Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

GalopSenčna predstava, trajanje 40 min

  5+
Foto: Jaka Varmuž
Predstava govori o dečku, ki živi na kmetiji blizu mesta. Poleg drugih domačih živali imajo na kmetiji tudi mladega konja. Nekega dne gre deček z družino na sejem in tam nepričakovano vidi konjske dirke. Zmagovalec za nagrado prejme velik svetleč pokal! V dečku se zbudi neustavljiva želja po zmagi. Da bi lahko nekega dne tudi sam nad glavo dvignil takšen pokal, začne s svojim konjem vztrajno trenirati. Uprizoritev tematizira pomen prijateljstva v nasprotju z neustavljivo željo po zmagi. Koliko je vredno žrtvovati, da bi dosegli svoj cilj?

Lutkovna predstava Galop je narejena v tehniki senčnega gledališča. Vizualna plat predstave je ustvarjena z baterijskimi svetilkami, ki osvetljujejo izrezljane dele ploskih lutk in scenografije, s katerimi animatorji na velikem platnu ustvarjajo gibljive podobe. Igra svetlobe in sence gradi atmosfero in z močnimi barvnimi učinki sestavlja lepo in pretresljivo zgodbo. Izjemno pomembna plast predstave je zvok. V nekakšnem tonskem studiu na robu odra igralec animator sproti ustvarja zvočno podobo predstave. S kokosovimi lupinami uprizarja topotanje konjskih kopit, z usnjenim pasom pok biča, z lastnim vokalom hrzanje utrujenega konja ... (Mladi) gledalci lahko tako vidijo in razumejo, kako nastaja zvok predstave, ki se odvija pred njimi.

Uprizoritev poudarja idejo »sledenja svojim sanjam«, eno izmed manter današnjega časa, ki jo otroci poslušajo že od malih nog. Kaj dandanašnji pomeni »slediti svojim sanjam«? Kaj se zgodi, ko se nedolžna otroška igra spremeni v ambicijo, v željo po uspehu in slavi? Zagotovo gre za vprašanje, ki postaja v današnjem času, ko se družba srečuje s posledicami desetletij slavljenja individualizma, vedno bolj relevantno – za otroke, ki v to družbo šele vstopajo, in tudi za vse, ki jih vanjo tako ali drugače uvajamo: starše, sorodnike, vzgojitelje, učitelje – odrasle.

Premiera: 12. september 2023, Mali oder

Tin Grabnar se že od zgodnjih let intenzivno udejstvuje na področju performativnih in uprizoritvenih praks. Polje njegovega zanimanja sega v klasično in tudi alternativno, lutkovno in dokumentarno gledališče. Široko razumevanje gledaliških praks in različnih uprizoritvenih postopkov mu omogoča, da v svojem delu povezuje elemente plesa, improvizacije, sodobnega lutkarstva, magije, performansa in vizualne umetnosti. V zadnjih nekaj letih je skupaj s soustvarjalci za svoje predstave razvijal tudi dramska besedila, v katerih so dialogi pisani neposredno z mislijo na končni učinek uprizoritve in izostritev njene vsebine. V svojih predstavah tematizira sodelovanje, skupnost, skupinsko dinamiko in nemoč. Raziskuje gledališko komunikacijo, preverja širok spekter različnih uprizoritvenih strategij in vzpostavlja skupinski proces nastajanja predstave. Za predstavi Nekje drugje in Tihožitje v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana je prejel številne domače in mednarodne nagrade.
 
Ana Duša je kulturna in pedagoška delavka – dramaturginja, pripovedovalka, prevajalka, besedilopiska in pedagoginja. Je vodja programa Mlado Mladinsko v Slovenskem mladinskem gledališču ter asistentka na 0ddelku za predšolsko vzgojo Pedagoške fakultete UL za področje lutkovnega, gledališkega in filmskega ustvarjanja. Diplomirala je iz primerjalne književnosti na FF UL. Gledališko se je izobraževala na Scuola internazionale di creazione teatrale Helikos v Firencah. Z dramaturgijo ter pisanjem gledaliških besedil in besedil songov se ukvarja od leta 2016, pred tem je bil njen oder predvsem pripovedovalski. Pripovedovati je začela leta 2002 v okviru kolektiva Za 2 groša fantazije na Radiu Študent. Kot pedagoginja se posveča razvoju pedagoških metod z vključevanjem pripovedovanja in fizičnega gledališča. Kot gostujoča predavateljica je sodelovala s Filozofsko fakulteto UL, Pedagoško fakulteto UL in AGRFT UL. V zadnjih letih je večkrat v različnih vlogah sodelovala z LGL.

Avtorja besedila: Tin Grabnar, Ana Duša
Režiser: Tin Grabnar
Avtorica likovne podobe: Eva Mlinar
Scenografka: Sara Slivnik
Avtor glasbe: Mitja Vrhovnik Smrekar
Kostumografka: Tina Bonča
Oblikovalec luči: Gregor Kuhar
Lektorica: Maja Cerar
Lutkovni tehnologinji: Polona Černe, Zala Kalan
Asistentka režiserja: Jana Nunčič
Nastopajo: Miha Arh, Maja Kunšič, Iztok Lužar, Gašper Malnar
Vodja predstave in oblikovalec zvoka: Luka Bernetič
Producentka: Alja Cerar Mihajlović
Lučni vodja: Gregor Kuhar
Scenski tehnik: Kemal Vrabac Kordiš
Vodja delavnic LGL: Zoran Srdić
Izdelava lutk: Polona Černe, Zala Kalan, Olga Milić, Iztok Bobić, Brina Fekonja, Nastja Miheljak, Sangara Perhaj, Laura Krajnc, Katarina Planinc, Klavdija Jeršinovec, Lina Oražem, Iza Ambrožič Simončič
Izdelava scene in rekvizitov: David Klemenčič, ključavničarstvo Uroš Mehle s. p., Mateja Šušteršič, Gregor Kuhar, Artiko podjetje za digitalizacijo podob d.o.o.
Šivanje kostumov: Marjetka Valjavec
Vsa zasedba
Kritike