Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Urška Hlebec

Članica igralskega ansambla Lutkovnega gledališča Ljubljana od leta 1994.

Urška Hlebec, foto Mimi Antolović
foto: Mimi Antolović

Je igralka, lutkarica, ustvarja pa tudi kot scenaristka in režiserka. Na igralsko pot je stopila v ljubiteljskem Gledališču Toneta Čufarja na Jesenicah, kjer je od leta 1974 do leta 1986 igrala v devetih predstavah.

Iz dramske igre je diplomirala leta 1991 na AGRFT, kjer je leta 2008 še magistrirala z delom Colombina, Arlecchino in drugi značaji commedie dell’arte. Že med študijem je igrala v petih celovečernih filmih (Moj ata socialistični kulakDonatorOperacija CartierĐuka BegovićMorana). Najodmevnejši je bil Moj ata, socialistični kulak v režiji Matjaža Klopčiča, v katerem je igrala Olgo. V filmu Veljka Bulajića Donator je v francoskem jeziku odigrala glavno žensko vlogo Juane Martinez. Z Miranom Zupaničem pa je posnela film Operacija Cartier po romanu Mihe Mazzinija in film Branka Schmidta Đuka Begović. Leta 1991 je igrala v filmu Morana Aleša Verbiča. Po letih filmskega premora je leta 2011 v filmu Andreja Košaka Stanje šoka odigrala glavni ženski lik, Marico.

Z Lutkovnim gledališčem Ljubljana je kot gostja začela sodelovati že leta 1991. Stalna članica igralskega ansambla LGL je postala leta 1994. V LGL je poleg igralskih vlog ustvarila tudi dve avtorski predstavi: Fantkov dan (2001) in Hišica za punčke (2006). Za predstavo Fantkov dan je napisala scenarij, jo režirala, poskrbela za izbor glasbe ter zaigrala zmaja. Za predstavo Hišica za punčke pa je napisala scenarij in jo režirala.

Poleg vlog v gledališču in na filmu je ustvarila številne like v televizijskih oddajah in nadaljevankah za otroke. Na komercialni televiziji je tri leta vodila otroško oddajo Zajček Dolgoušček in prijatelji. Igrala je v nadaljevankah Kako sem videl svet izpod mizeAnicaPrinc na belem konjuDuhec idr., ki so nastale v okviru nacionalne televizije. Na komercialnih in na nacionalni televiziji pa je odigrala več stranskih vlog v nadaljevankah, namenjenih odraslemu občinstvu (Gorske sanje, Ena žlahtna štorija idr.). Za nacionalni radio je posnela tudi številne nokturne, radijske drame in interpretacije pesmi.

NAGRADE

  • 2001 – nagrada za najboljšo žensko vlogo za vlogo Mame v predstavi Fantkov dan na festivalu Zlata paličica

TRENUTNO IGRA V UPRIZORITVAH