Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Pravljice za mravljiceLutkovna predstava, trajanje 45 min

  3+
Foto Jaka Varmuž
Lutkovna predstava je nastala po zbirki kratkih zgodbic letošnje nagrajenke Prešernovega sklada Anje Štefan. Gre za nadaljevanje Štirih črnih mravljic, ki so v gledališki priredbi prvič zaživela na našem odru leta 2014.

Odtlej je Anja s svojimi mravljicami doživela in spoznala že veliko novega, hkrati pa starega in zato še posebej žlahtnega. Da je, na primer, posebno vse, kar pride iz srca. In da je rešitev za vsakogar s preveč idejami zgodnje vstajanje. In da je prijateljstvo pomembnejše od polnih ust. In da je včasih varneje popraviti pesem kot resničnost. Nastale so nove kratke zgodbice, ki so tik pred knjižno izdajo, za novo gledališko popotovanje z naslovom Pravljice za mravljice pa je Anja napisala še nekaj songov, ki jih je mojstrsko uglasbil Milko Lazar.

Štiri črne mravljice utečeno vandrajo po svetu. So kot srce istega organizma, kot klicaj, vprašaj, vejica ali pika ene misli. Polne so meditativnih premislekov, skromnih, a globokih modrovanj in duhovitih prebliskov. Spoznavajo, kako prisluhniti radostim ali tegobam drugega. Kako sprejeti pohvalo ali kritiko. Kako spodbuditi, tolažiti, se skupaj veseliti. Kako pomembno je vedeti, da se imaš na koga nasloniti. In da včasih ni treba dosti, da je dovolj le majhen blag oprosti. Predvsem pa, kako biti skupaj, a ob tem ostati sam(a) svoj(a).

Če znamo biti skupaj,
kar samo se zgodi,
da v nas je več veselja,
poguma in moči.

Martina Maurič Lazar je leta 1999 končala igralski magistrski študij na praški akademiji lepih umetnosti, na DAMU – Akademiji za gledališče, katedri Alternativnega in lutkovnega gledališča. Istega leta je postala članica igralskega ansambla Lutkovnega gledališče Ljubljana, kjer je poleg številnih vlog pripravila tudi štiri avtorske predstave: Nariši mi backa, Poštarska pravljica, Laila in Moč. Kot režiserka se podpisuje tudi pod naslednje lutkovne predstave: Jutri je bila zabava, Štiri črne mravljice, Zajčkova hišica. Od leta 2013 je docentka za lutkarstvo na AGRFT. Je predsednica Unime, društva slovenskih lutkovnih umetnikov in prijateljev lutk.

Premiera 12. marec 2022, Veliki oder LGL

Avtorica: Anja Štefan
Režiserka: Martina Maurič Lazar
Avtorici priredbe: Martina Maurič Lazar, Anja Štefan
Dramaturginja: Jera Ivanc
Igralke in igralci: Lana Bučevec k. g., Polonca Kores, Matevž Müller, Katja Povše k. g.
Avtor likovne podobe lutk: Zvonko Čoh
Scenografinja in kostumografinja: Jasna Vastl
Lutkovni tehnolog: Žiga Lebar
Skladatelj in izvajalec glasbe: Milko Lazar
Oblikovalka svetlobe: Nastja Miheljak
Lektorica: Irena Androjna Mencinger
Asistentka dramaturginje: Tajda Lipicer (študijsko AGRFT)
Asistentka režiserke: Tončica Knez (študijsko ERASMUS)
Vodja predstave in oblikovalec zvoka: Damir Radončić
Producentka: Alja Cerar Mihajlović
Asistent oblikovalke svetlobe in lučni vodja: Niko Štabuc
Scenski tehnik: Kliment Petkukjevski / Jure Popovič
Izdelava lutk, scene in kostumov: Žiga Lebar, David Klemenčič, Sandra Birjukov, Marjeta Valjavec, Blaž Vrhovec, Matjaž Petrovčič, Uroš Mehle
Vsa zasedba
Kritike