Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

TransportLutkovna predstava, trajanje 60 min

  12+
Ilustracija: Eva Jera Hanžek
Transport je ena od šestih predstav Tina Grabnarja, ki v večjem mednarodnem projektu koprodukcijsko povezuje šest gledališč iz petih držav. Režiser Grabnar bo v sezoni 2024/25 v šestih različnih gledališčih režiral šest povezanih avtorskih predstav, ki se bodo med seboj vsebinsko, dramaturško in likovno prepletale. Vsaka bo svoja samostojna celota, skupaj pa bodo v različnih kombinacijah tvorile nove celote. Vsem je skupna problematika transporta in kako le-ta vpliva na naša življenja in naš planet.

Transport bo predstava, ki jo bo Tin Grabnar režiral v »negledališkem« Projektnem prostoru LGL, ki ga večkrat kot za predstave uporabljamo za vaje. V njem bo ekipa postavila mizi podobno platformo, na kateri bo v tehniki miniaturnih figuric in scenografije a la »mini mundus« uprizorila zgodbo, ki jo bosta odigrali in animirali dve igralki-animatorki. Postavitev, ki si jo je ustvarjalna ekipa zamislila je minimalistično zastavljena. Predstava bo izrazito gostovalna, saj bo samozadostna in primerna za v negledališke prostore, kot so šolski razredi ipd.. Publika bo razporejena v krogu okrog prizorišča dogajanja (dvignjene mize ali plošče), ki predstavlja osrednjo igralno površino.

Premiera: november 2024, Projektni prostor LGL

Tin Grabnar se že od zgodnjih let intenzivno udejstvuje na področju performativnih in uprizoritvenih praks. Polje njegovega zanimanja sega v klasično in tudi alternativno, lutkovno in dokumentarno gledališče. Široko razumevanje gledaliških praks in različnih uprizoritvenih postopkov mu omogoča, da v svojem delu povezuje elemente plesa, improvizacije, sodobnega lutkarstva, magije, performansa in vizualne umetnosti. V zadnjih nekaj letih je skupaj s soustvarjalci za svoje predstave razvijal tudi dramska besedila, v katerih so dialogi pisani neposredno z mislijo na končni učinek uprizoritve in izostritev njene vsebine. V svojih predstavah tematizira sodelovanje, skupnost, skupinsko dinamiko in nemoč. Raziskuje gledališko komunikacijo, preverja širok spekter različnih uprizoritvenih strategij in vzpostavlja skupinski proces nastajanja predstave. Za predstavi Nekje drugje in Tihožitje v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana je prejel številne domače in mednarodne nagrade.

Režiser: Tin Grabnar
Dramaturginja: Urša Majcen
Avtorica likovne podobe in scenografka: Sara Slivnik
Kostumografka: Tina Bonča
Avtorica zvoka in glasbe: Mateja Starič
Oblikovalec luči: Gregor Kuhar
Lektorica: Irena Androjna Mencinger
Nastopata: Aja Kobe, Ajda Toman
Vsa zasedba
Kritike