Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Medvedek PuReciklirana lutkovna predstava, trajanje 35 min

  3+
Ilustracija: Eva Jera Hanžek
Lutkovna predstava Medvedek Pu bo nastala skozi reciklažo, in sicer z recikliranimi lutkami iz fundusa LGL, ki niso bile uporabljene v preteklih predstavah LGL. Gre za režijski lutkovni prvenec Benjamina Zajca (sicer hišnega dramaturga LGL) v sklopu programskega sklopa BiTeater. Uprizoritev po znameniti predlogi A. A. Milneja bo poudarila perspektivo oslička Sivčka in spregovorila predvsem o gradnji zaupanja. Predstava se bo odmaknila od popularne likovne podobe, skozi katero navadno uzremo Pu-ja in njegove prijatelje.

Medved Pu, zbirka zgodb mojstra A. A. Milna, je nedvomno eno najbolj znanih literarnih del za otroke, ki s svojim brezčasnimi sporočili o prijateljstvu in ljubezni odmeva med generacijami in vedno znova presega starostne in časovne meje. Navdih za te očarljive zgodbe je Milne dobil od svojega sina Christopherja Robina, čigar (stare) igrače so mu zlužile kot navdih za snovanje prikupnih likov, ki živijo v Stoletni hosti. Uprizoritev Medvedek Pu sledi pustolovščinam glavnih junakov zgodb, pri čemer si za protagonista vzame oslička Sivčka, ki v svojem žalostnem pribežališču počasi spoznava moč prijateljstva in domišljije. 

Tako kot je Milne za snovanje svojih likov uporabil stare igrače v svoji hiši, bo tudi ustvarjalna ekipa za gledališko oživitev uporabila stare lutke, ki smo jih v LGL v dolgih letih delovanja izdelali, a zaradi takšnih in drugačnih razlogov (še) nismo uporabili na odru. Tako bo šlo za nekakšno reciklirano uprizoritev, v kateri se bodo skozi kontekst zgodb o Sivčku in Puju srečale odprašene lutke naših fundusov in skladišč. 

Premiera: oktober 2024, Mali oder LGL

Benjamin Zajc (1997) je dramaturg, kritik in performer. Leta 2022 je na AGRFT magistriral iz dramaturgije in scenskih umetnosti ter se zaposlil v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Svoje praktično dramaturško udejstvovanje usmerja predvsem v lutkovno produkcijo in avtorske performanse. Razmišljanja o scenski umetnosti objavlja v različnih strokovnih revijah, zbornikih in gledaliških listih, kritike je objavljal tudi na različnih spletnih portalih, trenutno pa so objavljene v dnevnem časopisu Delo. Leta 2021 je pri založbi MC Kotlovnica v knjižni izdaji izšel njegov dramski triptih Poslednji let čebel. 

BiTeater je dolgoletni programski sklop Lutkovnega gledališča Ljubljana, ki je skozi leta delno menjaval svoj fokus, a bil ves čas zastavljen kot platforma za mlade gledališke ustvarjalce in jim ponujal možnosti za avtorski razvoj in kreativno ustvarjanje. Tudi v prihodnjem letu bo tako, le da bodo uprizoritve BiTeatra bolj fokusirano koreninile predvsem v lutkovnem mediju, ki pa ga v LGL  dojemamo v najširših možnih oblikah in idejah. Uprizoritve nastajajoče v sklopu programskega sklopa BiTeater bodo tudi v prihodnje zasnovane kot solo projekti oziroma uprizoritve z malim številom nastopajočih, ki pa so osrediščene v osrednji avtorski osebi mladega gledališčnika, ki je idejni vodja in (velikokrat) hkrati tudi nastopajoči v uprizoritvi. Ni pa nujno. BiTeater je programski sklop, ki spodbuja prihajajočo generacijo gledališčnikov, da vstopijo v svet lutk in lutkovnega in v lutkovni uprizoritvi poiščejo lasten avtorski (režijski, igralski, likovni, kostumografski, scenografski, dramaturški …) lutkovni izraz. BiTeater bo še naprej domoval na tradicionalnih lokacijah: na svojem »matičnem« odru v Kulturnici na Židovski stezi 1, ki jo LGL že leta vidi kot kreativni prostor za gledališko eksperimentiranje, in v Tunelu Lutkovnega gledališča Ljubljana, ki zaradi svoje prostorske specifike (prostor se nahaja v predoru pod ljubljanskim gradom) ponuja raznotere možnosti za iskanje novih načinov uprizarjanja na področju (lutkovnega) gledališča. Hkrati pa ga bomo v letu 2024 skušali razširiti še na Mali oder LGL.

Avtor prevoda in dramatizacije po motivih A. A. Milneja in režiser: Benjamin Zajc
Dramaturginja: Tajda Lipicer
Lutkovni tehnolog in avtor scenske zasnove: Iztok Bobič
Izvajalka glasbe na posnetku: Polonca Kores
Oblikovalka luči: Maša Avsec
Lektorica: Maja Cerar
Asistentka lektorice: Tjaša Pirnar
Nastopa: Gašper Malnar
Vsa zasedba
Kritike