Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

GoraLutkovna predstava, trajanje 40 min

  6+
Ilustracija: Eva Jera Hanžek
Gora je lutkovna predstava, ki mitsko zgodbo o nastanku mesta Nova Gorica oziroma mest Nova Gorica in Gorica predstavi skozi optiko cikličnosti življenja in bivanja.

V središču zgodbe, ki se odvija na pokopališču, je majhna velikanka po imenu Gora. Ta je tako majhna, da se lahko sporazumeva z ljudmi, ki jih sicer ostali velikani sploh ne vidijo. Med Goro in ljudmi se skuje nenavadno zavezništvo, ki preseže ovire med svetovoma. A ko postane obstoj doline, v kateri živijo ljudje, ogrožen, se Gora žrtvuje — da bi zaščitila ljudi, postane eno z naravo, na gori, ki služi kot spomin nanjo, pa vzklijeta mesto in cvetje.

Likovna podoba Eneja Gala, ki bo ustvaril maske in lutke za predstavo, se inspirira pri samih začetkih lutkarstva, ko so t. i. »svečeniške lutke« iz pred-antičnih časov utelešale božanstva in spremljale socialne ali verske rituale. Tako se bo predstava poigravala z dimenzijami pri reprezentaciji mitoloških bitji in ljudi.

Predstavo režira Giulio Settimo, priznani italijanski lutkovni režiser, ki se bo s projektom Gora v Sloveniji predstavil prvič.

Dramaturginja predstave je Tajda Lipicer, ki preko raziskave zgodovine sestrskih mest Nova Gorica in Gorica in v sodelovanju z režiserjem stvarna dejstva uporablja za inspiracijo pri ustvarjanju fiktivnega ustanovitvenega mita nastanka mesta.


Premiera: junij 2025, Veliki oder LGL
Avtorja besedila: Tajda Lipicer, Giulio Settimo
Režiser: Giulio Settimo
Dramaturginja: Tajda Lipicer
Avtor likovne podobe: Enej Gala
Lektorica: Maja Cerar
Asistent režije: Jernej Potočan
Nastopata: Aja Kobe, Martin Mlakar
Vsa zasedba
Kritike