Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Nihče čez črtoIgrana lutkovna predstava, trajanje 35 min

  5+
Foto Matej Povše
Uprizoritev mladim gledalcem ponudi razburljivo zgodbo o generalu Velikem Uču, ki lutkam in igralcem ne pusti tja, kjer se najbolje počutijo – na oder. Ujeti v okvirjih in škatlah se počasi prebijajo na plan, na prostost, na oder, kjer snujejo upor proti zatiralcu. S pomočjo otroške domišljije, ki na ujetost gleda z drugačnimi očmi in si upa pokukati, čisto dobesedno, izven okvirjev, naši junaki premagajo tirana.

Predstava je nastala po motivih istoimenske slikanice Isabel Minhós Martins in ilustratorja Bernarda P. Carvalha, v kateri noben lik ne sme stopiti na drugo stran knjige, zaradi česar je v slikanici vsaka druga stran povsem prazna. V predstavi ta prazna, prepovedana stran postane oder. Kdo in kako bo torej naredil prvi korak čez črto in s tem preprostim dejanjem presegel (nesmiselno) zapovedano mejo?

Predstava odpira ključna vprašanja o osebni odgovornosti, o uveljavljanju osebne avtoritete, in o moči mirnega upora. 

Isabel Minhós Martins (1974) je portugalska pisateljica in ustanoviteljica založbe za otroško in mladinsko literaturo Planeta Tangerina. V svoji karieri je napisala več deset slikanic, mnoge od njih so bile ovenčane z mednarodnimi lovorikami. Njeno najbolj prepoznavno delo je slikanica Ko sem bil rojen, za slikanico Nihče čez črto! pa je z ilustratorjem Bernardom Carvalhom prejela kar pet mednarodnih nagrad.

Katja Povše je samostojna ustvarjalka na področju kulture: lutkovna animatorka, igralka in pripovedovalka. Deluje tudi kot režiserka in soustvarjalka v lutkovnih predstavah za otroke in odrasle. Je ustanoviteljica avtorskega gledališča Pripovedno gledališče gdč. Bazilike in soavtorica gledališča za dojenčke in malčke AEIOU. Med 2001 in 2007 je bila članica igralsko-animatorskega ansambla Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL). Lutkovno znanje je pridobivala v Mladinskem studiu LGL (1997–1999), na varšavski dramski akademiji, na oddelku za lutkarstvo v Białystoku (2007) in poletnih šolah lutkovnega inštituta Charleville-Mezieres (2003, 2006). Vodi lutkovne delavnice za odrasle in otroke in asistira pri predmetu Lutkovna animacija na AGRFT.

Nevena Aleksovski (1984) je diplomirana slikarka in magistrica kulturologije, ki je aktivna na področju risbe, ilustracije in umetniških fanzinov. Svoja dela, ki temeljijo na izčiščenosti in efemernosti, je predstavila na več samostojnih razstavah v Sloveniji, Srbiji, Nemčiji in na Hrvaškem. Leta 2008 je prejela nagrado Akademije umetnosti Novi Sad za izjemne študijske dosežke, leta 2016 pa glavno nagrado na natečaju ZINE VITRINE dvatwozwei. Aktivna je tudi na področju pedagogike in festivalske organizacije. Leta 2015 je ilustrirala z Veroniko nagrajeno pesniško zbirko Ane Makuc Ljubica Rolanda Barthesa.

Premiera, 15. maj 2021, Veliki oder LGL

Avtorica: Isabel Minhós Martins
Režiserka: Katja Povše
Avtorica likovne podobe: Nevena Aleksovski
Avtorji dramatizacije: Aja Kobe, Lea Kukovičič, Rok Kunaver, Katja Povše
Igrata: Aja Kobe, Rok Kunaver
Dramaturginja: Lea Kukovičič
Avtor glasbe: Mario Babojelić
Vodja predstave in oblikovalec zvoka: Luka Bernetič
Oblikovalka svetlobe: Maša Avsec
Lektorica: Maja Cerar
Prevajalka slikanice: Katja Zakrajšek
Avtor videa: Matej Povše
Avtorica animacije: Nevena Aleksovski
Avtorica besedila pesmi: Aja Kobe
Scenski tehnik in animator: Kemal Vrabac Kordiš
Izdelava lutk, scene in kostumov: Zoran Srdić, Iztok Bobić, Sandra Birjukov, Marjeta Valjavec, Polona Černe, David Klemenčič, Zala Kalan, Olga Milić, Žiga Lebar, Nevena Aleksovski, Uroš Mehle
Producentka: Alja Cerar Mihajlović
Vsa zasedba
Kritike