Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Žogica MarogicaLutkotečna predstava, trajanje 45 min

  3+
Žogica Marogica, foto Ada Hamza
Leta 1936 je izpod rok češkega lutkarja Jana Malíka nastala ena najbolj igranih lutkovnih iger na svetu. Žogica Marogica, v Lutkovnem gledališču premierno uprizorjena leta 1951, sodi med tiste lutkovne predstave, ki so preživele številne ustvarjalne, modne in modernistične tokove razvoja lutkovne umetnosti, saj je v svoji prvotni podobi doživela več kot 1371 ponovitev, ogledalo pa si jo je 155.000 gledalcev. Dedek s svojo lajno, babica z bobnom in nagajiva Žogica Marogica vedno znova osvojajo mlado in staro občinstvo.

Žogica Marogica, ki je ena prvih predstav našega gledališča - ustanovitev lutkovnega gledališča sega v leto 1948, ko je bila premierno uprizorjena marionetna predstava Udarna brigada, za dejanski začetek novega lutkarstva, ki je presegel sokolsko in partizansko tradicijo, pa veljata uprizoritvi Martina Krpana v sezoni 1949/50 in Žogice Marogice v sezoni 1950/51 - se je po treh letih v sveži preobleki vrnila na oder.  

Od Krpana in Marogice je slovenska lutkarija doživela še mnogo pomembnih prelomov in je danes povsem v koraku s sodobnimi lutkovnimi trendi. A te bomo v lutkotečnih predstavah težko našli. Edini konceptualni poseg v Pengovovo Žogico Marogico je prelom s tradicijo »ljubljanske marionetne šole«, stroge delitve na animatorje in na govorce oziroma, v žargonu risanih filmov, sinhronizatorje; namesto devetih govorcev in sedmih animatorjev danes zadostuje pet animatorjev-igralcev. Ampak tradicija delitve je vztrajna; šele v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja so začele nastajati marionetne predstave, ki so z njo (vsaj delno) prekinile. Na prvih osmih ponovitvah so si tako gledalci predstavo lahko ogledali v jubilejno razgaljeni verziji z odprtim zaodrjem ter z ločenimi igralci in animatorji.

Režiser osvežitve je Brane Vižintin, lutkovni umetnik, igralec in animator Lutkovnega gledališča Ljubljana, dobitnik številnih mednarodnih in slovenskih nagrad, med drugim Župančičeve nagrade, ki je eden največjih mojstrov lutkovne animacije pri nas. 

Snemanje predstave s tolmačenjem v slovenski znakovni jezik za gluhe in naglušne ja omogočila Nova Ljubljanska banka.

Premiera: 27. november 2018, Veliki oder LGL

Avtor: Jan Malík
Režiser: Jože Pengov
Zasnova in izdelava lutk: Ajša Pengov
Zasnova scene: Ernest Franz
Avtor glasbe: Bojan Adamič
Izdelava scene: Lado Skrušny
Režiser osvežitve: Brane Vižintin
Nastopajo: Polona Kores, Alenka Tetičkovič, Matevž Müller, Lovro Finžgar, Boštjan Sever k. g, Jošt Rogelj k. g.
Prevajalka: Tatjana Jamnik
Dramaturginja: Jera Ivanc
Lektorica: Metka Damjan
Oblikovalec svetlobe: Danilo Korelec
Predelava originalnih posnetkov: Izidor Kozelj
Vodja predstave in oblikovalec zvoka: Izidor Kozelj
Kostumografinja: Nina Jordanovski
Scenski tehniki: Alojz Milošič, Iztok Vrhovnik, Darko Nedeljković, Richard Maasarani
Vsa zasedba
Kritike