Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Mala vrla vitezaDramska predstava po motivih slikanice Bjørna Fredrika Rørvika in Alice Lima de Faria, trajanje 50 min

  5+
Foto: Peter Uhan

V gradu sta ostala le dva viteza, saj so vsi ostali odšli na viteški turnir. Prav onadva morata na kraljevi ukaz najti izginulo princesko in jo do večera pripeljati domov. Kralju ne moreta odreči želje, čeprav bi vitez Roženkravt veliko raje v miru občudoval svoje nove škorenjce z leopardjim vzorcem in čeprav je vitez Netresk nesrečen, ker se kar naprej zaletava, spotika in pada. Princesko je zelo verjetno že spet hopsnil zmaj. Odpravita se na drzno pot do zmajevega brloga, kjer najdeta princesko, ki pa noče domov…

Predstava, ki je nastala po pripovedi norveškega pisatelja Bjørna F. Rørvika, spodbuja k iskanju alternativnih rešitev, ki so dobre za vse vpletene. Prikaže, da marsikaj ni tako, kot si mislimo, zato je bolje opustiti predsodke. Na glavo obrača vse, kar gledalec pričakuje od vitezov, kraljev, princesk in zmajev.

V dogovoru z mednarodno agencijo za izvajalske pravice Teaterforlaget Songbird AS - https://www.songbirdagency.no/

Premiera: 19. oktober 2023, Veliki oder

Ivana Djilas, gledališka režiserka za otroke in odrasle, publicistka in še mnogo tega, je diplomirala iz režije na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu, podiplomski študij pa opravila na AGRFT v Ljubljani. Večji del gledališke kariere deluje v slovenskem gledališču, kjer je zrežirala že okrog osemdeset uprizoritev. Za osnovo je jemala sodobna in klasična dramska dela, pa tudi romane, kratke zgodbe, pesmi, slikanice, stripe, kolumne iz časopisov in celo znanstvena besedila. Njene žanrsko različne uprizoritve so pogosto polne prepletanj z lutkovnimi tehnikami, videom in živo glasbo. Za lutkovne uprizoritve, tudi tiste, ki jih je režirala v LGL, je bila večkrat nagrajena. Med drugim je napisala odmeven roman Hiša in z Rožančevo nagrado nagrajeno zbirko avtobiografskih esejističnih zgodb z naslovom A si lahko vsaj enkrat tiho.

Bjørn F. Rørvik (1964) je znan po duhovitem jeziku, šaljivih zgodbah, ki navdušujejo najmlajše, njihove starše in tudi strokovno javnost, zato je za svoja dela že večkrat prejel najvišja norveška priznanja in nagrade.

 

Režiserka in avtorica adaptacije: Ivana Djilas
Po motivih slikanice avtorjev: Bjørn Fredrik Rørvik in Alice Lima de Faria
Prevajalec slikanice: Darko Čuden
Kostumografka: Jelena Proković
Scenografka: Sara Slivnik
Avtor glasbe: Blaž Celarec
Avtor songov: Jani Kovačič
Koreograf: Željko Božič
Avtorica maske: Tina Prpar
Oblikovalec svetlobnih elementov in luči: Igor Remeta
Lektorica: Irena Androjna Mencinger
Asistentka kostumografke: Saša Dragaš
Tehnologija izdelave rekvizitov: Olga Milić
Igrajo:
Kralj in Zmaj: Brane Vižintin
Princeska: Aja Kobe
Vitez Roženkravt: Jan Bučar
Vitez Netresk: Ajda Toman
Silak: Blaž Celarec k. g.
Glasbenika na posnetku: Andraž Polič in Joži Šalej
Vodja predstave in tonski tehnik: Stanko Božanić
Producentka: Alja Cerar Mihajlović
Lučno vodstvo: Kristjan Vidner
Scenski tehnik: Kliment Petkukjeski
Vodja delavnic: Zoran Srdić
Izdelava scenskih elementov in kostumov: Sandra Birjukov, Olga Milić, Marjetka Valjavec, David Klemenčič, Zala Kalan, Iztok Bobić, ključavničarstvo Uroš Mehle s. p., UV d.o.o. Uroš Vovk, Indata
Vsa zasedba
Kritike