Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Vse je v reduGledališki laboratorij, trajanje 60 min

  12+
Foto Nada Žgank
Vse je v redu je četrta v nizu predstav, ki jih Lutkovno gledališče Ljubljana pripravlja v sklopu programa Gledališki laboratorij LGL. Gre za projekt, s katerim gledališče mladostnike vključuje v svet nastajanja gledaliških produkcij. Prek avdicij se vsako leto izbere mlade ustvarjalce, ki pod taktirko izkušenega režiserja in strokovnjakov več mesecev ustvarjajo svežo gledališko produkcijo. V sklopu laboratorija so dosedaj nastale tri predstave: Vihar v glavi, Pravica biti človek in Rumena luna.

Po tokratni avidicji so režiserka in koregrafka Nataša Živković ter avtorici idejne zasnove Tea Hvala in Teja Reba k sodelovanju povabile enajst srednješolk in srednješolcev, s katerimi so devet mesecev snovale plesno-dramsko mladinsko predstavo, ki se ukvarja s tematiko izobraževalnega sistema. Zanimal jih je ustaljeni šolski red in njegov vpliv na odraščanje, predvsem vprašanje, kaj je v šoli v redu in kaj ne. Kaj nas uči onkraj zapisanih ciljev? Kaj se dogaja mimo uradnega kurikuluma? Kaj (ne)zavedno in (ne)hote počnejo učitelji? Kaj se dogaja na hodnikih med odmorom? Kaj nam v šoli tako zelo zleze pod kožo, da postane samoumevno? Katere vrednote spodbuja šola in katere naj bi spodbujala? Kakšno šolo si sploh želimo in katere spremembe so v naši moči?

Gre za predstava o šoli oz. za »predstava o predstavah o šoli,« s perspektive tistih, ki so v šolski sistem vpeti tukaj in zdaj. Dijakinje in dijaki v uprizoritvi odpirajo teme, ki se dotikajo vidnega in prikritega šolskega kurikuluma, odnosov ter hierarhičnega razmerij v učilnicah in na hodnikih ter nazadnje razmišljanja in odziv na trenutna razmerja izobraževalnih reform v Sloveniji.

Koprodukcija Lutkovno gledališče Ljubljana in Mesto žensk


Premiera 9. oktober 2021, Šentjakobski oder LGL

Nataša Živković je samozaposlena plesalka, performerka, koreografinja in pedagoginja na področjih sodobnega plesa, gledališča in performansa. V letih 2014 in 2015 je v zavodu Bunker v okviru projekta Igrišče za gledališče vodila osnovnošolske dramske krožke, gledališke klube in plesne ure. Več mednarodnih plesnih delavnic je vodila v sklopu projekta Uprizarjati spol – ples razlik, nazadnje v Bologni oktobra 2019. Od šolskega leta 2018/19 je zaposlena na Srednji vzgojiteljski šoli, gimnaziji in umetniški gimnaziji Ljubljana, kjer poučuje balet in gib. Leta 2019 je na festivalu Gibanica prejela nagrado Ksenije Hribar za najboljšo plesalko zadnjih dveh let, na festivalu Act v Bilbau pa nagrado za najboljšo predstavo za avtorsko predstavo Sine, s katero še danes gostuje po mednarodnih odrih. Njeno »družinsko trilogijo« sestavljajo predstave Prva ljubezen, drugič (2009), Zavoljoočeta (2014) in Med dvema ognjema (2020).

Sara Šabec je profesorica pedagogike in andragogike, magistrska študentka filozofije kulture ter samozaposlena v kulturi kot performerka, pedagoginja in producentka. Deluje na področjih uličnega gledališča, gledališke pedagogike in kulturno-umetnostne vzgoje. Je tudi članica uličnogledališke skupine Anke Piromanke. V okviru Gledališča Ane Monro vodi Šolo sodobnih performativnih in uličnih umetnosti, projekt Kultura po meri in projekt Z gledališčem nad učence in dijake. Sooblikuje festivale Ana Desetnica, Ana Mraz in Ana Plamenita, Mednarodni festival sodobnih umetnosti – Mesto žensk ter projekte Ulice so naše (SEZAM), Mini poletje (Mini teater) in gledališki program Mladinskega kluba Nade Žagar v Ilirski Bistrici. S Kinodvorom sodeluje na področju filmske vzgoje. Od leta 2000 v društvu Mesto žensk razvija skupnostne projekte, ki povezujejo umetnost in njeno občinstvo z izobraževanjem.

Tea Hvala je diplomirana komparativistka in sociologinja kulture z magisterijem iz antropologije spolov. Ustvarja kot književnica, urednica, kritičarka in prevajalka. Piše o feministični teoriji, aktivizmu in umetnosti ter prevaja strokovna in književna besedila. V preteklosti je soorganizirala festival Rdeče zore (2000–2014), na Radiu Študent soustvarjala oddajo Sektor Ž (2007–2017) in vodila delavnice skupinskega pisanja znanstvene fantastike Svetovi drugih (2008–2016). Od leta 2015 v Cerkljanskem mladinskem alternativnem klubu soorganizira festival Deuje babe. Od leta 2018 skrbi za knjižnico ter založniški in pedagoški program Mesta žensk. Je (so)avtorica številnih zinov, pedagoških gradiv in knjige za otroke Skrivna bolnišnica (2017) ter urednica vodnika Po svoji poti: 25 izletov po zgodovini žensk (2021). 

Špela Čekada obiskuje Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo Ljubljana. Že od malih nog se izraža s pomočjo likovne, plesne in filmske umetnosti. Ukvarja se tudi z grafičnim in 3D-oblikovanjem ter animacijo.

Petja Golec Horvat obiskuje Prvo gimnazijo Maribor. Ima dokaj visok odriv, včasih se smeje v neprimernih situacijah in všeč ji je zvok dežja. Zanima jo dramska igra, ukvarja pa se z gibom, plesom, padanjem in žganjem lukenj v hlače. Običajno se počuti srednje žalostno.

Neža Ana Goričar obiskuje Gimnazijo Poljane in Srednjo baletno šolo. Ima pramen sivih las, ki je seveda naravnega izvora. Najraje ima trenutek, ko sonce posije skozi mlade bukove liste. Njen življenjski cilj je najti življenjski cilj, saj je trenutno v eksistencialni krizi.

Tara Klemenčič Belšak ima rada dobre filme, kvaliteten spanec in čas zase. Navdušuje jo umetnost, posebej filmska režija. Redno si čisti čakre. Šola jo veseli, a kljub temu med obdobji preizkusov znanja popije petsto litrov kave.

Pika Kovač zna na pamet vse risanke sveta, dalmatinski »cigumigu« in tri tisoč decimalk števila pi. Obiskuje Gimnazijo Vič, skače v vodo, piše prozo in dnevnik ter riše stripe. Spi malo, sanja veliko. Preselila se bo na dobro staro Jamajko.

Dominik Križ obiskuje Gimnazijo Vič ter se posveča gledališki in filmski igri. Je tudi skavt, pevec, animator in pisatelj ter upokojeni lokostrelec in kitarist. Najraje se posveča teku, pohodništvu, hribolazenju, šahiranju, branju in gledanju filmov.

Laura Penšek Kozmelj obiskuje Gimnazijo Celje – Center. V prostem času sestavlja razbite steklenice in živcira mamo. Ima mačka Bojća, ki ji med pletjem vrta sedi na rami. Drevesom ob svojem domu želi splesti in nadeti barvita ogrinjala.

Žak Može obiskuje Srednjo vzgojiteljsko šolo, gimnazijo in umetniško gimnazijo Ljubljana. Ima oranžne lase. Ljubi floro in favno, ceni ustvarjalnost in dobroto. Njegov vzornik (a žal ne tudi prijatelj) je Adam Sandler. Otožne dni premaguje z mislijo na skorajšnji obisk Gardalanda.

Filip Perpar obiskuje novomeško splošno gimnazijo. Zanima ga gledališko in filmsko udejstvovanje, predvsem igra. Uživa tudi v petju, plesu, fotografiranju in risanju. V življenju ga pokonci držijo kaktusi in rumena barva.

Ela Romih alias trmasta mlada ženska, ki rada posluša blues in TED Talks, medtem ko čisti (čiščenja brez tega ne prenaša dobro), ter na ulicah neopazno fotografira ljudi, ki si tega po vsej verjetnosti ne želijo.

Sinja Smokvina je dijakinja Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, kjer se uči grafičnega oblikovanja. Rada posluša stare jugošlagerje ter glasbeno zasedbo Smrt boga in otrok. Če je ne najdete v lokalu, kjer že pet ur sreba »kafe«, jo poiščite na rock koncertu, na katerem pleše kot hip mamica.

Koprodukcija Lutkovno gledališče Ljubljana in Mesto žensk
Soavtorica, režiserka in koreografinja: Nataša Živković
Avtorici idejne zasnove in svetovalki: Tea Hvala, Teja Reba
Soavtorica ter umetniška, pedagoška in dramaturška svetovalka: Sara Šabec
Igralke in igralci, soavtorice in soavtorji (vsi k.g .): Pika Kovač, Sinja Smokvina, Dominik Križ, Tara Klemenčič Belšak, Petja Golec Horvat, Laura Penšek Kozmelj, Žak Može, Ela Romih, Neža Ana Goričar, Filip Perpar, Špela Čekada
Umetniško-pedagoški svetovalec: Benjamin Zajc
Scenografinja: Urša Vidic
Svetlobno oblikovanje: Urška Vohar
Glasba: Lovekovski (Neža Dobrovoljc, Niki Lapovski)
Avtorici pesmi: Sinja Smokvina (Spizdi), Pika Kovač (Ko ko koma)
Videasti: Filip Jembrih, Veronika Francesca Štefančič, Ivana Vogrinc Vidali
Lektorica: Klasja Kovačič
Fotografinji: Nada Žgank, Ela Romih
Vodja predstave in oblikovalec zvoka: Mitja Vasič, Emil Koprivc
Lučni vodja: Niko Štabuc
Scenski tehnik: Stanko Božanić
Producentki: Alja Cerar Mihajlović, Eva Prodan
Vsa zasedba
Kritike