Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Iztok Lužar prejemnik Pengovove listine za leto 2023

5. 9. 2023

Članice komisije Nika Bezeljak, režiserka in gledališka pedagoginja, Mojca Kreft, dramaturginja in teatrologinja, ter Martina Maurič Lazar, igralka in režiserka, so na podlagi pravočasno prejetih predlogov podelile Klemenčičevo nagrado in Pengovove listine, ki venčajo presežke v slovenskem lutkarstvu.

Letošnja prejemnica Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo je lutkovna in likovna ustvarjalka Agata Freyer. Pengovovo listino za vrhunske stvaritve na področju lutkovne umetnosti pa prejmejo dramatičarka in dramaturginja Jera Ivanc, lutkovna igralka, režiserka, pedagoginja in producentka Irena Rajh ter član našega igralskega ansambla Iztok Lužar.

Lužar, ki se je leta 2001 po opravljenem izobraževanju v Gledališko-lutkovnem studiu LGL zaposlil v našem gledališču, je v svoji karieri ustvaril več kot petdeset odrskih stvaritev in več kot toliko vlog. Kot je zapisala komisija se njegovo “dobrih dvajset let trajajoče poustvarjanje gledaliških kreacij razteza med otroškimi lutkovnimi predstavami, kjer se kaže jasno razumevanje ciljne publike, njegov opus pa izstopajoče določajo eksperimentalne uprizoritve za odrasle, s katerimi zastopa slovensko lutkarstvo po vsem svetu. Naj gre za uprizoritve, ki temeljijo na klasičnih tehnikah ali za sodobnejše formate gledališča animiranih form, odrska pojava Iztoka Lužarja vedno znova preseneča z brezkompromisno in samosvojo držo. Je natančen, discipliniran, vedno navzoč in pozoren na vsak detajl. Lutkam vdihuje navdih in dvom, poznano in tvegano, drzno in zadržano ter stremi k preseganju samoumevnega in samozadostnega”.

Vsem nagrajencem iz srce čestitamo.
Foto: Mankica Kranjec