Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Hiša iz pločevineLutkovna predstava inspirirana z zgodbo Magnusa Millsa, trajanje 45 min

  6+
Ilustracija: Eva Jera Hanžek
Zgodbo »Trije, ki si želijo h kralju« Magnusa Millsa je ustvarjalna ekipa vzela za izhodiščno točko, s katere se z glavnim junakom, raziskovalcem Gregorjem odpravljajo na lutkovno popotovanje po čustvenih pokrajinah raziskovalčevega srca.

»Je pomembnejše poslušati druge ali svoje srce?«

Raziskovalec Gregor na svojem potovanju po puščavi naleti na zapuščeno pločevinasto hišo. Hiša je zanemarjena, skoraj da uničena in zapuščena, a se vanjo vseeno vseli. Čeprav življenje v puščavi zanj predstavlja velik izziv, je Gregor srečen v svojem novem domu. Domovanje si skromno opremi in si s tem zgradi svoj svet, v katerem veljajo le njegova pravila.

Njegovi sosedje, ki se z njegovim načinom življenja ne strinjajo, ga sprašujejo: kako je lahko zadovoljen s takšnim domom, s takšnim načinom življenja? Gregor začne dvomiti v svoje odločitve. Sprašuje se, če je res srečen. Pojavi se tudi prijateljica Maja, ki ga, tako kot sosedje, želi spremeniti, prepričati ...

Gregor navsezadnje podleže pritiskom drugih, sprejme njihova mnenja in jim sledi. Bo Gregorja nova pot res vodila na lepše? Bo res bolj srečen?

Lutkovna predstava, ki jo bodo ustvarjali z grajenjem vizualnih in zvočnih pokrajin, bo v režiji mlade režiserke Jane Nunčič, del eksperimentalnega programskega sklopa BiTeater, ki prihajajočim in vzpenjajočim se lutkovnim umetnikom omogoča raziskovanje širin in globin sodobnega lutkovnega gledališča.

Premiera: januar 2025, Kulturnica LGL


BiTeater je dolgoletni programski sklop Lutkovnega gledališča Ljubljana, ki je skozi leta delno menjaval svoj fokus, a bil ves čas zastavljen kot platforma za mlade gledališke ustvarjalce in jim ponujal možnosti za avtorski razvoj in kreativno ustvarjanje. Tudi v prihodnjem letu bo tako, le da bodo uprizoritve BiTeatra bolj fokusirano koreninile predvsem v lutkovnem mediju, ki pa ga v LGL  dojemamo v najširših možnih oblikah in idejah. Uprizoritve nastajajoče v sklopu programskega sklopa BiTeater bodo tudi v prihodnje zasnovane kot solo projekti oziroma uprizoritve z malim številom nastopajočih, ki pa so osrediščene v osrednji avtorski osebi mladega gledališčnika, ki je idejni vodja in (velikokrat) hkrati tudi nastopajoči v uprizoritvi. Ni pa nujno. BiTeater je programski sklop, ki spodbuja prihajajočo generacijo gledališčnikov, da vstopijo v svet lutk in lutkovnega in v lutkovni uprizoritvi poiščejo lasten avtorski (režijski, igralski, likovni, kostumografski, scenografski, dramaturški …) lutkovni izraz. BiTeater bo še naprej domoval na tradicionalnih lokacijah: na svojem »matičnem« odru v Kulturnici na Židovski stezi 1, ki jo LGL že leta vidi kot kreativni prostor za gledališko eksperimentiranje, in v Tunelu Lutkovnega gledališča Ljubljana, ki zaradi svoje prostorske specifike (prostor se nahaja v predoru pod ljubljanskim gradom) ponuja raznotere možnosti za iskanje novih načinov uprizarjanja na področju (lutkovnega) gledališča. Hkrati pa ga bomo v letu 2024 skušali razširiti še na Mali oder LGL.

Režiserka: Jana Nunčič
Dramaturg: Domen Šuman
Avtorica likovne podobe in scenografka: Larisa Kazić
Avtor zvočnih pokrajin: Luan Gonçalves
Oblikovalec luči: Gregor Kuhar
Lektorica: Maja Cerar
Nastopata: Lovro Finžgar, Zala Ana Štiglic
Vsa zasedba
Kritike