Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

BiTeater

BiTeater je dolgoletni programski sklop Lutkovnega gledališča Ljubljana, ki je skozi leta delno menjaval svoj fokus, a bil ves čas zastavljen kot platforma za mlade gledališke ustvarjalce in jim ponujal možnosti za avtorski razvoj in kreativno ustvarjanje. Aktualne uprizoritve BiTeatra bolj fokusirano koreninijo v lutkovnem mediju, ki pa ga v LGL dojemamo v najširših možnih oblikah in idejah. Uprizoritve, nastajajoče v sklopu programskega sklopa BiTeater, bodo tudi v prihodnje zasnovane kot solo projekti oziroma uprizoritve z malim številom nastopajočih, ki pa so osrediščene v osrednji avtorski osebi mladega gledališčnika, ki je idejni vodja in (velikokrat) hkrati tudi nastopajoči v uprizoritvi. Ni pa nujno. BiTeater je programski sklop, ki spodbuja prihajajočo generacijo gledališčnikov, da vstopijo v svet lutk in lutkovnega ter v lutkovni uprizoritvi poiščejo lasten avtorski (režijski, igralski, likovni, kostumografski, scenografski, dramaturški …) lutkovni izraz. 

Uprizoritve BiTeatra (od 2022 dalje)

Kdaj bodo uprizoritve na sporedu, si lahko preberete na tej povezavi ali pa se prijavite na e-novice.
Kidričeva 29c
Martin Mlakar

Kidričeva 29c

Predmetno gledališče, 15+
Režiserja: Martin Mlakar, Tajda Lipicer
Premiera: 2. februar 2022, Kulturnica LGL

Kidričeva 29c prek medija predmetnega gledališča uprizarja »glasno tišino«, ki nastane po smrti človeka. Predmete osmisli kot nosilce lastnega ali posredovanega spomina, kot sprožilce, ki govorijo o nekem življenju, a obenem porajajo preplet pripovedovalčeve naivnosti in obžalovanja. In kljub temu da avtor predmete animira, prostoru ne more povrniti življenja, s katerim je bil nekoč prežet.
Šolski zvezek
Agota Kristof, Benjamin Zajc

Šolski zvezek

Lutkovna predstava, 15+
Režiserka: Mia Skrbinac
Koprodukcija z UL AGRFT
Premiera: 23. november 2023, Tunel LGL

Šolski zvezek v režijskem debiju Mie Skrbinac je celovito raziskovanje romana Agote Kristof, vizualni prikaz literarne mojstrovine in študija vztrajnega človeškega duha v času neizmernih stisk. Zapleteni preplet preživetja, identitete in razčlovečujočih učinkov vojne, spletenih v enem pretresljivejših del v kanonu sodobnega evropskega romana, se na odru izrisuje kot potopitveno doživetje, ki pritegne v kruto resničnost vojnega časa. 

Desetnica

Desetnica

Lutkovna predstava, 6+
Avtorica ideje in koncepta: Katarina Planinc
Režiserka: Lucija Trobec
Premiera: 26. oktober 2023, Kulturnica LGL

Predstava o deklici, ki mora od doma in se na poti srečuje s spoznavanjem sveta in sebe, izhaja iz znane in pretresljive arhetipske teme o desetem otroku istega spola, ki mora od hiše. Uprizoritev mlado občinstvo nagovori prek univerzalnih tem samote, strahu, a tudi upanja, poguma in magičnosti, ki jih doživlja deklica, ko se sama znajde na nepredvidljivi poti. Kot samostojni »otrok popotnik« se spoprijema z izzivi odraščanja in oblikovanjem svoje identitete.

Razmetana soba
Klemen Kovačič, Nik Žnidaršič

Razmetana soba

15+
Idejna zasnova: Klemen Kovačič 
Premiera: 8. december 2022, Kulturnica LGL

Uprizoritev Razmetana soba spomine uprizarja prek medija predmetnega gledališča, z uporabo in animacijo vsakdanjih predmetov, ki vzbujajo in manifestirajo nostalgične asociacije. Predmet kot eden od možnih nosilcev spomina ali pa vsaj njegov sprožilec odpira kolaž utrinkov avtorjevega življenja. Kljub njihovi (avto)fikcijski narativi pa prav zaradi univerzalne sporočilne moči vsakdanjih predmetov uprizoritveni ustroj postane poligon, v katerem lahko svoje spominske niti vleče vsak izmed nas. 

410 kilometrov
Karolína Kotrbová, Gašper Lovrec, Filip Mramor, Jernej Potočan, Domen Novak

410 kilometrov

Snovalno gledališče, 15+
Režiser: Filip Mramor
Premiera: 17. september 2022, Tunel

Predstava raziskuje polje hrepenenja in izpolnjenja želja. Spregovori o pogumu, ki ga potrebujemo, da premagamo strah pred tem, da bomo pozabljeni. Kaj si želimo pustiti za seboj? Kaj si sploh upamo želeti? In kako dolga je pot do naših najglobljih sanj? Zgodba o Karlu Žlábku in njegovem edinstvenem, ambicioznem projektu ponuja vzvod za misel o pogumu, ki ga danes zahteva svet od posameznika, ki si upa misliti boljšo prihodnost.