Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

TurlututuMiniaturka iz kovčka, trajanje 35 min

  2+
Turlututu, foto: Urška Boljkovac
Lutkovna miniaturka iz kovčka za najmlajše (2+) temelji na dogodivščinah Turlututuja, lika, ki ga že več let razvija priznani francoski ilustrator in avtor Hervé Tullet. Turlututu je živahen, dinamičen, navihan in prisrčen lik, ki iz slikanice prestopi na oder in se takoj izgubi. Na poti iskanja se gledalci znajdejo v domišljijskem svetu, kjer se začnejo dogajati čudežne gledališke stvari. Otroci postanejo aktivni akterji predstave, v kateri z režijskimi, interpretacijskimi in tehničnimi domislicami zaživi lutkovnost v vsej svoji razsežnosti.
"Turlututuja ni. Padel je iz knjige in se izgubil. Kako ga najti, ko pa je Turlututu lahko manjši od bolhe ali pa višji od cerkvenega zvonika? Kako ga iskati, če ob pravih čudežnih besedah v trenutku spremeni barvo, odleti v vesolje ali pa preprosto izgine? Kako? Lahko. Postanimo Turlututu! In ga ujemimo."


O AVTORJIH

Hervé Tullet je eden najbolj priljubljenih francoskih avtorjev in ilustratorjev. Je dobitnik več knjižnih nagrad. Njegove slikanice so prevedene v več kot 25 jezikov. Zanje je značilno, da niso namenjene zgolj branju, temveč spadajo med interaktivne igrive knjižice z močno prepoznavno likovnostjo, pri katerih morajo najmlajši bralci ustvarjalno sodelovati s tipanjem, pihanjem, premikanjem, tresenjem, obračanjem … Takšna je tudi zbirka slikanic z naslovom Turlututu, o knjižnem liku, ki ga je avtor razvijal več let. Junak bo iz slikanic prvič prestopil na lutkovni oder prav v predstavi režiserja Matije Solceta.

Matija Solce (1981) je potujoči lutkar, igralec, glasbenik in režiser, ki končuje doktorski študij na praški akademiji DAMU. S svojimi predstavami iz kovčka ter harmoniko je že nekajkrat obšel svet ter igral za najrazličnejše občestvo. V svojih delih pojem »lutkovno gledališče« širi na pojem »gledališče subjekta«. Lutka je v tem primeru lahko objekt, lahko je zvok, igralec, lahko je gledalec, gib ali v končni fazi – lutka sama.

Premiera: 15.11.2013
Lutkovno gledališče Ljubljana in Centre de Créations pour l'Enfance Tinqueux (FR)
Avtor: Hervé Tullet
Režiser: Matija Solce
Dramaturgija: Mateja Bizjak Petit
Oblikovalec svetlobe: Matija Solce
Nastopa: Maja Kunšič / Juliette Moreau
Producentka: Ana Rokvić Pinterič
Vodja predstave in oblikovalec zvoka: Lojze Sedovnik
Lučni mojster: Matej Vidic
Scenski tehnik: Slobodan Ilić
Izdelava lutk in scene: Sylvain Moreau, Iztok Bobić, Sandra Birjukov, Polona Černe, Larisa Kazić, Zoran Srdić
Vsa zasedba
Kritike