Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Mali nauki čudenjaSenčna predstava, trajanje 45 min

  11+
Ilustracija: Eva Jera Hanžek
Uprizoritev nam predstavi svet skozi pogled na svet ameriške biologinje in zoologinje Rachel Carson, ki je ena od ključnih oseb za vzpostavitev okoljevarstvenega gibanja po svetu. Predstava prepleta tako na njeno življenjsko zgodbo, kot njene revolucionarne ideje.

»Bolj, ko se osredotočimo na čudesa in se čudimo svetu okrog nas, manj užitka vidimo v uničevanju le-tega.«

V predstavi uporabljena besedila so nastala prav za to uprizoritev, a so večinoma inspirirana iz Carsoninih knjig, pisem in javnih govorov in napisana na novo. Močno navdihnjeni z njenimi mislimi in njenim delom se bodo ustvarjalci predstave med drugim spraševali o konceptu osebne odgovornosti v povezavi s posledicami klimatskih sprememb, ki možno zadevajo in prizadenejo vsakega od nas.

Predstava je namenjen mladim in starejšim, saj obravnava temo našega odnosa do narave in kako je ta odnos mogoče ponovno vzpostaviti danes. Soustvarjalci uprizoritve izhajajo iz tistega občutka »čudenja«, katerega neizčrpna zagovornica je bila Rachel Carson. Samo na ta način, je menila predhodnica aktivistov v današnjih okoljevarstvenih gibanjih, lahko zgradimo novo zavedanje o našem bivanju v svetu in o svetu samem ter si skupaj predstavljamo drugačno prihodnost.

Mali nauki čudenja ni biografska uprizoritev o Rachel Carson, gre predvsem za predstavo, kjer se trenutki njenega življenja ter znanstvena in družbena razmišljanja združijo v pričevanje o drugačnem, a možnem pristopu do sveta in narave. 


Premiera: februar 2025, Mali oder LGL
Avtorja besedila: Enrica Carini, Fabrizio Montecchi
Režiser: Fabrizio Montecchi
Asistentka režiserja: Enrica Carini
Avtor likovne podobe: Fabrizio Montecchi
Avtorica video animacije: Giada Fuccelli
Oblikovalka svetlobe: Maša Avsec
Lektorica: Irena Androjna Mencinger
Nastopa: Asja Kahrimanović
Vsa zasedba
Kritike