Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

V dobrih rokahLutkovna predstava, trajanje 45 min

  3+
Foto: Urška Boljkovac
Mila, glavna junakinja novega slovenskega lutkovnega dramskega besedila, se z očetom in mamo pripelje na obisk k babici, ki ima danes rojstni dan. Ampak – ojoj! – kovček z darili so pozabili na železniški postaji, torto pa doma v hladilniku. Oče in mama se poženeta v lov za pozabljenimi rojstnodnevnimi pritiklinami, Mila pa je prepuščena svoji iznajdljivosti in domišljiji. Sklene, da bo torto spekla sama, in pustolovščina se začne. Knjiga receptov, padec z jablane v naročje dedkovih spominov, obisk glasnega kokošnjaka, temačne podstrehe in starega čebelnjaka so zabavne postaje na Milini poti do sladkega cilja. In hkrati priložnosti za raziskovanje okolja, narave, družbe, spominov.

Lutkovno predstavo z ročnimi lutkami za najmlajše je ustvarila mednarodna ekipa ustvarjalcev. Besedilo, ki ga je za to priložnost napisala Jera Ivanc, je režiral Jakub Maksymov, večkrat nagrajeni lutkovni režiser iz Češke. Likovno podobo podpisuje Jakub Šulik iz Slovaške. Glasbo, ki jo igralci in igralke izvajajo v živo, je zložil srbski skladatelj in glasbenik Lazar Novkov.


Premiera: 7. marec 2024, Oder pod zvezdami LGL

Jera Ivanc, dramatičarka, dramaturginja in prevajalka, je diplomirala na oddelku za klasično filologijo FF UL. Dramski debi (Perzej, 2003) je doživela v LGL, ki ga je pozneje (2010–13) tudi umetniško vodila. Njeni prevodi, zlasti grških in rimskih tragedij, in njeni teksti, zlasti glasbene komedije, lutkovne igre in dela za otroke in mlade, so redni gostje slovenskih gledaliških odrov. Leta 2023 je prejela nagrado Marko Slodnjak (ZDUS) in Pengovovo listino (UNIMA), leta 2022 je bila s komedijo #punceinpolpunce (SNG Drama Ljubljana) nominirana za nagrado Slavka Gruma, uprizoritev komedije Prevare (MGL) pa je leta 2015 triumfirala na dnevih komedije v Celju.

 Jakub Maksymov je češki režiser ter občasni dramatik in performer. Ustvarja predvsem sodobno lutkovno gledališče in predmetno gledališče. Predmetno gledališče je tudi glavna tema njegovega doktorskega raziskovanja na Akademiji za uprizoritvene umetnosti v Pragi. Njegov prvi pomembnejši projekt je bil lutkovni film z naslovom Tisoč ducatov, ki je nastal leta 2016 po kratkih zgodbah Jacka Londona in je bil nagrajen z več nagradami na več mednarodnih festivalih. Leta 2020 je prejel nagrado gledaliških kritikov v kategoriji talent leta. Njegov projekt Na vukovom tragu, ki je nastal v srbskem gledališču Pozorište Mladih, je bil leta 2021 izbran v program svetovnega kongresa ASSITEJ v Tokiu. Sodeloval je z več gledališči in neodvisnimi skupinami na Češkem, Slovaškem, v Nemčiji, Srbiji, Bosni in Hercegovini ter Severni Makedoniji in njegove predstave so prejele več festivalskih nagrad.

Jakub Šulík je slovaški scenograf in oblikovalec lutk ter multimedijski umetnik, ki živi v Pragi. Med študijem je na Akademiji za igralsko umetnost v Pragi s sošolci ustanovil neodvisno lutkovno gledališko skupino FRAS. Njihova najpomembnejša projekta sta The smallest of the Sami in Honeymaker. Sodeloval je tudi z več češkimi institucionalnimi gledališči: gledališčem Divadlo, gledališčem Husa na Provázku, gledališčem Bajka, gledališčem Drak idr.

Lazar Novkov je srbski skladatelj in glasbenik. Rojen je bil v Novem Sadu, kjer je tudi študiral in trenutno živi ter dela. Kot harmonikar in klaviaturist nastopa z različnimi glasbenimi skupinami. Je tudi ustanovitelj instrumentalne post-jazzovske zasedbe Frame Orchestra, ki igra njegovo avtorsko glasbo. Z njo je posnel tri albume in nastopal po Evropi. Ukvarja se tudi s skladanjem scenske glasbe. Sodeloval je s številnimi gledališči na prostorih nekdanje Jugoslavije in na Slovaškem. Jakuba Maksymova je prvič srečal na vajah predstave Na vukovem tragu. Predstava V dobrih rokah bo njuno enajsto sodelovanje.

Avtorica besedila: Jera Ivanc
Režiser: Jakub Maksymov
Dramaturginja: Jera Ivanc
Avtor likovne podobe in scenograf: Jakub Šulík
Avtor glasbe in korepetitor: Lazar Novkov
Oblikovalca zvoka: Lazar Novkov, Damir Radončić
Lektorica: Irena Androjna Mencinger
Oblikovalec svetlobe: Gregor Kuhar
Asistentka režije: Matilda Fatur
Lutkovni tehnolog: Zoran Srdić
Nastopajo: Lovro Finžgar, Polonca Kores, Martina Maurič Lazar, Filip Šebšajevič k. g.
Vodja predstave in tonski mojster: Stanko Božanić
Produventka: Alja Cerar Mihajlović
Lučni vodja: Gregor Kuhar
Scenski tehnik: Tadej Kovačič
Vodja delavnic LGL: Zoran Srdić
Izdelava lutk, scene, scenskih elementov in rekvizitov: Sandra Birjukov, Marjetka Valjavec, Olga Milić, David Klemenčič, Jože Lašič, Uroš Mehle
Vsa zasedba
Kritike