Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

GugalnicaPriredba marionetne predstave v režiji Edija Majarona iz leta 1978, trajanje 45 min

  3+
Ilustracija: Eva Jera Hanžek
V letu 2025 bomo na program uvrstili »lutkotečno« predstavo Gugalnica, ki je nastala konec sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Osnova zanjo je bilo znano besedilo Franeta Puntarja, ki ga je z likovno podobo hrvaškega mostra Zlatka Boureka, režiral legendarni lutkovni režiser Edi Majaron. Pod režijo posodobljene priredbe se podpisuje Brane Vižintin.
V programskem sklopu Lutkoteka oživljamo najstarejše lutkovne predstave, ki so še posebej navdušile občinstvo in zaznamovale gledališki spomin v LGL in širše. Med lutkotečne predstave uvrščamo osvežene in obnovljene stare uprizoritve, priredbe legendarnih predstav in nove interpretacije, ki jim je skupno spoštovanje avtorjev izvornih stvaritev. Nekatere na odru vztrajajo že desetletja, druge se vračajo v novi podobi in spremljajo odraščanje novih ljubiteljev lutkovne umetnosti in predstavljajo dragoceni del slovenske lutkovne preteklosti. 

Premiera: marec 2025, Veliki oder LGL

Edi Majaron je legendarni slovenski lutkovni režiser rojen 1940 v Ljubljani. Diplomiral je iz violončela na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je končal tudi podiplomski študij. Študijsko izpopolnjevanje na podiplomski stopnji je zaključil na Akademiji lepih umetnosti AMU v Pragi. Režiral je čez 80 predstav v različnih profesionalnih lutkovnih gledališčih v Sloveniji, Srbiji, Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem, Poljskem, Belorusiji in Italiji. Režiral je besedila od Aristofana in Shakespeara do sodobnih pomembnih slovenskih avtorjev, tako predstave za odrasle, kot za otroke, mnoge so po strogi selekciji gostovale na številnih pomembnih mednarodnih festivalih – Charleville-Mézieres, Bielsko-BiaŁa, Minsk, Cervia, Perugia, Bochum, Magdeburg, Toronto, Dordrecht, Tolosa, Segovia, Barcelona, Silkeborg, PIF-Zagreb, Festival otroka v Šibeniku, Bugojno, Jeruzalem, Tokyo, Jokohama, Teheran, in vrsta drugih. Njegove predstave so prepoznavne po humanem sporočilu. Posebnost Majaronovih predstav je, da kot profesionalni glasbenik vselej zna uravnotežiti glasbeno govorico z ritmom animacije, glasba pa postane del dramaturgije.

Zlatko Bourek je bil slikar, kostumograf in scenograf. Bil je član Hrvaške akademije znanosti in umetnosti. Rodil se je 4. septembra 1929 v Slavonski Požegi. Leta 1955 je diplomiral na Akademiji za uporabno umetnost v Zagrebu in sodi med ustanovitelje zagrebške šole risanega filma. Ukvarjal se je s karikaturo, ilustracijo in grafiko, pri ustvarjanju kostumov in scen je uporabljal kovino in tekstil. V Sloveniji je sodeloval z Lutkovnim gledališčem Ljubljana kot režiser, avtor lutk, scene in likovne podobe, s Cankarjevim domom in s Freyer teatrom; scenografsko in kostumografsko je opremil predstave tudi v drugih slovenskih gledališčih. Leta 2013 je prejel tudi Klemenčičevo nagrado, ki jo podeljuje slovenska UNIMA.

Brane Vižintin je lutkovni umetnik, igralec in animator Lutkovnega gledališča Ljubljana, dobitnik številnih mednarodnih in slovenskih nagrad, med drugim Župančičeve nagrade ter eden največjih mojstrov lutkovne animacije pri nas.


Avtor besedila: Frane Puntar
Avtor likovne podobe: Zlatko Bourek
Režiser originalne predstave: Edi Majaron
Režiser osvežene priredbe in soavtor priredbe besedila: Brane Vižintin
Dramaturginja in soavtorica priredbe besedila: Jera Ivanc
Lektorica: Irena Androjna Mencinger
Asistentka dramaturginje: Flores Oven
Nastopajo: Voranc Boh, Ana Hribar, Polonca Kores, Martin Mlakar, Matevž Müller, Boštjan Sever k. g., Nika Manevski k. g.
Vsa zasedba
Kritike