Pravljice na 3. programu Radia Slovenija Imate težave s prikazom sporočila? Odprite sporočilo v brskalniku.

Sezona 2020/2021

Pravljice na 3. programu Radia Slovenija - programu ARS

Gledališča so še vedno zaprta, zato naš igralski ansambel tudi v februarju nadaljuje z interpretiranjem pravljic v živo na 3. programu Radia Slovenija - programu ARS. V prejšnjem mesecu smo poslušali pravljice za otroke in odrasle iz svetovne dediščine, ki jih najdete tudi v arhivu RTV Slovenija. V februarju se posvečamo literarni zapuščini Frana Milčinskega. Pravljice so na programu od ponedeljka do petka ob 19. uri. 

Današnji večer bo nekaj posebnega, saj Radio Slovenija pripravlja tudi video prenos na svoj in naš facebook profil, tako da vas še posebej vabimo k ogledu. Poslušali bomo Jerneja Kuntnerja in pravljico Mrtvi ženin.

Sam Milčinski je o nastanku svojih pravljic zapisal: »Zaradi dece – svoje in druge – sem se lotil tudi pravljic. Tiste dni se ni našlo v naših knjigarnah kaj domačih pravljic, razen onih v najpreprostejših Turkovih in Giontinijevih izdajah. Krmili so nam našo deco vobče le z okornimi prevodi Sneguljčice in Pepelke. Pa sem se z vnemo spravil na delo, da priredim izbor slovenskih pravljic. Najprej sem v roko vzel pravljiške snovi iz slovenskih narodnih pesmi. Iz neštetih inačic sem po svoje uredil dvajset pravljičnih snovi. Ob tem sem pazil, da jezik ni bil banalen in papirnat. Pesniške prispodobe sem si izposojal še iz drugih narodnih pesmi in pravljic, ki nisem bil uporabil njihovih snovi. (…) Prvi zbirki pravljic je sledila druga: Tolovaj Mataj. Te pravljice so izbrane in urejene iz gradiva, zabeleženega v Kresu, Glasniku, Zvonu, Valjavcu, rokopisih itd. Tudi s to ureditvijo je bilo dokaj dela.« Milčinski je knjigo Pravljice izdal leta 1911, Tolovaja Mataja pa leta 1917. Izbor, ki ga spremljate na radiu, zajema iz obeh.  Facebook Vimeo Twitter Pinterest Instagram Tumblr  

Naše ustvarjanje podpirajo: ustanoviteljica javnega zavoda Mestna občina Ljubljana,
sofinancer Ministrstvo za kulturo, sponzorja Telekom Slovenije in Zavarovalnica Triglav

Če neželite več prejemati naših novic, sledite odjavi