Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Abonma 15+

V Lutkovnem gledališču Ljubljana v Abonmaju 15+ združujemo predstave, ki so namenje dijakinjam in dijakom, a tudi ostalim mladim, študentkam in študentom, šolajočim se in zaposlenim, prekarnim ali ne, mladim po srcu in še komu … Skratka vsem starejšim od 15 let.

Prednosti abonmaja

-         cenovna dostopnost (26 eur, 7 predstav),
-         abonma je lahko del obveznih izbirnih vsebin v srednjih šolah,
-         tudi do vozačev prijazni abonmajski termini (predstave se začenjajo ob 18. uri),
-         z mislijo na vaš prosti čas (predstave niso ob koncu tedna ali med počitnicami),
-         abonenti lahko ob predhodni napovedi brezplačno obiščejo Lutkovni muzej na Ljubljanskem gradu.

Vpis za Abonma 15+ bo potekal od 11. junija do 25. septembra 2024 na blagajni LGL ali preko spleta.

O abonmajskih predstavah vas bomo obveščali vsak mesec sproti. Po elektronski pošti boste prejeli mesečni spored in elektronsko vabilo teden dni pred abonmajsko predstavo. Predstave bodo odigrane v petih različnih dvoranah, zato bomo sedežni red določali sproti, o čemer boste obveščeni, kot je navedeno zgoraj. Preko elektronskega sporočila, po telefonu ali osebno boste vsakič potrdili svoj prihod na izbrani abonmajski termin in pred predstavo prevzeli vstopnice z označenimi sedeži.

Pridržujemo si pravico do spremembe programa.

NAKUP ABONMAJA

Program

Hiša za lutke
Po motivih Henrika Ibsena

Hiša za lutke

Festivalska premiera v koprodukciji s Plexus Polaire (Francija, Norveška)
Režiserki: Yngvild Aspeli, Paola Rizza

Spektakelska lutkovna interpretacija kanonskega Ibsenovega dramskega besedila predstavlja vrnitev izjemne režiserke Yngvild Aspeli na slovenske odre. Nora, žena in mati, ki bi rada vse pustila za sabo, v interpretaciji prvakinje ansambla Lutkovnega gledališča Ljubljana Maje Kunšič z glavo tolče ob nevidno stekleno površino lastnega obstoja.

SEPTEMBER 2024
Šolski zvezek
Agota Kristof, Benjamin Zajc

Šolski zvezek

Lutkovna predstava
Režiserka: Mia Skrbinac
Koprodukcija z UL AGRFT

Šolski zvezek v režijskem debiju Mie Skrbinac je celovito raziskovanje romana Agote Kristof, vizualni prikaz literarne mojstrovine in študija vztrajnega človeškega duha v času neizmernih stisk. Zapleteni preplet preživetja, identitete in razčlovečujočih učinkov vojne, spletenih v enem pretresljivejših del v kanonu sodobnega evropskega romana, se na odru izrisuje kot potopitveno doživetje, ki pritegne v kruto resničnost vojnega časa. 

OKTOBER 2024

filePath
William Shakespeare

Macbeth

Rjaveča predstava
Režiser: Matteo Spiazzi

Ta nesmiselna bitka za oblast, ki je, kot zapiše režiser Matteo Spiazzi, »neplodna in nesposobna ustvariti karkoli, tako kot zveza med Lady Macbeth in Macbethom«, na odru zaživi kot bitka kovinskih predmetov, v zgodovini pogosto povezanih z oblastjo; mnogokrat predstavljajo celo njen simbol in sredstvo za osvajanje. Pokrajine teh predmetov ustvarjajo bajeslovne vešče, ki kakor sojenice spremljajo počasno rjavenje protagonistov in tkejo silovito sliko propada neke rodbine, družbe, civilizacije.

NOVEMBER 2024
Tihožitje
Tin Grabnar, Tjaša Bertoncelj

Tihožitje

Devet poskusov, kako ohraniti življenje
Režiser: Tin Grabnar

Tihožitje naslavlja težko ulovljivo vprašanje pojava življenja. Z radikalnimi uprizoritvenimi pristopi skuša režiser Tin Grabnar skupaj s soustvarjalci razumeti tisto, kar nas dela žive. Kaj je tista notranja sila, ki ji pravimo življenje? Kako razumeti pojav obstoja in kako razumeti njegovo nasprotje – smrt?

JANUAR 2025
Juriš

Juriš

Gostovanje Slovenskega ljudskega gledališča Celje
Režiserka: Živa Bizovičar

Kajuh danes najverjetneje velja za največjega slovenskega partizanskega pesnika. Kaj je pri Kajuhu tako vznemirljivega, tako pomembnega, da je ostal v narodnem spominu? In kaj tako problematičnega, provokativnega, subverzivnega? Gre le za vprašanje politične ideologije? Za ohranjanje preteklih idej? Za oživljanje mrtvih, pogrevanje konfliktov nekdanjosti?

FEBRUAR 2025
Temnica

Temnica

Predmetno gledališče
Režiser: Matija Solce

Predmetno-glasbeni kabaret, narejen po motivih Stanovitnega kositrnega vojaka Hansa Christiana Andersena, ki velja za eno njegovih najbolj znanih zgodb, pa tudi njegovo prvo, ki ni temeljila na literarnem vzoru ali ljudski pravljici. Temnica raziskuje lastnosti objektov te pravljice iz njihove perspektive ter jih na primaren način oživlja. 

MAREC 2025


filePath
Po motivih Maxa Porterja

Bridkost je stvar s peresi

Lutkovno-dramska predstava
Režiser: Luka Marcen

Interpretacija pretresljive zgodbe o izgubi, žalovanju, soočanju s smrtjo in spominjanju, katere jedro je vrhunski literarni prvenec Maxa Porterja, ki v svobodni formi razpre metaforične svetove žalovanja ob izgubi družinskega člana. Predstava je vabilo na potovanje, ki kalejdoskop pogledov in glasov predloge raziskuje skozi fuzijo dramskega, predmetnega in lutkovnega gledališča. 

APRIL 2025