Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Bliža se svetovni dan lutk

17. 3. 2023
V Lutkovnem gledališču Ljubljana bomo Svetovni dan lutk, ki ga obeležujemo naslednji torek, praznovali z lutkovno predstavo za otroke Obisk ter po dolgem času ponovno odigrali spektakelsko uspešnico za odrasle Posvetitev pomladi.

Svetovni dan lutk praznujemo vsako leto 21. marca, da bi prepoznali in spodbujali lutkovno umetnost po vsem svetu. Ta dan poudarja kulturni pomen in raznolikost lutkovne umetnosti, ki že stoletja soustvarja naša življenja. Svetovni dan lutk slavi ustvarjalnost in talent lutkarjev ter spodbuja ljudi vseh starosti, da se spoznajo s to umetniško obliko. 

Posvetitev pomladi – lutkovnobaletni spektakel

Letošnji, že 20. svetovni dan lutk bomo v Lutkovnem gledališču Ljubljana praznovali v duhu pompozne glasbe Igorja Stravinskega, ki ga je v uprizoritvi za odraslo publiko Posvetitev pomladi ujel priznani ustvarjalec Matjaž Farič. Prvine klasične animacije lutk se v tem lutkovnem baletu prepletajo s sodobnim plesom, animiranimi objekti in videoprojekcijo.

Uprizoritev je svojo premiero doživela prav na svetovni dan lutk leta 2019 in navdušila tako stroko kot javnost. Čas pandemije je ta silovit uprizoritveni komad ustavil in ga za nekaj časa umaknil z naših odrov. Letos pa se s prihodom pomladi in v čast lutkarskemu poklicu vrača na Oder pod zvezdami, na ogled bo 21., 22. in 24. marca, ob 19:00.
 

Obisk – tenkočutno o samoti

Lutkovno slavje bomo obeležili tudi z otroško lutkovno uprizoritvijo Obisk, ki jo je leta 2021 po motivih slikanice Antje Damm režirala Ivana Djilas in je bila na lanskoletnem Mednarodnem festivalu lutkovnih gledališč PIF v Zagrebu kar trikratno nagrajena: kot najboljša predstava po mnenju otroške žirije, s strani strokovne žirije pa sta nagradi prejela Brane Vižintin za emocionalno, kreativno in celostno vlogo ter Jelena Ždrale za kompozicijo in živo glasbeno izvedbo.

Likovno podobo predstave navdihujejo dinamične ilustracije slikanice, ki so pravzaprav male tridimenzionalne scenografije, makete, ki jih je avtorica ustvarila z lepilom, barvami in kolažem. Režiserka Ivana Djilas je s soustvarjalci predstave njene podobe nadgradila v stop-motion tehniki in ustvarila pravo gledališko čarovnijo, ki ne potrebuje veliko besed.

Uprizoritev bo na ogled 21. 3. ob 17:00 na Velikem odru LGL.
Foto Jaka Varmuž
Foto Jaka Varmuž