Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Napravite mi zanj krstoTragična veseloigra z lutkami, trajanje 30 min

  15+
Napravite mi zanj krsto, foto Jaka Varmuž
Predstava Napravite mi zanj krsto iz leta 1993 je antologijska predstava devetdesetih let prejšnjega stoletja, saj je, kot je zapisala Barbara Orel “prvinska v ikonografiji, peklenska po vsebini, demonična po energetskem naboju, z eno besedo: vražja.”

V režiji Jana Zakonjška in likovni podobi Silvana Omerzuja je takrat v slovenski lutkovni prostor, nasičen z ljubkimi poučnimi otroškimi produkcijami, zarezala z mojstrsko uprizoritveno svežino. Znova je odkrila v tistem času močno zapostavljeno dinamično in burkaško ročno lutko, ki je v animaciji Braneta Vižintina in Boštjana Severja zaživela v vsej svoji perfekciji. Igralca sta v predstavi uresničila napomembnejšo maksimo commedie dell‘arte: perfekcionizem v animaciji, interpretaciji in pevskih točkah.

“Predstava je bila narejena na sodoben način, poleg tega je ujela duha časa in je imela za malo lutkovno predstavo velik uspeh,” je o predstavi pred leti povedal Silvan Omerzu. Komično nasilje, polno premetov, frčanja po zraku in drugih virtuoznih animacijskih presežkov, grotesknost, neposreden in surov humor ter opolzkost so navduševali tako gledalce kot tudi lutkovne strokovnjake. Tako je skoraj samoumevno, da je predstava Napravite mi zanj krsto v stalni postavitvi Lutkovnega muzeja zadnja postaja na poti kronološkega prikaza lutkarskega razvoja v Sloveniji, postavitev se namreč zaključi z estetsko in organizacijsko »eksplozijo« devetdesetih.

Po petindvajsetih letih in več kot sto ponovitvah se oživljena vrača na lutkovni oder. V vlogah Krčmarja, Mizarja, Žida, Židinje, Hudiča in Smrti bosta znova nastopila Brane Vižintin in Boštjan Sever.

Tragična veseloigra izhaja iz tradicije znane češke lutkovne rakvičkarne, farse o krsti, v kateri so najpogostejši elementi klofute, gagi, udarci, lovljenje ter situacijska presenečenja, lutki pa je povsem odpuščeno, če se norčuje iz mrtvih, oblasti, žensk in ne nazadnje tudi iz gledalcev. 

Napravite mi zanj krsto je politično nekorektna igra o zlu, poosebljenem v gostilničarju, ki z raznimi orodji pobije vse, kar mu pride naproti, dokler na koncu ne pade v objem mrzle Matilde, ljubice, ki jo je vseskozi iskal.


Premiera oživljene predstave: 29. oktober 2019, Kulturnica LGL


Lutkovno gledališče Ljubljana in Umetniško društvo Konj
Režiser: Jan Zakonjšek
Avtor likovne podobe: Silvan Omerzu
Nastopajoči: Brane Vižintin, Boštjan Sever k. g., Damjan Vahtar k. g. (harmonikar)
Prevod in priredba: Silvan Omerzu
Avtor songov: Andrej Rozman Roza
Avtor glasbe: Ernö Sebastian
Vodja predstave in oblikovalec zvoka: Luka Bernetič
Lučni vodja: Maša Avsec
Scenski tehnik: Iztok Vrhovnik
Izdelava lutk, scene in kostumov: Silvan Omerzu, Daša Simčič, Marina Hrovatin
Vsa zasedba
Kritike