih snovi. Ob tem sem pazil, da jezik ni bil banalen in papirnat. Pesniške prispodobe sem si izposojal še iz drugih narodnih pesmi in pravljic, ki nisem bil uporabil njihovih snovi. (…) Prvi zbirki pravljic je sledila druga: Tolovaj Mataj. Te pravljice so izbrane in urejene iz gradiva, zabeleženega v Kresu, Glasniku, Zvonu, Valjavcu, rokopisih itd. Tudi s to ureditvijo je bilo dokaj dela.« Milčinski je knjigo Pravljice izdal leta 1911, Tolovaja Mataja pa leta 1917. Izbor, ki ga spremljamo, zajema iz obeh. 

Doslej smo pripravili že 30 oddaj s šestnajstimi igralkami in igralci. Oddaje pripravljata urednica na Radiu Slovenija Saška Rakef in umetniška vodja Lutkovnega gledališča Ljubljana Ajda Rooss. Lep pozdrav,


Petra Škofic

Odnosi z javnostmi
Lutkovno gledališče Ljubljana
Tel. 041 691 102

 

  Facebook Vimeo Twitter Pinterest Instagram Tumblr  

Če ne želite več prejemati naših novic, sledite odjavi