Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

BleščivkaOtroška pustolovščina po motivih romana Špele Frlic, trajanje 60 min

  6+
Foto Jaka Varmuž
Predstava, ki je namenjena predvsem otrokom iz prve triade osnovne šole, prinaša mlajšim osnovnošolcem prijazno interpretacijo znane zgodbe iz romana Bleščivka. Bleščivka je urejeno stanovanjsko naselje s klopcami in igriščem, za njegovim robom pa se razteza Divja Bleščivka. Tja Bleščivčani ne hodijo! Raje na domačem igrišču opazujejo ptice in klepetajo.

Ko se na Bleščivko priselita pripovedovalka zgodb Silva in njen krokodil Silvester, v hipu zamajeta ustaljeni red in mir Bleščivke. Poleg tega se na igrišču vsako noč pojavi nov svetleči se kakec, ptiči izginejo in iz Divje Bleščivke se na igrišče počasi plazi megla. Da ni vse skupaj nekako povezano? Tomu in Karolini ne preostane drugega, kot da premagata strah in se skupaj s Silvo in dirigentom Rozamundom odpravita naravnost v meglo.

Uprizoritev na ozadju detektivske dogodivščine odpira vprašanje strahu. Ta ima lahko veliko obrazov in odraslih je, kar priznajmo, včasih enako strah kot otroke. A učinek strahu, ne glede, kako (ne)utemeljen je vzrok zanj, ostaja isti. Nalezljiv je in bolj ko se bojimo, večji in strašnejši postaja. Z močjo otroške domišljije lahko pokrajino za klopco spremeni v skrivnostno deželo, ki ji vlada megleni stvor s pravljičnim imenom. Naj težavo, s katero se sooča Bleščivka, poimenujemo neosnovan in pretiran strah pred tujim in nepoznanim, slabo vreme ali strašno pravljično bitje, rešitev zanjo ostaja ista: aktivno sodelovanje vseh, ne glede na prepričanja, s katerimi merijo svet. Glasba, ta v predstavi tudi sicer pomembno ustvarja vzdušje na Bleščivki, pa je lahko tisti univerzalni jezik, ki poveže vse prisotne. Vsakič, ko med nami poleti ptica poguma, s sabo prinese več upanja, da bomo znali skupaj premagovati strah.

Maruša Kink je gledališka igralka, režiserka ter soustanoviteljica in umetniška vodja zavoda Margareta Schwarzwald. Zadnja leta se med drugim intenzivno posveča tudi uprizoritvam za otroke in mladino (Veliki pok, Prosto po Prešernu, Romeo in Julija, iCankar, Razcufane zgodbe, Bajke in povesti o Gorjancih), ki jih ne le režira, temveč tudi konceptualno zasnuje in priredi. Bleščivka je tretja uprizoritev, ki jo bo režirala v Lutkovnem gledališču Ljubljana.

Špela Frlic je pripovedovalka, programska vodja Pripovedovalskega festivala ter idejna in vsebinska vodja projekta Pravljični studio, ki se na Vodnikovi domačiji posveča razvoju pripovedovalskih kompetenc pri otrocih. Njen pisateljski prvenec Bleščivka (Mladinska knjiga, 2022), pri pisanju katerega je črpala tudi iz dolgoletnih pripovedovalskih izkušenj in poznavanja ljudskih zgodb, je takoj ob izidu naletel na pozitiven odziv bralcev in strokovne javnosti. 

Premiera: 13. maj 2023, Oder pod zvezdami

Avtorici adaptacije: Špela Frlic, Maruša Kink
Režiserka: Maruša Kink
Dramaturginja: Špela Frlic
Scenografka in kostumografka: Vasilija Fišer
Avtorica likovne podobe lutk: Tina Dobrajc
Avtor glasbe: Kristijan Krajnčan
Soavtorica glasbe in zvočnih učinkov: Veronika Kumar
Oblikovalec svetlobe: Jaka Varmuž
Lektorica: Irena Androjna Mencinger
Koreografka: Ana Pandur
Lutkovna tehnologa: Zoran Srdić, Olga Milić
Snemanje glasbe in vokalov: Veronika Kumar
Igrajo:
Tarbula: Polonca Kores
Silva: Martina Maurič Lazar
Tomo: Zala Ana Štiglic
Karolina: Ajda Toman
Hišnik Jože: Tines Špik k. g.
Rozamund: Lovro Finžgar
Učitelj Govekar: Jure Lajovic
Afra: Sonja Kononenko/Nina Ivanič
Vodja predstave in oblikovalec zvoka: Damir Radončić
Producentka: Alja Cerar Mihajlović
Lučno vodstvo: Kristjan Vidner/Uroš Istenič
Scenski tehnik: Domen Nagode
Izdelava lutk, scene in kostumov: Sandra Birjukov, Polona Černe, David Klemenčič, Dejan Kopitar, Olga Milić, Marjetka Valjavec, Monika Colja, Zoran Srdić, Uroš Mehle s. p., Damjan Balantič s. p., Meta Kojc, Zala Kalan
Maskerka: Anja Pika Lopatič
Garderoberka: Nataša Konić
Knjigo izmišljenih ptičev so z izmišljenimi pticami napolnili:: Tina Dobrajc, Tereza Ivanc, Amelija Kracina, Damijan Kracina, Klara Kracina, Lara Oražem, Mihael Rudl, Tana Štraus, Katarina K. Toman, Mika Toman, Urška Toman, Veljko Toman, Zeta Toman, Albert Vastl, Mica Vastl, Jure Lajovic
Posnetki ptic iz narave: dr. Tomi Trilar, Slovenski arhiv živalskih zvokov, Prirodoslovni muzej Slovenije
Vsa zasedba
Kritike