Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Razstava ilustracij PLASTELINČICA IN ČASOPIS in ure pravljic z Alenko Spacal

5. 4. 2023

Od 12. aprila do 15. maja 2023 bo v knjigarni Lutkovnega Gledališča Ljubljana na ogled razstava originalnih ilustracij Alenke Spacal iz avtorske slikanice Plastelinčica in časopis (Bajalka, 2022). 

Plastelinčica spoznava kulturo ob časopisu in metafori ure. Mama Plastelema ji odgovarja na vprašanje: »Kaj je to kultura?«. S prijateljico Plastelinkico pa iz časopisnega papirja ustvarjata igrače, ki so prave umetnine. Avtorica je slikanico posvetila časopisni kulturi, saj postaja časopis kot tiskani medij v digitalni dobi vse bolj ogrožen. Avtorska slikanica Plastelinčica in časopis je namenjena otrokom v predbralnem in začetnem bralnem obdobju. Najmlajšim razkriva različna umetniška področja. Seznanja jih z bralno kulturo ter z likovno, gledališko, glasbeno in s plesno umetnostjo.

Ilustratorka je vse naslikane figurice predhodno oblikovala v raznobarvnih odtenkih plastelina. Natančno izdelani modelčki so ji v nadaljnjem procesu ustvarjanja slikanice služili kot predloge za ilustratorsko upodabljanje antropomorfnih likov iz družine Plastelinkovih. Vse ilustracije je naslikala ročno, z najtanjšimi možnimi čopiči, v tehniki akvarela in deloma akrila.

V knjigarni LGL bomo v ponedeljek, 17. aprila, gostili ure pravljic, kjer bo Alenka Spacal otrokom pripovedovala zgodbe iz slikanice Plastelinčica in časopis.


Alenka Spacal je bila rojena leta 1975 v Ljubljani. Je pisateljica, ilustratorka in pravljičarka. Diplomirala in magistrirala je iz filozofije ter doktorirala iz sociologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Kot samozaposlena v kulturi deluje pod okriljem Bajalke, zavoda za založništvo in umetnost pripovedovanja. Ustvarila je pet avtorskih slikanic: Plastelinčica in časopis (2022), Fižolčica beži pred fižolovo juho (2019), Modre ptičje misli (2018), Kako ti je ime? (2018) in Mavrična maškarada (2013). Avtorica otrokom pripoveduje pravljice ob ilustracijah. Razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah ilustracij doma ter v tujini. Živi in ustvarja v Mariboru, kjer ji je MOM dodelila umetniški atelje. Več na spletni strani: www.bajalka.si.


filePath
Ilustracija: Alenka Spacal