Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Balerina, balerinaFestivalska premiera v koprodukciji z Le Tas de Sable - Ches Panses Vertes (Francija), trajanje 45 min

  10+
Lutkovno predstavo po romanu Marka Sosiča Balerina, Balerina bo režirala mlada nagrajevana litvanska režiserka Jūratė Trimakaitė. Predstava nastaja v francoski produkciji, LGL pa bo koprodukcijsko sodeloval pri slovenski verziji predstave, ki bo premierno uprizorjena na 17. mednarodnem bienalnem festivalu sodobne lutkovne umetnosti Lutke.

Publika bo predstavo spremljala s slušalkami, skozi katere bosta v posebni zvočni tehniki predvajana zvok in besedilo predstave. Člani igralskega ansambla LGL bodo v slovenski različici, ki bo posneta na vajah junija 2024 v LGL, posodili svoje glasove likom predstave, ki jih bodo na odru (nemo) interpretirali francoski animatorji.

Zgodba govori o mladi Slovenki iz okolice Trsta, ki opazuje vsakdanje življenje svoje skromne družine v Italiji v 60. letih 20. stoletja. Glavna oseba je duševno prizadet otrok, ki ne govori, a ji avtor romana in tudi nastajajoča predstava posodi glas, tako da lahko slišimo njene misli. 

Balerina, Balerina je predstava, ki bo s poetičnim jezikom glavne protagonistke Balerine nenavadno pogledala na svet okoli nas. Njen pogled »krog sebe« je prežet s preprostostjo, ki pa se bralca globoko dotakne (na primer: večjim dogodkom, kot je pristanek človeka na Luni, daje enako velik pomen kot rojstnemu dnevu). Skozi njene oči odkrivamo življenja njenih bližnjih, njihove poglede nanjo, njihovo ljubezen do nje, njen svet … In Balerina ne obsoja, le čuti, se pogosto sprašuje in veliko posluša druge.

Premiera: september 2024, Šentjakobski oder LGL

Marko Sosič (1958–2021) je bil tržaški režiser in pisatelj. Režiral je v različnih slovenskih in italijanskih gledališčih ter za televizijo. Kratko prozo je začel objavljati v Sodobnosti in Mladju. Bil je umetniški vodja SNG Nova Gorica in umetniški vodja in ravnatelj Slovenskega Stalnega gledališča v Trstu ter selektor festivalov Borštnikovo srečanje in Teden slovenske drame. Je avtor in režiser vrste radijskih iger, ki jih je posnel za slovenski radio v Trstu. Znan je tudi po svojih proznih delih. Objavil je zbirko novelet Rosa na steklu,  avtobiografsko gledališko kroniko Tisoč dni, dvesto noči, kratki roman Balerina, Balerina, ki se je uvrstil med finaliste za Kresnikovo nagrado, ter roman Tito, amor mijo. Z zadnjim je bil med nominiranci za Nagrado Prešernovega sklada in se uvrstil med finaliste za Kresnikovo nagrado. Zbirka kratkih zgod Iz zemlje in sanj je bila nominirana za najboljšo knjigo leta ter uvrščena v ožji izbor za nagrado Fabula 2012. Med drugim je prejel Zlati paličici za režijo predstav za otroke, nagrado vstajenje za kratki roman Balerina, Balerina, ki je prejel tudi posebno priznanje Umberto Saba in prvo nagrado Città di Salò 2005. Slovenski Pen Club je leta 2007 predlagal njegov roman Balerina, Balerina za mednarodno nagrado Strega europeo.

Jūratė Trimakaitė je vsestranska ustvarjalka lutkovnega gledališča iz Litve. Študirala je lutkarstvo na Litovski akademiji za glasbo in gledališče, kjer je leta 2010 diplomirala, leta 2013 pa magistrirala. Med letoma 2011 in 2014 je študirala na Nacionalni šoli za visokošolsko izobraževanje na področju lutkovne umetnosti (École Supérieure Nationale des Arts de la Marionnette) v Charleville-Mézières (Francija). Od leta 2015 kot neodvisna lutkarica in režiserka sodeluje s skupinami, kot so Les Enfants Sauvages, Eun Young Kim Pernelle & Co, Collectif 23H50, Compagnie ZA, Collectif MA-THEA, in igra v predstavah Centre de créations pour l 'enfance. Od leta 2016 poučuje lutkarstvo na Univerzi Picardy Jules Verne, Fakulteti za gledališče in film, v Amiensu v Franciji. V zadnjih letih je bila med drugim odmevna njena režija predstave Račka, smrt in tulipan v Vilenskem gledališču »Lėlė« iz Vilne, za katero je prejela več nagrad. Leta 2018 je Jūratė Trimakaitėpostala pridruženi umetnik pri Tas de Sable – Ches Panses Vertes in začela delati na novi francosko-litovski stvaritvi z naslovom Pièges.

Avtor: po motivih Marka Sosiča
Režiserka: Jūratė Trimakaitė
Svetovalca: Joana Norvide, Coralie Maniez
Avtorica likovne podobe: Cerise Guyon
Oblikovalec luči: Félix Bataillou
Režiser zvoka: Bastien Varigault
Asistentka režije slovenske verzije: Mateja Bizjak Petit
Zasedba na odru: Coralie Brugier k. g., Jimmy Lemos k. g., Gisèle Torterolo k. g.
Zasedba na zvočnem posnetku: Nina Ivanič, Polonca Kores, Rok Kunaver, Jernej Kuntner, Matevž Müller, Ajda Toman
Vsa zasedba
Kritike