Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Sonja Kononenko

Članica igralskega ansambla Lutkovnega gledališča Ljubljana od leta 1983.

Sonja Kononenko, foto Mimi Antolović
foto: Mimi Antolović

Že pri sedmih letih je igrala v lutkovni skupini Pionirskega doma v Ljubljani pod vodstvom Lojzeta Kovačiča. Po končani srednji vzgojiteljski šoli v Ljubljani je študij pedagogike in sociologije prekinila, ko so jo leta 1983 sprejeli v Lutkovno gledališče Ljubljana. Odigrala je naslovno vlogo v kultni predstavi Zvezdica Zaspanka, ki je prejela nagrado za najboljšo predstavo na bienalu v Bugojnu. V LGL je bila zaposlena do leta 1988. Ponovno se je ansamblu pridružila leta 1994. V LGL je oblikovala raznovrstne vloge v slovenščini, v tujini pa je igrala tudi v angleškem, italijanskem in hrvaškem jeziku. Poleg tega je režirala in vodila pustovanja za najmlajše, vodila lutkovne klube za otroke ter sobotne lutkovne delavnice LGL. 

Ustvarila je dva avtorska lutkovna projekta: Tik tak je nastal v okviru projekta Ustvarjalne Evrope Small size, z Zmajčkompa je razveseljevala otroke po slovenskih bolnicah, zamejstvu, šolah in vrtcih in bila z njim tudi v Mostarju in na Hvaru.

Sodeluje s Srednjo vzgojiteljsko šolo, kjer že več kot desetletje v okviru obveznih projektov tretjega letnika z dijaki na oder postavi lutkovno predstavo. Vodila je tudi lutkovne krožke na osnovnih šolah in Zavodu za gluhe in naglušne, za vzgojiteljice pa pripravlja seminarje o uporabi lutke v vrtcu.

Vmes, ko je bivala v Italiji, je režirala dve predstavi. Prva je bila lutkovna v napolitanskem narečju, ki je med drugim gostovala na festivalu v mestu Campagna, drugo, gledališko, pa v komuni pri Eboliju, s fanti v programu za odvajanje od drog. Z njimi je v predstavi tudi zaigrala v edini ženski vlogi. 

Po izobraževanju o gledališču kamišibaj je leta 2022 pripravila kamišibajsko predstavo po lastnem besedilu Mrkvica.

Je selektorica za lutkovne skupine v okviru JSKD. 

TRENUTNO IGRA V UPRIZORITVAH