Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Kitov popekUlična predstava za tri igralce, kita/ro, metlo in občinstvo, trajanje 60 min

  5+
Ilustracija: Eva Jera Hanžek
V svetu mitoloških in pravljičnih bitij se godijo velike spremembe, še zlasti med tistimi, ki so še nedavno veljali za zlobne(že): zle čarovnice so postale priljudne in zabavne; okrutni velikani so postali prijazni; krvoločni vampirji so se spremenili v strastne ljubimce in živijo v romantičnih predstavah sodobnih najstnikov. Je to odsev sprememb v sodobni družbi?

Že tisočletja ljudje pripovedujemo zgodbe. Z metaforami odgovarjamo tam, kjer ni mogoče zadeti naravnost, z vsakdanjo govorico. Miti z vseh strani neba ponujajo odgovore. Ne dogmatičnih ali dokončnih, temveč takšne, ki kot poetične zagonetke burijo domišljijo in porajajo nova vprašanja. So starodavni miti danes še aktualni? Kaj nam o nas samih govorijo sodobne reinterpretacije starih zgodb, pravljičnih bitji in situacij?

Avtorica koncepta in režiserka uprizoritve je inspirirana s knjigami in predavanji dveh svetovno znanih mitologov Josepha Campbella in Micheala Meadeja, kot tudi s poezijo "mističnih" pesnikov Williama Blaka, Walta Whitmana in Alojza Gradnika. Prek omenjeni bood soustvarjalci preizpraševali in obujali vlogo mita – pripovedovanja in uprizarjanja zgodb – v življenju sodobnega človeka in sodobnih skupnosti.

Predstava, ki bo izvajana na prostem, bo odpirala živ dialog o relevantnosti mitoloških vsebin za današnji čas. Spodbujala bo mišljenje z metaforami in s tem približevanje skrivnostim, ki jih ni moč v popolnosti zaobjeti z razumom. Otroke bo podpirala pri sprejemanju drugačnosti v svetu mnogoterih mnenj, kultur in identitet.

Uprizoritev bo tako otroško kot odraslo publiko držala v napetosti s pomočjo dveh nasprotujočih si atmosfer: poetične in povsem vsakdanje – ki se bosta med seboj prepletali, se stopnjujoče, v vse krajših intervalih izmenjavali in se proti koncu predstave združili. Raznorodna ekipa nastopajočih pa bo s pomočjo pripovedovanja, gledališke improvizacije in verbalne interakcije ter elementov fizičnega gledališča, mask, lutkovne animacije in žive glasbe publiko pripeljala do končne točke in jih povabila v zgodbo, v območje mitskega. Tako bodo (mladi) gledalci izkusil predstavo kot igro in se na koncu še sami zlili z njo.


Premiera: maj 2025, na trgih Ljubljane
Avtorica koncepta in režiserka: Vida Cerkvenik Bren
Dramaturg: Jurij Bobič
Avtorica likovne podobe: Larisa Kazić
Avtor glasbe: Filip Šebšajevič
Avtorica besedil songov: Sanja Žmavc
Lektorica: Maja Cerar
Nastopajo: Ajda Toman, Jure Lajovic, Filip Šebšajević k. g.
Vsa zasedba
Kritike