Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Lutkoteka

Lutkoteka Lutkovnega gledališča Ljubljana oživlja najstarejše lutkovne predstave, ki so še posebej navdušile občinstvo in zaznamovale gledališki spomin. Nekatere na odru vztrajajo že desetletja, druge se vračajo v novi podobi. Spremljajo odraščanje novih ljubiteljev lutkovne umetnosti in predstavljajo dragoceni del slovenske lutkovne preteklosti. Med lutkotečne predstave uvrščamo osvežene in obnovljene stare uprizoritve, priredbe legendarnih predstav in nove interpretacije, ki jim je skupno spoštovanje avtorjev izvornih stvaritev. 

Po ogledu ene izmed lutkotečnih predstav se lahko povzpnete na Ljubljanski grad in si ogledate Lutkovni muzej, kjer so na izbiro različni tipi vodenih ogledov. Šolske skupine pa lahko s programi Lutkovnega muzeja spoznavajo slovensko lutkovno zgodovino, različne lutkovne tehnike in širijo znanje o lutkovni umetnosti. Vodeni ogledi med drugim poudarjajo pomen ohranjanja lutkovne dediščine. Več o tem lahko preberete na tej povezavi.

Lutkotečne predstave

Trenutno igramo uprizoritve Mala čarovnica, Sapramiška in Žogica Marogica. Kdaj bodo na sporedu, si lahko preberete na tej povezavi ali pa se prijavite na e-novice.
Mala čarovnica
Otfried Preußler

Mala čarovnica

Priredba marionetne predstave Jožeta Pengova iz leta 1967, 3+
Režiser: Brane Vižintin
Premiera: 17. november 2022, Mali oder

Mala čarovnica je lutkotečna marionetna predstava, ki je nastala na podlagi zgodbe nemškega pravljičarja Otfrieda Preußlerja in dramatizacije Jožeta Pengova iz leta 1967, ko je delo doživelo slovensko praizvedbo, podnaslovljeno kot »pravljična igra za marionete v 13. slikah«. Dobrih petdeset let po Pengovovi uspešnici se uprizoritev v prirejeni in osveženi obliki vrača na oder Lutkovnega gledališča Ljubljana, tokrat spod peresa dramatičarke Jere Ivanc in pod režijsko taktirko mojstra slovenskega lutkarstva Braneta Vižintina.
Napravite mi zanj krsto

Napravite mi zanj krsto

Tragična veseloigra z lutkami iz leta 1993, 15+
Režiser: Jan Zakonjšek
Koprodukcija z umetniškim društvom Konj
Premiera: 20. november 2019, Kulturnica

Napravite mi zanj krsto iz leta 1993 je antologijska predstava devetdesetih let prejšnjega stoletja, saj je, kot je zapisala Barbara Orel “prvinska v ikonografiji, peklenska po vsebini, demonična po energetskem naboju, z eno besedo: vražja.” V režiji Jana Zakonjška in likovni podobi Silvana Omerzuja je takrat v slovenski lutkovni prostor zarezala z mojstrsko uprizoritveno svežino. Po petindvajsetih letih se je osvežena ponovno vrnila na oder. V ikoničnih vlogah pa znova nastopata Brane Vižintin in Boštjan Sever.

Gledališki list

Žogica Marogica

Žogica Marogica

Marionetna predstava iz leta 1951, 4+
Režiser: Jože Pengov
Režiser osvežitve: Brane Vižintin
Premiera: 27. november 2018, Mali oder

Leta 1936 je izpod rok češkega lutkarja Jana Malíka nastala ena najbolj igranih lutkovnih iger na svetu. Žogica Marogica, v Lutkovnem gledališču premierno uprizorjena leta 1951, sodi med tiste lutkovne predstave, ki so preživele številne ustvarjalne, modne in modernistične tokove razvoja lutkovne umetnosti, saj je v svoji prvotni podobi doživela več kot 1371 ponovitev, ogledalo pa si jo je 155.000 gledalcev. Dedek s svojo lajno, babica z bobnom in nagajiva Žogica Marogica vedno znova osvojajo mlado in staro občinstvo.

Gledališki list

Sapramiška
Svetlana Makarovič

Sapramiška

Osvežitev marionetne predstave iz leta 1986, 3+
Režiser: Nace Simončič / Brane Vižintin
Premiera: 6. oktober 2016, Veliki oder 

Slovenski otroci si ne morejo predstavljati odraščanja brez pravljic Svetlane Makarovič. Njena Sapramiška je največja slovenska lutkovna uspešnica in najslavnejša slovenska marioneta. Nekoč je od tete Grizelde za rojstni dan v dar dobila tri prekrasne lešnike. Že pri prvem si je odlomila zob. Sapramiš nazaj! Zaman je iskala pomoč, da bi strla še drugega in tretjega. Preostalo ji ni nič drugega, kot da je zbrala pogum, sedla na zobozdravniški stol, zamižala ... in si tako tudi zaradi svoje silne hrabrosti pridobila občudovalce doma in po svetu. Predstava je doslej doživela rekordno število ponovitev in prepotovala več kot pol sveta.

Gledališki list

Zvezdica Zaspanka
Frane Milčinski – Ježek

Zvezdica Zaspanka

Priredba marionetne predstave Jožeta Pengova iz leta 1955, 4+
Režiser: Jože Pengov, Matjaž Loboda
Premiera: 22. januar 2009, Veliki oder

Zvezdica Zaspanka – radijska igra, slikanica, film in lutkovna predstava – je poetična zgodba o ljubezni in srčnosti. Na lutkovnem odru je oživela leta 1955, ko pa je leta 1972 v lutkovni delavnici izbruhnil požar, je Zvezdica Zaspanka zares odšla med zvezde. Preživela je le njena dvojnica, ki danes domuje v lutkovnem muze- ju Sergeja Obrazcova v Moskvi. V sezoni 2008/2009 je Lutkovno gledališče Ljubljana predstavo po skicah slikarke Mare Kralj oživilo.

Gledališki list

Doktor Faust

Milan Klemenčič (po motivih iz 18. stoletja)

Doktor Faust

Osvežitev predstave iz leta 1938, 12+
Režiserka: Jelena Sitar
Premiera: 26. maj 2016, Oder pod zvezdami

Doktor Faust je ena najstarejših obnovljenih slovenskih lutkovnih predstav. Zgodba o učenjaku, ki je svojo dušo zapisal hudiču, navdihuje evropsko umetnost že stoletja. Za miniaturni lutkovni oder jo je po leipziškem zapisu priredil slikar in fotograf Milan Klemenčič, začetnik slovenskega lutkovnega gledališča. Lutkovna predstava je bila uprizorjena leta 1938 in pomeni vrh umetnikovega ustvarjanja. Lutkovno gledališče Ljubljana je predstavo prvič obudilo že leta 1982, zadnjič pa jo je z novo zasedbo osvežilo leta 2016. Gre za eno od dveh v celoti ohranjenih Klemenčičevih predstav. 

Gledališki list

Sovji grad
Franz Pocci, Milan Klemenčič

Sovji grad

Lutkotečna miniaturka iz leta 1936, 15+
Režiser: Matjaž Loboda
Premiera: 12. oktober 1990, podstreha LGL

Sovji grad, ena od dveh v celoti ohranjenih Klemenčičevih predstav, je premiero doživela leta 1936 v njegovem gledališču Miniaturne lutke. Gre za igro o zakletem vitezu in Gašperčku Larifariju, ki je bila prvič obnovljena leta 1990, naslednjič pa 2013 v Kulturnici LGL. Predstava je bila tudi umetniško gradivo za snovanje uprizoritve Misterij sove (2016), režiserja Renauda Herbina.

Gledališki list