Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

KUL ABONMA: 8 DOGODKOV ZA 20 EVROV

11. 11. 2012

Ljubljanski kulturni zavodi že drugo leto zapored za mlade pripravljajo Kul abonma. Gre za skupen projekt Mestnega gledališča ljubljanskega, Kinodvora, Slovenskega mladinskega gledališča, zavoda Bunker, Kina Šiške in Lutkovnega gledališča Ljubljana, ki je namenjen mladim od 15 do 25 let in prinaša ogled gledaliških predstav, filmov, lutkovno-plesnih predstav in koncertov. Osem dogodkov, ki mladim za nizko ceno ponujajo atraktivne in kvalitetne dogodke, vpleteni partnerski zavodi pa s projektom želijo dvigniti raven kulturne ponudbe za mlade in mlade prepričati, da je obiskovanje kulturnih dogodkov ustrezen način preživljanja prostega časa. Gre za edinstven projekt kulturne vzgoje, ki se izvaja brez posebnih namenskih javnih sredstev. Kul abonma je mogoče vpisati na blagajnah Lutkovnega gledališča Ljubljana, Kinadvor, Kina Šiška in Slovenskega mladinskega gledališča do 15. novembra.

V Mestnem gledališču ljubljanskem si bodo abonenti tako lahko ogledali dramsko predstavo Žanine Mirčevske Frankenstein v režiji Eduarda Millerja. Dramatizacija ohranja večino postavk slavne zgodbe o znanstveniku Frankensteinu, ki je iz mrtve snovi ustvaril novo bitje … Istočasno pa se Žanina Mirčevska odreče določenim romantičnim okoliščinam ter tako doseže večjo prepoznavnost osnovnih motivov in vprašanj, kot so na primer osebna odgovornost, ljubezen, sočutje, pravica do maščevanja … Avtorica na vse te vsebinske iztočnice odgovarja z dih jemajočo, moderno in ostro neposrednostjo.

Kinodvor ima v programu dve filma. Švedski Vse tiste lepe stvari pripoveduje zgodbo o Katarini, ki si bolj kot vse želi, da bi presegla družbeni in družinski okvir, v katerega se ji zdi, da je ujeta. Ko dobi službo kot receptorka v mestni koncertni dvorani, odkrije klasično glasbo in zdi se ji, da je to nov, čist in mogočen svet, povsem drugačen od njene realnosti. Čuti, da ima glasba moč, da lahko spreminja življenja, in želi si, da bi spremenila tudi njenega. Zdi se, da vanjo verjame tudi starejši, že poročen dirigent. Norveški film Daj mi, no govori o petnajstletni Almi, ki jo razganjajo hormoni in fantazije, ki segajo od romantičnih sanjarjenj o sošolcu Arthurju pa do vročih sanjarij. S prijateljico Saro živita v malem norveškem mestu, tako zakotnem in dolgočasnem, da krajevni tabli pokažeta iztegnjeni sredinec vsakič, ko ju šolski avtobus pripelje mimo. Film z drznostjo, svežino in humorjem raziskuje temo, o kateri še vse premalo odkrito govorimo.

Zlati šus in Bastiaires sta predstavi za mlade Lutkovnega gledališča Ljubljana. Zlati šus v režiji Marka Čeha je zgodba o drogah, zasvojenostih in življenju. Trije prijatelji sanjarijo o poletnih počitnicah. Še pred valeto pa enega od njih najdejo nezavestnega na šolskem stranišču. Sanje o poletnih počitnicah se v hipu sesujejo. Monodrama o trenutku, ki te zadene. O življenju, ki te zasvoji. Mlada ekipa, odštekana lokacija. Predstava je izzvala burne reakcije javnosti in odprla vrsto vprašanj o tem, kako mladim predstaviti nevarnosti, ki jih povzroča zasvojenost. Bastiaires je plesno-lutkovna predstava režiserja in koreografa Duda Paive, ki je nastala v koprodukciji štirih gledališč: LGL, Kilden Theater (Norveška), Riksteatret (Norveška) in Laswerk/DudaPaiva (Nizozemska). V baletu za človeka in pošasti, ki na novo začrtuje človeške arhetipe, so predmet avtorjevega zanimanja gorgonska Meduza ter Michelangelovi Mojzes, David in Miloška Venera. Mitološka bitja so najprej razstavljena kot javna umetniška dela, ko pa jim plesalci vdihnejo življenje, začnejo s pomočjo giba in izraza pripovedovati svoje zgodbe.

Slovensko mladinsko gledališče bo v Kul abonma prispevalo predstavo Klistirajmo srčka! zvezde svetovnih festivalov in »gledališkega terorista« Oliverja Frljića. V svoji drugi predstavi za »Mladinca« se loteva Georgesa Feydeauja, najuspešnejšega komediografa po Molièru. Klistirajmo Srčka! je farsa, v kateri za razliko od večine del mojstra komedije nismo priča vrtoglavemu odpiranju in zapiranju vrat, ampak nam zastane dih ob njegovem groteskno smešnem seciranju prepleta poblagovljene družbe in razgaljene intimnosti zakonskega življenja.

Zavod Bunker predstavlja projekt Jimmy Barka Experience, projekt treh veteranov slovenske glasbene scene, ki so dobili idejo, da bi bilo pametno narediti kaj izven okvirov standardnega DJ/glasbenik sodelovanja, se bo predstavil v Stari mestni elektrarni. Koncept že od začetka bazira na tem, da zvenijo kot bend, kot trio, ki se odmika od ideje inštrumentacije na DJ podlago. Rezultat je kolaž raznovrstne godbe od funka, brejkov, afra pa vse tja do eksploatacije balkana in rocka.

Zadnji dogodek bo tako kot lani majski koncert presenečenja v Kinu Šiška, kjer se vsako leto zvrsti preko 120 koncertov tako največjih imen trenutne glasbene scene, kot so The Kooks, Parov Stelar ali The Ting Tings,  kot prekaljenih in legandarnih glasbenih mojstrov, kot so Megadeth ali Jane Birkin. Tudi letos se bo abonma zaključil s koncertom v Kinu Šiška. S katerim, še ne vemo, ampak več kot 300 koncertov, ki jih je Kino Šiška že pripravila, so zagotovilo, da bo abonmajski zaključek več kot odličen.

Projekt Kul abonma podpira Orto.www.orto.si