Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Tajno društvo PGCDramska predstava, trajanje 80 min

  8+
Tajno društvo PGC, Foto: Urška Boljkovac
Tajno društvo PGC je legendarno zimzeleno besedilo, otroška klasika. Nastalo je leta 1958 izpod peresa slovenskega pisatelja Antona Ingoliča, enega prvih avtorjev, ki je po vojni črpal iz resničnega življenja mladih in v njihovih nevsakdanjih dogodivščinah obravnaval njihove probleme. S priljubljenim in znamenitim tajnim društvom Pingoclavulusom oziroma krajše PGC-jem so odraščale različne generacije otrok, prvič pa je Tajno društvo PGC v sodobni interpretaciji zaživelo tudi na našem odru.
Ingolič je svojo zgodbo pisal v začetku socialistične epohe, naša zgodba v priredbi Nebojše Popa Tasića pa se dogaja ob njenem koncu, v osemdestih letih. Otroško nedolžnost je Tasić zamenjal z otroško angažiranostjo. Ingoličevi otroci so z oglasnih desk kradli in zbirali risalne žebljičke, otroci v naši predstavi pa stopijo korak dlje in s temi žebljički obešajo svoje pesmi in parole, kar izzove tudi »politično« reakcijo in sankcije. 
Uprizoritev raziskuje prazen oder, ki spodbuja gledalčevo domišljijo in nastopajočim omogoča številne transformacije v prostoru in času. Igralci domiselno, igrivo in dinamično prehajajo med prizori in različnimi vragolijami tajnega društva. Poleg napete zgodbe, zanimivih karakterjev in svojstvenega humorja ne manjkajo niti resnejše teme. Mihova zgodba nikakor ni zgolj kratkočasna in dinamična zgodba o detektivskem zbiranju risalnih žebljičkov, ampak predvsem zgodba o srčnosti, pogumu in prijateljstvu.

Mare Bulc je nagrajevani gledališki režiser, ki pogosto ustvarja predstave za otroke in mlade. V Lutkovnem gledališču Ljubljana je med drugim režiral uspešnici Tajno društvo PGC in Skrivno društvo KRVZ. Septembra 2022 je postal umetniški vodja LGL. 


PREMIERA: oktober 2016, Šentjakobski oder LGL

Avtor: Anton Ingolič, Nebojša Pop Tasić
Režiser: Marko Bulc - Mare
Avtor priredbe in dramaturg: Nebojša Pop Tasić
Igrajo: Rok Kunaver, Mia Skrbinac k. g./Ajda Toman, Jan Bučar, Matevž Müller, Voranc Boh, Jernej Kuntner, Miha Arh, Nina Skrbinšek k. g., Nina Ivanič/Urška Hlebec
Scenograf: Damir Leventić
Kostumografka: Sanja Grcić
Koreograf: Sebastjan Starič
Avtor glasbe: Damir Avdić
Lektorica: Irena Androjna Mencinger
Oblikovalec svetlobe: Andrej Hajdinjak
Vodja predstave in oblikovalec zvoka: Aca Ilić
Producentka: Ana Rokvić Pinterič
Lučno vodstvo: Srečo Brezovar
Scenski tehnik: Tomo Hvastja, Klemen Sašek
Izdelava scene in kostumov: Sandra Birjukov, Marjeta Valjavec, Zoran Srdić, Iztok Bobić, Mateja Šušteršič, Urška Rednak, Franjo Tivadar, Uroš Mehle, s. p.
Garderoberka: Daša Jordanovski
Maskerka: Nina Jordanovski
Asistenkta kostumografke: Kaja Hrovat
Vsa zasedba
Kritike